kalafior_0 napisał(a):długo szukałem i znajduję tylko te z Exo Terra, wiecie gdzie znaleźć te tańsze?
http://www.allegro.pl/listing.php/searc ... category=0Hasła "generator mgły", "nawilżacz", itp.
kalafior_0 napisał(a):mam zamknięte terrarium i nie mogę podnieść wilgotności ponad 70%, mam dwa dzbaneczniki( Ventrata i Rafflesiana) i wydaje mi się że to dla nich za mało, chyba że się mylę...
Dla ventraty spokojnie starczy. Z rafflesianą może być różnie, dla niej70% to zalecane minimum.
kalafior_0 napisał(a):zbiorniczek na wodę powinien być jakiej wielkości, pojemności?
Taki, żeby cały fogger się w nim zmieścił, im większy tym rzadziej dolewasz wodę.
kalafior_0 napisał(a):dlaczego w zamkniętym terrarium fogger jest nie do końca potrzebny?
Bo w szczelnym terra wyłożonym mchem czy keramzytem wilgotność powinna być na poziomie 80-90%, w zależności od temperatury powietrza.
kalafior_0 napisał(a):Podstawowe pytanie, czy fogger podniesie wilgotność???
Podniesie, nawet włączany okresowo, np. razem z wiatraczkiem wdmuchującym powietrze. Ale w szczelnym terra moim zdaniem jest zbędny, choć daje fajny efekt wizualny. Sam mam nawilżacz w jednym terrarium, ale zewnętrzny podłączony za pomocą rury

kalafior_0 napisał(a):Czy fogger obniża temperaturę w terrarium?
Nie.