Genlisea lobata x violacea powtórnie.

Genlisea lobata x violacea powtórnie.

Postprzez Elazet » 09 sie 2011 17:58

Czytałam w poprzednim wątku,że żenlisea ma stać w wodzie jak rosiczka i należy uważać,aby nie przemoczyć.
Kupiłam sobie taką roślinkę i stoi w żywym torfowcu,który przycięłam,a woda sięga do połowy doniczki.Takie miałam zalecenia.Roślina rośnie i widzę,że mam już kilka roślinek.
Zmartwiło mnie,że powinno być mało wody.Może zimą?W zasadzie się przestraszyłam.Nie chciałabym stracić roślinki.W końcu nie często ktoś oferuje takie cudeńko.
A jakie podłoże jest najlepsze?
a)z torfowca
b) torf +piasek 2:1
c)torf + perlit + piasek 2:1:1
d)torf +wermikulit + piasek 3:1:2
Poza tym .Chyba wermikulit i perlit pełnią taką samą funkcję.
Proszę o" rozjaśnienie".Wiem,że te rośliny są niezbyt często uprawiane.Ale może ktoś będzie wiedział.
Elazet

Re: Genlisea lobata x violacea powtórnie.

Postprzez Tough » 09 sie 2011 20:15

Witam.
Wydaje mi się, że możliwość przelania Genlisei to mit. U mnie niektóre są zalane prawie po brzegi, a niektóre mają 1-2 cm poziom wody, ale wszystkie rosną doskonale.
Tę krzyżówkę trzymam w poziomie wody 3 cm przy wysokości doniczki 5-6 cm i rośnie super.
Najlepsze podłoże torf + piasek 2:1.
Pozdrawiam.
Tough

Postprzez Elazet » 23 sie 2011 21:11

Dzięki,jak będę przesadzać to zmienię podłoże.teraz szkoda,bo dobrze rośnie.A tę roślinkę mam od Ciebie Tough..
Mam jeszcze pytanko.
W jaki sposób pobiera pokarm.Zasadę znam,ale czy tam w tej wodzie akurat pływa jakiś kąsek?
A może wody nie należy za często zmieniać,aby czegoś,co tam pływa nie wylać.
Elazet

Postprzez Tough » 30 sie 2011 19:48

Przecież nikt nie mówi o wymianie wody. Ona się żywi drobnymi żyjątkami np. nicieniami, pierwotniakami, które są wszechobecne.
Tough

Powrót do Żelinsea