Dwa pędy kwiatowe-drosera capensis typical

Forum poświęcone rosiczkom

Dwa pędy kwiatowe-drosera capensis typical

Postprzez barpel » 11 sie 2009 13:07

drosera capensis typical wypuściła 2 pędy kwiatowe, jeden już jest kilka dni ok 8 cm, a drugi dzisiaj zauważyłem dopiero wypuszcza go.
I pytanie do was:
Czy to jest normalne? ocb

I jeszcze jedno, czy możliwe jest to, żeby drosea capensis typical weszła w stan spoczynku?? bo na jesień w tamtym roku, ta sama rosiczka, co wypuszcza 2 pędy kwiatowe, rosła sobie w jednej doniczce z kilkoma capensisami i przesadziłem ją (pod koniec jesieni ) do doniczki i nie chciała rosnąć przez całą zimę i wiosnę (cały czas liście w miejscu z czułkami miały długość ok. 1,5 cm) i dopiero w lipcu wywaliło ją w górę tzn. pojechałem na kolonie na 2 tyg. a roślinkami opiekował sie brat i jak wróciłem zobaczyłem jak roślinka urosła, liście miała już takie jak dorosła rosiczka (liście w miejscu z czułkami miały ok. 4-6 cm) i teraz właśnie wypuściła pierwsze pędy kwiatowe. :)
Czemu w tak krótkim czasie tak bardzo urosła ?? Może przez całą zimę i wiosnę zbierała energię i wtedy ją wykorzystała i tak urosła ?? (a może brat czymś ją karmił co ją tak wywaliło w górę :D )
barpel

Re: Dwa pędy kwiatowe-drosera capensis typical

Postprzez szamanka » 11 sie 2009 13:52

Kilka pędów u capensis jest całkowicie normalne.

Nie był to taki typowy okres spoczynku, widocznie miała za mało światła a co za tym idzie energii i dlatego tak rosła. Co do lipca - dopiero w lipcu mieliśmy sensowną pogodę, mi też dopiero wtedy część kapturnic doszła do siebie po zimowaniu.

Myslę że znaczenie ma też wiek rośliny, przez ta zime postarzała się o pół roku, capensisy rosną co prawda bardzo szybko, ale pewnych rzeczy nie są w stanie przeskoczyć.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez barpel » 11 sie 2009 16:14

W jesieni też nie chciała za bardzo rosnąć dlatego ją przesadziłem chciałem żeby urosła.
Zresztą wszystkie capensisy które rosną w jednej doniczce słabo mi rosną.
barpel

Postprzez adamzik » 30 sie 2009 21:18

Mam pytanie moja d.alicea też ma 2 pędy czy to jej nie zabije??
adamzik

Postprzez Alchemik » 30 sie 2009 22:16

e tam, moja miała 3 i jakoś dotąd żyje i wciąż wypuszcza pędy kwiatowe
Alchemik

Postprzez karoc26 » 30 sie 2009 23:04

U rosiczek pedami sie nie przejmowac (chyba, ze roslinka jest w naprawde zlej formie ;) )
karoc26

Postprzez bartek1234 » 31 sie 2009 10:33

MOja rosiczka Drosera collinsiae wypuszcza 4 ped i ma sie dobrze:D:D
:D
bartek1234

Powrót do Rosiczka