Dziury w lisciach Tiny

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Dziury w lisciach Tiny

Postprzez LeHardi » 18 lip 2009 15:39

Pytanie dotyczące Tiny: na niektórych liściach zaczęły się pojawiać takie jakby dziurki:
Obrazek Obrazek
Co może być ich przyczyną - może to efekt zbyt mocnych promieni słonecznych? No bo efekt starzenia / zużycia się liści to chyba nie jest?

Pozdrawiam
--
LeHardi
LeHardi

Re: Jakiego tłustosza kupić?

Postprzez Matrix » 18 lip 2009 16:04

Nie, to wina robactwa (sam ostatnio miałem plagę larw na tłustoszach). Radzę szybko zastosować środek owadobójczy.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez LeHardi » 18 lip 2009 18:29

Miałem wprawdzie inwazję ziemiórek stwierdzoną w litopsach i jeden egzemplarz w rosiczce, co spowodowało że wszystkie rośliny przeszły / przechodzą kurację Nomoltem, tym niemniej w tym przypadku mam wątpliwość (i to nie żeby podważać Twoją wiedzę, ale ze względu na to co można powiedzieć o samej roślinie i być może mój mały jeszcze brak doświadczenia): otóż przeważająca większość tych dziur znajduje się na liściach zwisających poza doniczką i dość znacznie oddalonych od powierzchni substratu. Wiadomo, że larwy ziemiórek potrafią podgryzać liście czy pędy ale chyba nie maja umiejętności podskakiwania na taką wysokość :) - a czy np. uszkodzenie korzenia dałoby taki efekt? Dokładna inspekcja liści od strony spodniej nie przyniosła rezultatu - nic tam po nich nie łazi (znajdę lupę to spróbuję popatrzyć pod powiększeniem). Być może - tak sobie myślę - na liście przypadkowo dostały się kropelki ze spryskiwanych w sąsiedztwie siewek kaktusów i zadziałały jak soczewki? Czy też w grę wchodzą inne szkodniki?

Pozdrawiam
--
LeHardi
LeHardi

Postprzez Matrix » 18 lip 2009 20:07

Ale nikt nie powiedział, że to muszą być ziemiórki. Moje akurat podjadły małe, zielone larwy. Popatrz jutro rano. U mnie zastosowanie środka pomogło.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez LeHardi » 18 lip 2009 20:10

A czego konkretnie użyłeś?
--
LeHardi
LeHardi

Re: Dziury w lisciach Tiny

Postprzez Matrix » 19 lip 2009 00:32

Karate Zeon.
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez LeHardi » 19 lip 2009 03:45

Dzięki.
BTW przeprowadzę jeszcze, tak jak radzisz, dzienną inspekcję rośliny, bo dotychczasowe - nawet z szkłem powiększającym - nie dają rezultatów. Moja inna teoria, to taka, że roślina wciąż ponosi konsekwencje niezbyt szczęśliwej podróży ze sklepu, w którym ją kupiłem (o czym pisałem w innym miejscu. Ciekawe, że najgorzej wyglądają najstarsze liście - może więc w trakcie przesyłki doszło do jakichś mikrouszkodezeń, które teraz wychodzą na jaw. To jeszcze 2 zdjęcia - całej rośliny i najmłodszego liścia:

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
--
LeHardi
LeHardi

Postprzez szamanka » 19 lip 2009 12:21

Jesli roślina jest swieżo po wysyłce nie martwiłabym się o te dziury, tłustosze tak mają ze jak przerwiesz w któryms miejscu skorkę to wokoło uszkodzenia lisc wysycha na wiór i tworzy się takie coś.
Aczkolwiek karate czy inne coś nie zaszkodzi, czasem zdazają się zaziemiórczone rośliny, jak kupuje coś w doniczce to poddaje to kuracji antyziemiorkowej nawet jak nie widać zeby tam cos siedziało - lepiej tak niz potem walczyć z ziemiórkami w kilkudziesięciu doniczkach na raz.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez LeHardi » 19 lip 2009 13:50

Co racja to racja, lepiej zapobiegać niż się potem borykać z całą inwazją. A ponieważ jakiś czas temu wykryłem ziemiórki w kuwecie z siewkami lithopsów, przeprowadzam kompleksową akcję antyziemiórkową. Jeżeli więc Tina z tej okazji przechodzi prewencyjną kurację Nomoltem 150 SC (podlewanie przez podsiąkanie - już 2 razy w odstępie 10-cio dniowym, w środę prewencyjnie podleję 3-i raz) to czy w tej sytuacji stosować jeszcze dodatkowo Karate Zeon? A tak przy okazji czy Karate Zeon może być, podobnie jak Nomolt, używany zarówno do podlewania jak i oprysku? I jak go się stosuje w przypadku tłustoszy (nie mam jeszcze tego środka, stąd moje pytanie).

Pozdrawiam
--
LeHardi
LeHardi

Postprzez szamanka » 19 lip 2009 13:52

Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez LeHardi » 19 lip 2009 20:52

Dziękuję za link dotyczący Nomoltu. Na podanej stronie znalazłem również opis Karate Zeon, ale nie ma informacji czy stosuje się go przez spryskiwanie czy i przez podlewanie. Fakt, ze działa powierzchniowo sugeruje tylko spryskiwanie - proszę o potwierdzenie (w sumie jeśli nie przyda się Tinie to skorzystają pelargonie :))

Pozdrawiam
--
LeHardi
LeHardi

Postprzez hddk » 19 lip 2009 21:02

Karate Zeon nadaje się do podlewania jak i do oprysków. Nie wyobrażam sobie usunięcia np. przędziorków przez podlewanie :)
hddk

Powrót do Tłustosz