FOGGER

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

FOGGER

Postprzez kalafior_0 » 24 maja 2010 17:22

zastanawiam się nad zainstalowaniem Foggera w terrarium, głównie w celu zwiększenia wilgotności. Korzystacie? Sprawdza się? Faktycznie zwiększa wilgotność i czy można jej poziom regulować?
Myślę o czymś takim:
http://a.pl/zoologia/terrarystyka/akces ... -terrarium
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Re: FOGGER

Postprzez ArturP » 24 maja 2010 17:40

Weź zwykły z allegro, te z Exo Terra są droższe a tak samo g.....

Pomyśl nad wiatraczkiem, który rozdmuchałby pare.

Pomyśl nad zbiorniczkiem z wodą dla foggera.

Przygotuj się, na to, że za jakiś czas trzeba będzie wymienić membranę.

U mnie wyglądało to tak:
Obrazek
ArturP

Postprzez moof » 24 maja 2010 19:49

Tak jak pisał przedmówca kup najzwyklejszy za 20zł, taki z diodami. Przyda się wiatraczek, i ogólnie foggery są dosyć kłopotliwym sprzętem, w zamkniętym terrarium nie do końca potrzebnym.
moof
Redaktor

Postprzez kalafior_0 » 24 maja 2010 23:11

długo szukałem i znajduję tylko te z Exo Terra, wiecie gdzie znaleźć te tańsze?

jak często trzeba zmieniać membranę?

mam zamknięte terrarium i nie mogę podnieść wilgotności ponad 70%, mam dwa dzbaneczniki( Ventrata i Rafflesiana) i wydaje mi się że to dla nich za mało, chyba że się mylę...

zbiorniczek na wodę powinien być jakiej wielkości, pojemności?

dlaczego w zamkniętym terrarium fogger jest nie do końca potrzebny?

Podstawowe pytanie, czy fogger podniesie wilgotność???

Czy fogger obniża temperaturę w terrarium?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez hddk » 24 maja 2010 23:37

kalafior_0 napisał(a):długo szukałem i znajduję tylko te z Exo Terra, wiecie gdzie znaleźć te tańsze?

http://www.allegro.pl/listing.php/searc ... category=0
Hasła "generator mgły", "nawilżacz", itp.

kalafior_0 napisał(a):mam zamknięte terrarium i nie mogę podnieść wilgotności ponad 70%, mam dwa dzbaneczniki( Ventrata i Rafflesiana) i wydaje mi się że to dla nich za mało, chyba że się mylę...

Dla ventraty spokojnie starczy. Z rafflesianą może być różnie, dla niej70% to zalecane minimum.

kalafior_0 napisał(a):zbiorniczek na wodę powinien być jakiej wielkości, pojemności?

Taki, żeby cały fogger się w nim zmieścił, im większy tym rzadziej dolewasz wodę.

kalafior_0 napisał(a):dlaczego w zamkniętym terrarium fogger jest nie do końca potrzebny?

Bo w szczelnym terra wyłożonym mchem czy keramzytem wilgotność powinna być na poziomie 80-90%, w zależności od temperatury powietrza.

kalafior_0 napisał(a):Podstawowe pytanie, czy fogger podniesie wilgotność???

Podniesie, nawet włączany okresowo, np. razem z wiatraczkiem wdmuchującym powietrze. Ale w szczelnym terra moim zdaniem jest zbędny, choć daje fajny efekt wizualny. Sam mam nawilżacz w jednym terrarium, ale zewnętrzny podłączony za pomocą rury :)

kalafior_0 napisał(a):Czy fogger obniża temperaturę w terrarium?

Nie.
hddk

Postprzez kalafior_0 » 25 maja 2010 14:24

Wielkie dzięki za wszystkie informacje, bardzo cenne.

To jeszcze odnośnie wilgotności...

jak mam ją zwiększyć? wydawało mi się, że w zamkniętym terrarium będzie większa, jest woda jest keramzyt, od dziś będzie mech torfowiec, temperatura w granicach 24-28 stopni C, a wilgotność 70% i ani drgnie, może czegoś jest za mało? jak doleje wody i dodam keramzytu to coś się zmieni?

Mech może być w części terrarium czy powinien być w całym? i jak go posadzić, doniczka, podstawka, dno terrarium, czy dookoła roślin w doniczce?

Czy wiatrak powinien tylko "rozganiać" mgłę, czy również wprowadzać nowe powietrze, czy ma być na zewnątrz, czy może być w środku?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez 1w0na » 25 maja 2010 16:21

Prześlij zdjęcie swojego terrarium. Wydaje mi się że coś jest nie tak skoro przy zamkniętym terra jest 70%.
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez hddk » 25 maja 2010 16:44

Jeśli przy terrarium ogrzanym do 28 stopni masz 70% to po schłodzeniu go o dobrych kilka stopni wilgotność względna powinna wyraźnie skoczyć. Jeśli dalej jest 70% to znaczy, że higrometr jest do niczego. A foto daj i tak, bo jak masz w terra jakieś kratki wentylacyjne czy coś podobnego to zmienia postać rzeczy :)

Keramzytu jedna warstwa wystarczy. I tak woda paruje tylko z tych kulek, które są na wierzchu :) A mchu im więcej tym lepiej i ładniej. Zielony torfowiec może rosnąć niewielkiej warstwie wody bezpośrednio na dnie terrarium.

Wiatraczek moim zdaniem się przydaje, jeśli wdmuchuje z zewnątrz świeże powietrze. Zmniejsza to ryzyko pleśni. Ale niektórzy nie mają wiatraków i jakoś z tym żyją :) Zresztą można co jakiś czas otworzyć na moment drzwiczki do terrarium i też świeże powietrze wleci.
hddk

Postprzez kalafior_0 » 31 maja 2010 13:42

jak długo trzeba czekać na pojawienie sie mgły?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez hddk » 31 maja 2010 14:19

kalafior_0 napisał(a):jak długo trzeba czekać na pojawienie sie mgły?

Od razu po włączeniu. Membrana zaczyna działać i jest mgiełka.
hddk

Postprzez kalafior_0 » 31 maja 2010 14:32

dostałem właśnie przesyłke i włączyłem, pracuje już jakąś godzinę, ale nic nie widzę, urządzenie wydaje się być sprawne, zalałem wodą około 5-6 cm....
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez ArturP » 31 maja 2010 15:51

Albo za dużo albo za mało wody.

Zalej tak, żeby tak nieco ponad membranę było.
ArturP

Postprzez moof » 31 maja 2010 19:11

Za dużo wody. Tak jak napisał Artur daj wody na tyle by zatopiło pływak (to czarne "ucho" wystające)
moof
Redaktor

Postprzez kalafior_0 » 01 cze 2010 18:55

po jakim czasie osiągne takie zamglenie jak przedstawia na zdjęciu ArturP?
"I`m a liar and a thief"
kalafior_0

Postprzez moof » 02 cze 2010 10:21

Takie zmaglenie tylko jeżeli dasz wentylator rozprowadzający mgłę. Bez niego tylko przy podlożu będzie się ona gromadzić
moof
Redaktor

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt