Gatunki cieniolubne ???-początkujący

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Gatunki cieniolubne ???-początkujący

Postprzez Szacho » 15 lis 2010 20:33

Witam ^_^

Przygodę z tymi roślinami dopiero zaczynam i proszę o przedstawienie roślin cieniolubnych, ponieważ mogę zapewnić dobrą wilgotność i temp. 24-27C ale ze światłem jest problem - pokój mam dość jasny ale to i tak za mało (Ci którzy są z Wrocławia wiedzą że z naturalnym światłem u nas problem :wall: ), proszę jeszcze o pomoc gdzie można kupić takie rośliny bo markety są cienko zaopatrzone (fajnie by było gdyby można je było dostać we Wrocławiu) \o/

pzdr ;)
Szacho

Re: Gatunki cieniolubne ???-początkujący

Postprzez Tough » 15 lis 2010 20:39

Tłustosze, pospolite rosiczki dadzą rady, 3 rosiczki z Queensland, N. ampullaria (cieniolubny chyba), N. hookeriana.
Ostatnio edytowano 15 lis 2010 20:48 przez Tough, łącznie edytowano 1 raz
Tough

Postprzez kumakum » 15 lis 2010 20:46

Szacho napisał(a):proszę jeszcze o pomoc gdzie można kupić takie rośliny bo markety są cienko zaopatrzone (fajnie by było gdyby można je było dostać we Wrocławiu) \o/ pzdr ;)

A patrzyłeś w sklepach remontowo-budowlanych jak np. leroy merlin. Radziłbym kupować raczej w profesjonalnych sklepach, chyba że chodzi o roślinkę, którą łatwo się hoduje i jest w dobrym stanie (w sklepie)
Obrazek
kumakum

Postprzez szamanka » 15 lis 2010 21:03

Jestem z Wrocławia i nie potwierdzam ogólnych problemów ze światłem w tym mieście.

Zima to inna sprawa, taką mamy strefę klimatyczną, ale i z naszej pochodzi parę gatunków owadożerów - chodzi mi tu o gatunki zimujące, które przesypiają złe warunki.

Jeśli idzie o kupno prostszych gatunków to mozesz pytac mnie, ale od razu uprzedzam - dzbaneczniki wybij sobie z głowy. :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Szacho » 16 lis 2010 18:10

Sorry za ciemnotę z Wrockiem :wall: ale opczytałem się o roślinach akwariowych a one żrą światło na potęge :D

Podobają mi się Cefalotosy ale one potrzebują dużo światła i wysoką temp. :( tłustosze takie se ale rosiczki są bardzo cacy ;)

Szamanka poleciłabyś parę rosiczek które masz i byś sprzedała ^_^
Szacho

Postprzez Jaras » 16 lis 2010 20:33

Cefal potrzebuje dużo światła, ale na pewno nie wysoką temperaturę. Bynajmniej roślina niezbyt przyjazna dla początkujących.
Z rosic które lubią cień na początek D. adelae. Dasz radę z adelkami, możesz pomyśleć o D. prolifera. Schizandra niestety nieco trudniejsza w uprawie.
Jaras

Postprzez Szacho » 16 lis 2010 22:05

No prolifera i adelka są bardzo ładne :) i mam dwa pytanka:

1.Czy można w jednej doniczce trzymać parę gatunków rosiczek (nie chodzi mi o to czy się nie pogryzą ;P ) ocb

2.Czy to dobry pomysł - wymyśliłem sobie że właduję roślinki do szklanej kuli dla łatwiejszego utrzymywania wilgoci i ładnego wyglądu ;] ocb

a i jeszcze 3 do Szamanki - Czy masz takie chwaściory na składzie :D ocb
Szacho

Postprzez Jaras » 16 lis 2010 22:17

Szklana kula jak najbardziej dla sióstr z Queensland. Co do sadzenia tych trzech gatunków razem, to nie powinno być problemu. Chociaż adelae lubi bardziej mokre podłoże niż prolifera i schizandra.
Jako podłoże zalecam użycie martwego mchu sphagnum. Z torfem bym nie kombinował. Przy zastałym powietrzu będziesz miał problemy z pleśnią.
Jaras

Postprzez Tough » 16 lis 2010 22:20

1) Możesz, ale dobierz je tak aby jedna nie zarastała drugiej np. rosiczka o wzniosłym pokroju i rosiczka o przyziemnej rozecie.
2) Możesz trzymać w kuli jeśli będą stały w doniczce, jeżeli zamierzałeś wysypać podłoże i wsadzić rośliny, to odradzam. Woda bez możliwości odpływu i brak dopływu powietrza do podłoża, spowoduje jego gnicie, co może się skończyć tragicznie dla roślin.
3) Sprawy dotyczące kupna to raczej sprawa na PW, niż na publiczny temat.
Tough

Postprzez Jaras » 16 lis 2010 22:33

Tough napisał(a):2) Możesz trzymać w kuli jeśli będą stały w doniczce, jeżeli zamierzałeś wysypać podłoże i wsadzić rośliny, to odradzam. Woda bez możliwości odpływu i brak dopływu powietrza do podłoża, spowoduje jego gnicie, co może się skończyć tragicznie dla roślin.

Bez przesady. Jeśli zastosuje torfowiec jako podłoże, wystarczy że będzie wilgotny. Nie musi lać nie wiadomo ile wody. Swoją schizandrę podlewam raz w miesiącu. Mech jest cały czas wilgotny (nie mokry) i wystarcza jej to w zupełności. Prolifera to samo. Co do adelek, nie wypowiem się, gdyż akurat doniczki z nimi trzymam w wodzie. Ale znając życie, adelae również powinna dać radę w wilgotnym mchu.
Jaras

Postprzez Tough » 16 lis 2010 22:38

Miałem tutaj na myśli torf, torfowiec faktycznie lepiej się nadaje, jednak kolega nie napisał, czy chce hodować w ten sposób właśnie te dwie rosiczki, dlatego odniosłem się do ogółu, a większość woli torf.
Tough

Postprzez Szacho » 17 lis 2010 20:36

Dzięki za odpowiedzi ;)

Napisałbym że "kobieta zmienna jest" <lol2> ale jestem chłopakiem ;P - spodobała mi się Rosiczka Alicji bo ma ładnie wyłożoną rozetę na ziemi i mocny kontrast liści i włosków :) więc proszę o rady i o opinie na temat trudności w hodowli tej rośliny i jeszcze mam zapytanie czy we Wrocławiu nie trzeba będzie jej doświetlać :) ocb

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ^_^
Szacho

Postprzez kumakum » 17 lis 2010 20:43

D.alicae jest rosiczką łatwą w hodowli. Jeśli będziesz trzymał na południowym parapecie, to nie będzie problemu ze światłem i nie będziesz musiał doświetlać.
Obrazek
kumakum

Postprzez Szacho » 17 lis 2010 21:06

a gdzie będzie lepiej kula czy doniczka ??????

pzdr :D
Szacho

Postprzez Tough » 17 lis 2010 21:14

Adela, prolifera do kuli z torfowcem jako podłożem, reszta do doniczek.
Tough

Następna strona

Powrót do Ogólnie