Dzbanecznik x ventrata nie dzbankuje!!

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Dzbanecznik x ventrata nie dzbankuje!!

Postprzez rapheel11 » 18 wrz 2011 11:18

Cześć!
Już od ponad 2lat mój dzbanecznik nie wytwarza dzbanków.Codziennie spryskuję go wodą kilka razy,ale to nic nie daje.Jedynie co wypuścił to mnóstwo zalążków!! Ma tylko jednego rozwijającego się dzbanka. Co mam robić???
Obrazek
Obrazek
rapheel11

Re: Dzbanecznik x ventrata nie dzbankuje!!

Postprzez szamanka » 18 wrz 2011 12:51

Warunki proszę opisać, koniecznie coś o świetle.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez rapheel11 » 18 wrz 2011 13:50

Trzymam go na oknie północnym.Zawsze ma wilgotny torf.Spryskuję go wodą odstałą.
Obrazek
Obrazek
rapheel11

Postprzez adamek_17 » 18 wrz 2011 15:31

okno północne w ogule nie nadaje się dla dzbaneczników. Każde lepsze okno prócz północnego, najlepsze południowe.
adamek_17

Postprzez allgreen » 18 wrz 2011 17:08

Witam, ja na początku tak zmarnowałem swoją ventrate. Zalecam wodę destylowaną ale przede wszystkim zamienić wilgotność na ilość światła.
Moja następna ventrata na początku roku też nie chciała dzbankować ale później ze względu na słabo oświetlone stanowisko przyzwyczaiłem ją do warunków zewnętrznych a spryskiwałem ją średnio raz na tydzień czasem częściej ale był to zabieg bardziej oczyszczający z kurzu niż poprawiający jej wilgotność powietrza. A dziś ma 12 dzbanków po około 12 a 15 cm i są na full wybarwione i wiele zdrowych zalążków nawet kłodyga miejscami jest wybarwiona a to wszystko dzięki dobremu oświetleniu. I Nie twierdzę tu że ventrata nie lubi wilgoci , ale żeby zapewnić roślinie wysoką wilgotność przy pomocy spryskiwcza to było by trzeba to robić co 15 minut w ciągu całej doby a to nie możliwe ;P .
allgreen

Postprzez rapheel11 » 18 wrz 2011 19:33

A jak bym go doświetlał żarówką energooszczędną ??

-- 18 wrz 2011 17:44 --

A tak wogóle na południowym oknie strasznie grzeje słońce!! Przecież przypalą mi się jego liście.
Obrazek
Obrazek
rapheel11

Postprzez szamanka » 18 wrz 2011 21:50

Doświetlanie nigdy nie zastapi w pełni słońca.

Obrazek
Oto moja Ventrata na południowym oknie której udało sie przeżyć i liści jej nie spaliło.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Dzbanecznik