P.Gigantea

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

P.Gigantea

Postprzez Axel22 » 01 gru 2011 14:07

Witam mam taki problem,kupiłem ostatnio tłustosza gigantea i oglądałem zdjęcia tego tłustosza co się okazało zdjęcia z internetu tych tłustoszy różnią się od mojego tłustosza.I moje pytanie brzmi,czy kupiłem sobie jakiegoś innego w ogóle tłustosza i czy moglibyście mi powiedzieć gdyby okazało się ,że to nie gigantea jaki to gatunek.Z góry dzięki.
Załączniki
Obraz 003.jpg
Obraz 001.jpg
Axel22

Re: P.Gigantea

Postprzez szamanka » 01 gru 2011 14:20

Jest to jakiś młody tłustosz meksykański, równie dobrze może być to gigantea jak Tina.

Tłustoszy się bez kwiatów nie identyfikuje dlatego lepiej kupować w 100% pewnych źródłach.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Axel22 » 01 gru 2011 15:24

Kupywałem na carnisana nie dawno na zdjęciu na carnisanie wygląda tak samo jak mój tylko w internecie wyglądają inaczej,a i mam takie pytanie czy mogłby mi ktoś dać linka lub powiedzieć o hodowli prawdopodobnie P.gigantea bo jak go widzę to nie widać ,żeby rósł po prostu jakiś liść więdnie i zaraz nowy się pojawia i tak w kółko ;P
Axel22

Postprzez VanDreyer » 01 gru 2011 17:22

Z tego co wiem gigantea ma owadożerne liście również od spodu :P
Sam gigantei nie mam, ale gdzieś tak czytałem :)
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Axel22 » 01 gru 2011 20:19

Dam jeszcze wiosną zdjęcia jak może kwiaty puści ;P,a i czy mogłby mi ktoś podesłać linki do jakiś opisów hodowli prawdopodobnie gigantea bo nie mogę znaleść tego czego szukam czyli informacje najprostsze światło,tempetatura,woda itp.Z góry dzięki.
Axel22

Postprzez VanDreyer » 01 gru 2011 22:56

Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Axel22 » 01 gru 2011 23:00

VanDreyer napisał(a):Hmmm ciekawe.... szukałeś, a nie znalazłeś tego ocb http://www.owadozery.pl/pinguicula-gigantea-a560.html http://roslinyowadozerne.eu/art/rosliny ... gantea.php

Szukałem,widziałem to ale widzę ,że nie przeczytałeś mojego pytania moje pytanie brzmiało o światło,temperatura i woda a tutaj tego nie ma są tylko opisy liści,występowanie itp.Chciałbym ,żeby ktoś mi powiedział jak je trzeba hodować,ale i tak dziękuje,że szukałeś ;) .
Axel22

Postprzez VanDreyer » 01 gru 2011 23:03

Taaaa czytałem, i wszystkiego można się z tych stron dowiedzieć np wykres temp i wody ( tak jak w środowisku naturalnym jest tak powinno być w sztucznej hodowli :D) I na jednej i drugiej stronie jest na;pisane, że nie różni się od innych tłustoszy meksykańskich ( pod względem hodowli) więc nie wiem w czym problem -_-
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez Axel22 » 01 gru 2011 23:40

VanDreyer napisał(a):Taaaa czytałem, i wszystkiego można się z tych stron dowiedzieć np wykres temp i wody ( tak jak w środowisku naturalnym jest tak powinno być w sztucznej hodowli :D) I na jednej i drugiej stronie jest na;pisane, że nie różni się od innych tłustoszy meksykańskich ( pod względem hodowli) więc nie wiem w czym problem -_-

Ehhh...dobra niech ci będzie :D
Axel22

Powrót do Tłustosz