Dżdżownice w podłożu

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Dżdżownice w podłożu

Postprzez Krzysiek1991 » 26 lut 2008 20:29

Siemka.
Pływacz mi opadł w akwarium zajrzałem do torfu i zobaczyłem dżdżownice ;| myślę sobie ;| co one robią. Na biologii mówimy ze są dobre dla roślinek ale ja ich nie chce bo moje jedzą ;( Jakie preparaty użyć?
Jeszcze jedno na roślinkach jest jakby łupież małe kuleczki przy stożku wzrostu.
Krzysiek1991

Re: Dżdżownice w podłożu

Postprzez koma » 26 lut 2008 20:46

Tak z obserwacji tego co się dzieje po deszczu na podwórku... No nie wiem, może podnieś poziom wody one wtedy wychodzą na powietrze.... Spróbuj je podtopić :-)

Odradzam wrzucanie np. do dzbanka 2 w dużym dzbanku zrobiły mi smród na kilka pomieszczeń :-) ,
aż obciąłem dzbanek . Fodam że były poniżej poziomu soków....
koma

Postprzez Krzysiek1991 » 27 lut 2008 22:47

Moze ktoś jeszcze wyrazi swoje zdanie?
Krzysiek1991

Postprzez szamanka » 27 lut 2008 23:13

A co tu wyrażać? Zdanie komy jest dobre

Od siebie moge dodać, że dżdżownice są dobre bo spulchniają i mieszają ziemię, ale nie w doniczce gdzie naruszają ciągle korzenie jednej rośliny, zwłaszcza małej.

U owadożerów nie są wskazane, gdyż posiadają grucoły wapienne za pomocą których odkwaszają powoli podłoże.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie