Dziwne opisy hodowli :/...

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Dziwne opisy hodowli :/...

Postprzez BlachaSk8 » 09 wrz 2009 23:31

Witam!
Przeglądając allegro natknąłem się na coś...hmm...co najmniej dla mnie dziwnego :/... Otórz jest pewna osoba która ma dziwne opisy warunków roślin... Przykładowo:
http://www.allegro.pl/item736752552_owadozerna_mucholowka_dionaea.html

i jeszcze pamiętam była aukcja z dzbanecznikiem żeby jego dzbanki napełniać wodą i jeszcze jakiś błąd w opisie :/... Może i to co piszę jest zbędne ale chciałem po prostu poruszyć temat, ze na allegro wiara takie głupoty wypisuję ><...
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Dziwne opisy hodowli :/...

Postprzez Matrix » 09 wrz 2009 23:43

No cóż poradzić jak inni handlują roślinami podobnie jak Castorama itp.. No i wychodzą takie głupoty.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Gringo » 10 wrz 2009 08:32

"Nawożenie co 4 tygodnie, preferuje chłód i cieniste miejsca". Coś w tym jest - nie będzie miała światła, ale nawóz jej to nadrobi <lol2> .
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez szamanka » 10 wrz 2009 13:13

Nawóz to multiwitamina, nie energia do życia.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Zbyszek » 10 wrz 2009 15:26

nom, był temat, a nawet dwa co kazali dzbaneczniki napełniać wodą co dwa dni do połowy i nawóz powinienen spalić korzenie, ciekawe jak mu ta roślina przetrwała
Zbyszek :)
Zbyszek

Postprzez Gringo » 10 wrz 2009 17:30

nawóz powinienen spalić korzenie

Rozsądne dawki nawozu nie powinny palić korzeni, wręcz przeciwnie - były już przypadki, że tworzyły się nawet 2 razy większe dzbanki. Nie jest to jednak polecane, gdyż nawożenie jest sprzeczne z naturą tych roślin - one same mają się "nawozić" przez chwytanie owadów.
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez BlachaSk8 » 13 wrz 2009 11:29

Żeby miały więcej i większe dzbanki wystarczy (tak jak mój znajomy robi ze swoimi dzbankami) wrzucać pełno owadów bądź łatwo dostępne w sklepach wędkarskich larwy much :P.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Powrót do Ogólnie