Filtr z torfowca :)!

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Filtr z torfowca :)!

Postprzez BlachaSk8 » 30 paź 2009 02:02

Witam :D... Tak ostatnio dostałem od Alberta roślinki zabezpieczone standardowo w torfowcu. Było w nim jak zwykle trochę wody więc wycisnąłem ją do podstawków. I wówczas TRACH! Olśnienie xD! Aczkolwiek mogę się mylić co do jego skuteczności ^_^ . Gdy robiłem tą czynności przypomniał mi się pewien odcinek filmu dokumentalnego(lecącego jak dobrze mi się wydaje na discovery) Szkoła przetrwania. Tam było że koleś pił wodę wyciśniętą z torfowca, i że tam ta woda jest mega czysta itd.. Czy gdyby nasiąknąć torfowca wodą przegotowaną i odstaną te 3 dni, i po chwili po nasiąknięciu wycisnąć tą wodę to wówczas przeczyściła by się ona na tyle wystarczająco, żeby owa woda miała zbliżone właściwości jak destylka? z Góry dzięki za odpowiedzi ;]!
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Filtr z torfowca :)!

Postprzez hddk » 30 paź 2009 02:09

Czy gdyby nasiąknąć torfowca wodą przegotowaną i odstaną te 3 dni, i po chwili po nasiąknięciu wycisnąć tą wodę to wówczas przeczyściła by się ona na tyle wystarczająco, żeby owa woda miała zbliżone właściwości jak destylka?

Nie.

Oczyszczenie wody ze wszelkich świństw do poziomu wody pitnej, a oczyszczenie wody pitnej do poziomu wody destylowanej to dwa różne oczyszczenia.
hddk

Postprzez Zielony » 30 paź 2009 20:38

Że niby gdzie by miały wszystkie minerały zniknąć?
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez szamanka » 30 paź 2009 21:04

Niektóre rośliny mają zdolnośc pochłaniania określonych minerałów i magazynowania, ale bez przesady, za pomocą roślin wody się nie zdemineralizuje, zresztą torfowiec z tego co wiem do tego typu roślin nie należy. W pewnym sensie zostaje w nim trochę tego czym nasiąknie, ale to nie jest aktywne pobieranie i magazynowanie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Ogólnie