FOGGER

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Re: FOGGER

Postprzez ArturP » 02 cze 2010 20:05

moof napisał(a):Takie zmaglenie tylko jeżeli dasz wentylator rozprowadzający mgłę. Bez niego tylko przy podlożu będzie się ona gromadzić

ArturP (ten co ma takie fajne zamglenie) potwierdza.
ArturP

Postprzez kalafior_0 » 05 cze 2010 11:15

ale po jakim czasie?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez ArturP » 05 cze 2010 14:55

Minuta.
ArturP

Postprzez tu_es » 15 cze 2010 20:33

Witam, zalogowałem się na tym forum, bo mam problem z tym nawilżaczem powietrza/generatorem mgły. Dokładnie chodzi o to, że działa super, generuje mgłę, jednakże według mnie za szybko. Niestety, sprzęt ten jest umieszczony w doniczce, ponieważ w samym terra wody za dużo nie może być. Po godzinie działania zauważyłem, że wodę już dosłownie "wypluło" z tej doniczki i urządzenie nie generuje już mgły. Czy jest jakaś możliwość (np. poprzez zastosowanie innego zasilacza, ew. jakiegoś regulowanego) ograniczenia mocy takiego generatora? Będę wdzięczny za pomoc.
tu_es

Postprzez brzozowskimati » 15 cze 2010 21:19

Taki zamgławiacz nie musi działać cały czas a nawet nie powinien bo długo nie pociągnie szczególnie membrana która jest elementem zużywającym się. Musisz zgrać jego działanie z okresem najmocniejszych spadków wilgotności w terrarium, tj. kiedy świeci na niego słońce lub włącza się wentylator wymieniający powietrze. Żeby wody starczało na dłużej wystarczy zastosować większy pojemnik a zamgławiacz umieścić na tratwie tak aby zawsze miał stałą ilość wody nad sobą. Tu http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... st&id=6702 na stronie 15 znajdziesz jak ja mam to rozwiązane. Fogger najlepiej jak będziesz sterował włącznikiem czasowym bo włączanie go kilka razy dziennie może być kłopotliwe
brzozowskimati

Postprzez adamek_17 » 10 maja 2011 23:06

mam pytanie odnośnie foggera i membrany.

mam zamiar razem zaprogramować fogger i wiatraki. Jak słońce bezpośrednio świeci na terrarium, temperatura nawet czasem przekracza te 30 stopni, z tego powodu, chcę np. otworzyć terrarium na te kilka godzin (okno zachodnie) - i wówczas pracowałyby razem fogger + wiatraczki. - Wiatraczki by jeszcze dopomóc zmniejszyć temperaturę (a może nie potrzebnie je właczać gdy terrarium będzie otwarte??)- fogger z kolei by zwiększyć (czy tam wyrównać) wilgotność. Wilgotność w terrarium wynosi tak 70 - 80 %.

Związku z tym mam parę pytań:

1) Czy fogger wyrówna wilgotność do tych 70, 80 %?
2) Jaką na oko ma żywotność membrana? Jeżeli fogger będzie właczany przez te kilka godzin, to będę musiał przygotować się na bardzo częste jej zmienianie?
3) Tak się zastanawiam - czy mogłoby się obejśc bez otwierania terrarium ? Włączyłbym fogger i wiatraki na kilka godzin podczas gdy słońce świeci w terrarium. Pytam dlatego, bo z pewnością cały dzień nie zawsze będę w domu, bynajmniej o tej godzinie co świeci słońce w moim pokoju okno :) Więc bardziej odpowiadałoby mi terrarium nie otwierać
adamek_17

Postprzez szamanka » 11 maja 2011 00:13

1- Zależy od wielkości i siły wiartaczków.
2- Zależy od czystości wody w sporej części
3- Nie wiem co trzymasz w swoim terrarium, ale jeśli to nie są jakieś ultra wymagające górale to powinny dać sobie rade bez takich kombinacji.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez adamek_17 » 25 maja 2011 21:06

kupiłem stąd taki zamgławiacz http://allegro.pl/parownik-generator-mg ... ?source=oo , niestety , ale nie ma zasilacza... mógłby mi ktoś podać linka do właściwego zasilacza ?
adamek_17

Postprzez zgrywusik » 26 maja 2011 21:35

Jeśli jeszcze nie kupiłeś zasilacza, a niewiele zapłaci łeś za diodę to daj sobie spokój. Ja właśnie się go skutecznie pozbyłam. Nie spełniał dobrze swojej roli w akweniku dl 70 szer30 wys 50. Kupiłam zwykly nawilżacz powietrza, kilka kolanek i rurkę PCV. Cena zestawu około 160,00zł

i zobacz jaki efekt
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8b0 ... 55234.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72d ... b91f1.html
zgrywusik

Postprzez adamek_17 » 26 maja 2011 23:07

dzięki. Może racja, pomyślę nad podobnym rozwiązaniem. Moje terrarium jest duże metr długosci i wysokosci. Więc być może fogger nie spisałby się dobrze, zwłaszcza, ze jest to o wiele większe terrarium od Twojego.
adamek_17

Postprzez zgrywusik » 27 maja 2011 09:11

W moim nie zdawal egzaminu ... zwlaszcza teraz kiedy temperatura na zewnątrz wzrasta nie dałby rady. Jakbyś potrzebowal wskazówek to pisz na PW.
zgrywusik

Poprzednia strona

Powrót do Terraria i sprzęt