Dwa rodzaje dzbanków Heliamfory

Dwa rodzaje dzbanków Heliamfory

Postprzez Elazet » 01 lut 2011 00:28

Zauważyłam,że Heliamfory mają dwa rodzaje dzbanków.Takie występują i u mojej helenki .Jedne mają szeroki otwór z wyrostkiem i zwężają się ku dołowi.Jest ich więcej.Drugie są na ogół mniejsze,bez wyrostka,wywinięte u góry na zewnątrz,prawie jednakowej szerokości na całej długości dzbanka.
Czy to chodzi o płeć? To mi przyszło do głowy,ale nie mam pojęcia.
Elazet

Re: Dwa rodzaje dzbanków Heliamfory

Postprzez szamanka » 01 lut 2011 00:33

Nie, być może chodzi ci o dzbanki młodociane i dojrzałe, aczkolwiek cos mi tu nie pasuje do opisu.

Młodociane
http://www.gady-gady.pl/foto/owadozerne ... nutans.jpg

dorosłe
http://www.dionaea-bg.com/site/wp-conte ... tan003.jpg

Dobrze myslę że o to chodzi?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Elazet » 01 lut 2011 01:01

Nie mam pojęcia.Moja miała 2 jak nazwałaś młodocianymi,gdy do mnie przyjechała (w lecie) i teraz wypuszcza trzeci.Nie rosną duże.Te dorosłe ...wyrosło ich kilka,teraz rosną następne,ale one są inne od początku.No,nic,to nie problem.Tak z ciekawości chciałam zapytać.Tak mają wszystkie hele.Te ze zdjęć Carnipolanda też.
Elazet

Postprzez szamanka » 01 lut 2011 02:23

No tak, przez pewien okres zycia roslina wypuszcza dzbanki młodociane, a kiedy dorośnie do pewnego wieku, zaczyna produkować dorosłe. To nie są etapy wzrostu dzbanka, tylko kształty na poszczególnym etapie życia całej rośliny.

W uproszczeniu oczywiście, bo helki potrafią cofać sie w czasie i wrócić do produkcji dzbanków młodocianych czasami :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Elazet » 01 lut 2011 12:38

To fajnie,dzięki.Wcale nie wątpiłam,że dzieje się coś złego.Myślałam nawet,że to po przodkach.W mojej książce o Heliamforach nic takiego nie pisze,a swoją drogą czy ona nie powinna odpocząć w zimie?Te jesienno - zimowe przyrosty są na ogół mniejsze.Teraz znów zaczyna wypuszczać nowe.Jeden jest prawie taki,jak ten z którego wyrasta,a jeszcze ma trochę przed sobą .Drugi zaczyna się wyłaniać .No i ten inny.
Elazet

Postprzez szamanka » 01 lut 2011 13:33

To niekoniecznie musi oznaczać coś złego, aczkolwiek moze być wywołane pogorszeniem się warunków, ale takze kłącze heliamfor się moze rozgałęziac i nowe odgałęzienia mogą być młodociane, a wyjsciowa roslinka stara.

Heliamfory pochodzą z pogranicza Brazylii, Wenezueli i chyba Gujany, tam zimy takiej jak u nas nie ma, dzień jest mniej więcej jednakowo długi przez cały rok, jesli nie naświetlasz jej dodatkowo to to może być powód.
szamanka
Administratorka

Postprzez Elazet » 02 lut 2011 12:00

Ty wiesz,że chyba będzie z tego coś "normalnego"? Jednak na 100% okaże się później.Dzbanek rośnie w środku i nie mam zamiaru rozchylać rośliny,aby jej nie uszkodzić,bo jest bardzo delikatna.Dość ucierpiała podczas przesyłki.
Elazet

Powrót do Heliamfora