generator mgly i dzbanecznik

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Re: generator mgly i dzbanecznik

Postprzez Jaras » 08 lip 2009 19:23

Bo keramzyt to wypalona glina i dlatego wchłania wode a grys to zwykły kamień. Na dodatek za wysoki poziom wody w tym akwa więc nawet keramzyt by nie spełniał swej roli.
Obrazek
Jaras

Postprzez fly guy » 09 lip 2009 14:21

hm, żadnej z tych roślin nie jest potrzebna duża wilgotność. Wszystkie zaś ucieszą się z większej ilości światła. Jeśli nie ma kto tego podlewać to ja zrobiłbym tak.
Wyjął kapturnicę i muchołówkę i wstawił do takiego dużego podstawka gdzie wody można nalać do 5 cm. Wstawił dzbanecznika na dno akwarium, w nieduży poziom wody, ewentualnie wywalił keramzyt. Przez tydzień na pewno ci rośliny nie zgniją. No i otworzył żaluzje. Możesz zostawić fogger ale pytanie jak duża jest pojemność tego naczynia w którym jest on zamontowany. Musisz wziąć pod uwagę, że tworząc mglę, wody z pojemnika ubywa i gdy będzie jej zbyt mało możesz spalić fogger.
fly guy

Postprzez adamek_17 » 14 lip 2009 21:25

Witam!
Pozwolę się do tego tematu dopisać.

Mam Dzbanecznika Soper. Chciałbym mu zwiększyć wilgotność poprzez keramzyt.
Do 2 cm podstawki (może powinna być głębsza??) usypałem keramzyt i nalałem wodę demineralizowaną tak do większej połowy keramzytu.
Doniczka w której trzymam dzbanecnzika nie ma dziurki - chyba powinna być ? (troszkę problem, bo ceramiczna...) i usadziłem ją na tym keramzycie z wodą. Czy tak dobrze zrobiłem? Bo czytałem, że potrzebna jest odwrócona doniczka czy coś...
Może wyślecie fotkę, gdzie stoi wasz na tym keramzycie ? ;)
adamek_17

Postprzez hddk » 14 lip 2009 21:44

Dziura w doniczce powinna być, żeby nadmiar wody z niej ściekał. Dzbaneczniki nie mogą stać w wodzie ani mieć bagna w doniczce.

Dobrze zrobiłeś, a odwróconą doniczkę daje się po to, żeby roślinka stała wyżej i dzbanki wisiały w dół :) Równie dobrze może stać bezpośrednio na keramzycie albo np. na odwróconej podstawce od doniczki.
hddk

Postprzez adamek_17 » 15 lip 2009 07:59

dzięki :).

A może i jeszcze jedno pytanko. też dotyczące zraszania:
Czy można go przenosić do łazienki, by zraszać? Czy wpadałoby to robić tam gdzie stoi ? Ma to jakiś związek z ponownym przystosowaniem się? Czy jakbym go ulokował w inne już miejsce po zraszaniu - to wtedy będzie musiał się ponownie przystosować?

U mnie to niestety wszystkie dzbanki uschły (które były od razu po sprzedaży). To znak że się przystosowuje ? BO staram sie tą wilgotność zapewnić poprzez kilkokrotne zraszanie, a terrarium nie zmieści mi się w pokoju - duży okaz kupiłem. Myślicie że można N. Soper hodować bez terrarium?
adamek_17

Postprzez fly guy » 15 lip 2009 09:36

Można hodować go bez terrarium. Nie biegaj z nim w tę i z powrotem. Niech stoi w jednym miejscu cały czas. Tam go zraszaj. I tak - utrata dzbanków to oznaka aklimatyzacji.
fly guy

Postprzez adamek_17 » 17 lip 2009 17:12

oki dzięki ;) zaczyna powoli puszczać nowe dzbanki ;)
adamek_17

Poprzednia strona

Powrót do Dzbanecznik