generator mgly i dzbanecznik

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

generator mgly i dzbanecznik

Postprzez evulFarmer » 08 lip 2009 12:11

Witam,
chcialbym zasiegnac profesjonalnej porady dotyczacej dzbanecznika. Posiadam terrarium w ktorym mam 2 mucholowki dzbanecznika i kapturnice papuzia. W sieprpniu na tydzien wyjezdzam i nie chcialbym stracic mojej malej szklarni. Do tej pory dzbanecznika podlewalem zraszajac cale terrarium i bezposrednio roslinke co zapewnialo odpowiednia wilgotnosc podloza. Teraz w zwiazku z wyjazdem zamontowalem w pojemniku z destylowana woda [pod dzbanecznikiem bo ten jest podwieszony na szklanej szybce] generator mgly ktory nawilza powietrze. Chcialbym sie dowiedziec czy to urzadzenie wystarczajaco nawilzy otoczenie co pozwoli na odpowiednia wilgotnosc torfu.
Prosze o odpowiedz i ew. wskazowki.

Pozdrawiam Jakub.

Obrazek Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek

Edit:mucholowkom narazie nic nie szkodzi, jako ze podsiakaja to wyzsza wilgotnosc nie powinna im zaszkodzic a co do zaluzji to poprostu na ta strone nie przeszlo jeszcze sloneczko :) [zachodnie okno]
Ostatnio edytowano 08 lip 2009 14:12 przez evulFarmer, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
The way how the world should look like for me =)
evulFarmer

Re: generator mgly i dzbanecznik

Postprzez Jaras » 08 lip 2009 12:28

Tym muchołówkom bardziej szkodzisz niż pomagasz. Przez żaluzje mało światła dostają a większa wilgotność powietrza nie ma wpływu na wzrost. Nie zdziwiłbym się nawet gdyby zaczęły gnić.
Obrazek
Jaras

Postprzez hddk » 08 lip 2009 12:39

Nie możesz nakryć tego terrarium? Wtedy wilgotność spokojnie skoczy na tyle, że przez tydzień woda nie wyparuje. W domu nikogo nie będzie, kto mógłby podlać dzbanka? A do sierpnia i tak masz czas, żeby to przetestować, czy torf wysycha czy nie :) Ewentualnie dzbanecznika możesz dać niżej, żeby mgła objęła doniczkę. Ale to i tak kombinacja alpejska, którą lepiej samemu sprawdzić.

A muchołówek mimo wszystko nie zaleca się trzymać w terrariach ani zraszać.
hddk

Postprzez evulFarmer » 08 lip 2009 12:49

no moglbym dac dzbanecznika nizej tylko ma dlugie i duze dzbanki które juz teraz prawie dotykaja wody z grysem ktora znajduje sie w terrarium: / a terrarium jest przykryte szklana plytka o mniejszej szerokosci aby zapewnic wentylacje. musze cos wykombinowac :/ dzieki za odpowiedzi mam nadzieje ze ktos rzuci jeszcze jakis pomysl. mam tydzien zeby przetestowac ten zamglawiacz i ew. odeslac.
Obrazek
evulFarmer

Postprzez hddk » 08 lip 2009 12:57

A jaką masz wilgotność w terrarium bez generatora? Możesz najwyżej zmniejszyć szczelinę do wentylacji. Przy dużej wilgotności spokojnie bez podlewania wytrzyma tydzień. Ja swoje w terrarium podlewam raz na 3-4 tygodnie, jak mi się przypomni.
hddk

Postprzez evulFarmer » 08 lip 2009 12:59

hmmm no w sumie nie wiem jaka mam wilgotnosc ale w cieple dni jest dosc duza, tylko torf wydaje sie przesuszony. zazwyczaj zrasza 4-5 razy dziennie jesli wiekszosc czasu spedzam w pokoju. pokombinuje. narazie mam zamiar wyzej umiescic ten generator mgly :)

@edit
Podrasowalem troche ten mechanizm korzystajac z twoich pomyslow i mojej chorej wyobrazni :P jak wlacze na 20 min co 3-4h [tak ustawie pewnie zegar] to mam nadzieje ze wystarczy :)

Obrazek Obrazek Obrazek

PS: Korzystajac z okazji chcialem zapytac czy spryskanie mucholowki agecolem do szkodnikow domowych zwalczy mszyce? Bo tak mi dopadly muscipule ze nie rosly mi zadne proste pedy... wszystkie zdeformowane i zakrecone w spirale :| nie widac ich bo juz je odcialem.. mam nadzieje ze ten agrecol rozwiaze sprawe. Jestem poczatkujacy więc dlatego mam tyle pytan ;] prosze o wyrozumialosc :P
Obrazek
evulFarmer

Postprzez Jaras » 08 lip 2009 14:37

Gdybyś w miejsce tego grysu dał zwykły keramzyt i zalał go 3/4 wodą nie potrzebowałbyś żadnych zamgławiaczy ;) Ventrata nie jest aż tak wymagającym dzbankiem.
Co do muchołówki jesteś pewien że to mszyce? Zbyt mała ilość światła również może się do tego przyczynić..
Obrazek
Jaras

Postprzez evulFarmer » 08 lip 2009 14:42

widzialem te cholerne zielone bydlaki z czulkami :] myslalem ze mnie krew zaleje jak zobaczylem te pasozyty :] mam jeszcze pytanie odnosnie pedow kwiatowych u mucholowki... zauwazylem dzis ze wlasnie u tej muscipuli napadnietej przez mszyce zaczyna wyrastac kwiat wiem ze trzeba go uciac tylko kiedy? i czy jak go sie wytnie mozna wstawic do wody zeby jakos sie rozwinal?:D ciekaw jestem jak by wygladal ;)
Obrazek
evulFarmer

Postprzez hddk » 08 lip 2009 15:01

Wymień grys na keramzyt, jak pisał JarasPMI. Dzięki jego porowatej strukturze zwiększa się powierzchnia parowania.

Na mszyce na pewno podziała Karate Zeon lub Mospilan.

Jak nie masz zamiaru próbować rozmnażać muchołówki z pędu, to tnij od razu. Zwłaszcza że roślina już jest osłabiona przez robactwo, a kwitnienie dodatkowo ją obciąży.
hddk

Postprzez Jaras » 08 lip 2009 15:04

Co do pędu to: ped-kwiatowy-czy-nowa-pulapka-t1900.html
Rozmnażanie muchołówki tu: http://www.owadozery.pl/dionaea-muscipula-a2.html
Co do mszyc to ostatnio stosowałem FASTAC 100EC tyle że na agawe która stoi na zewnątrz. Padły po pierwszym oprysku.
Myslę że każdy środek przeciw mszycom będzie dobry o ile nie przekroczysz zalecanej dawki.
Ostatnio edytowano 08 lip 2009 15:05 przez Jaras, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Jaras

Postprzez evulFarmer » 08 lip 2009 15:05

no ta niestety mizernie wyglada : / mam nadzieje ze ten agrecol tez pomoze. jutro utne kwiat jak wylezie bardziej. mam nadzieje ze sie odkuje bidulka ; /: P dzieki wielkie za wszelka pomoc. jak dopadne gdzies keramzyt to wymienie :) chociaz ten grys tez w miare spelnia swoje zadanie ;)
Obrazek
evulFarmer

Postprzez Jaras » 08 lip 2009 15:06

evulFarmer napisał(a):chociaz ten grys tez w miare spelnia swoje zadanie ;)

Nie spełnia żadnej prócz tego że ładnie wygląda.
Obrazek
Jaras

Postprzez evulFarmer » 08 lip 2009 15:12

zwieksza powierzchnie parowania tylko w przeciwienstwie do ciemnego keramzytu nie nagrzewa sie tak mocno :) przez co mniej paruje :P
Obrazek
evulFarmer

Postprzez hddk » 08 lip 2009 15:13

No właśnie. A jego istotą jest zwiększone parowanie i większa wilgotność powietrza.
hddk

Postprzez evulFarmer » 08 lip 2009 15:25

wiem wiem :) nie moglem znalezc keramzytu więc zadowolilem sie tym grysem ;P a 5kg worek jakie sprzedaja w ogrodniczych mi nie potrzebny :P jak gdzies dopadne mniejsza porcje to wymienie ;)
Obrazek
evulFarmer

Następna strona

Powrót do Dzbanecznik