Dzbanecznik Ventrata

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Dzbanecznik Ventrata

Postprzez tiggi » 05 wrz 2009 19:13

Witam. Jestem tu nowa i bardzo cieszę się, że trafiłam na to forum.
Wczoraj dotarł do mnie Dzbanecznik - podpisany Alata, ale pewnie jest to mieszanka ;)
ObrazekObrazekObrazek
Jako, że jest to mój pierwszy dzbanecznik - chciałabym się dowiedzieć jak, póki co wygląda? Dobrze, normalnie ?
Mam nadzieję, że nie będzie to mój pierwszy i ostatni dzbanecznik ;)
Mam nadzieję, że zostanę dobrze pokierowana w "hodowli" ehh
Dodam, że doniczkę z nim wsadziłam w większą doniczkę i zasypałam grysem. Wstawiłam to do podstawki z wodą. Niestety keramzytu nie było, ale nadrobię... Miało to na celu wywarcia większej wilgotności ... ?
tiggi

Re: Dzbanecznik Ventrata

Postprzez mikolaj90 » 05 wrz 2009 19:44

Na razie wygląda dla mnie bdb ;)

Dzbaneczników nie wolno trzymać w podstawce z wodą, ponieważ jego korzenie zaczną wtedy gnić. Wystarczy, że podlejesz go od góry, i zaczekasz aż podłoże lekko przeschnie i znowu podlewasz (ale nie wodą z kranu) I zapewnisz mu bardzo dużo wilgotności.

Tak, Keramzyt podwyższa (utrzymuje) wilgotność.
mikolaj90

Postprzez szamanka » 05 wrz 2009 19:47

I żadne kamienie go nie zastąpią gdyż zwyczajnie nie nasiąkają wodą.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez tiggi » 05 wrz 2009 21:41

Nie, dzbanecznik nie stoi w wodzie, pod sobą ma kamienie. Stoi na 3 cm kamieni i z boku tez ma kamienie... 1.5 cm jest wody - a oprócz tego jest podlewany wodą i psikany.
Keramzyt ma pory w których jest woda, i wtedy bardziej paruje - podobno ;)
tiggi

Postprzez szamanka » 05 wrz 2009 21:47

Owszem, generalnie ma zdolność nasiąkania wodą, tego kamienie nie robią. A nasiąkając wodą zwiększa powierzchnię z której może parować woda, odwrotnie niż kamyki które tylko tej powierzchni zabierają w miejscach gdzie z wody wystają.

Taka twarda gąbeczka.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez tiggi » 05 wrz 2009 23:13

I o to mi chodziło ;)
tiggi

Postprzez rafals » 06 wrz 2009 00:50

Z tego co widzę to trzymasz go na balkonie, to nie jest najlepszy pomysł. Znajdź mu miejsce w domu gdzie będzie miał dużo rozproszonego światła, a nie bezpośredniego, a i jeszcze jedno podlewaj wodą destylowaną.
Systemy alarmowe http://www.bb8.pl
rafals

Postprzez hddk » 06 wrz 2009 01:40

rafals_1982 napisał(a):Z tego co widzę to trzymasz go na balkonie, to nie jest najlepszy pomysł.

Patrząc na inne zdjęcia roślinek tiggi dochodzę do wniosku, że barierka na balkonie robi co najwyżej za atelier fotograficzne :)
hddk

Postprzez tiggi » 06 wrz 2009 09:51

Tak - wszystkie rośliny stały na balkonie przez lato - a dzbanecznik przeniosłam tam tylko po to by zrobić zdjęcia ;)
Aktualnie przebywa w takim miejscu : ObrazekObrazek. Nie ma tam bezpośredniego słońca - słońce dochodzi tam jak jest zachód.
Może być ?
tiggi

Postprzez szamanka » 06 wrz 2009 14:57

Wydaje mi sie że zimą będzie mu tam za ciemno, wisi powyżej okna więc własciwie nigdy nie będzie miał tam za dobrego światła.
Nie mógłby wisieć chociaż nieco niżej?
szamanka
Administratorka

Postprzez tiggi » 06 wrz 2009 16:25

Może, przewieszę :)

-- 06 wrz 2009 16:35 --

Przewiesiłam. Wisi na wysokości klamki od okna ;)
Teraz jest : ObrazekObrazek
A było : ObrazekObrazek
O połowę okna niżej.
Innego miejsca już nie wynajdę, które mogłoby być dobre dla dzbanka i gdzie koty mogłyby go nie rozszarpać ]:->
Ewentualnie na parapecie nad którym wisi, tam gdzie inne owadożery ...
tiggi

Powrót do Dzbanecznik