gliniana doniczka

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

gliniana doniczka

Postprzez whitefrog » 17 lip 2008 11:36

Słyszałem, że taką doniczkę przed przesadzeniem najlepiej wyparzyć/wygotować.
Przyszło mi do głowy: a jakbym ją wsadził do mikrofalówki, to, chyba, też wszystko co żywe powinno zginąć, prawda?
Dobrze kombinuję?

Wiem jakie są wady glinianych doniczek, więc proszę mi o nich nie mówić, ale mam ultimatum w domu: albo one (bo ładne) albo wynocha do piwnicy :)
whitefrog

Re: gliniana doniczka

Postprzez jan » 17 lip 2008 11:51

przy tym wyparzaniu/wygotowaniu chodzi raczej o sole które wytrącają się z podłoża i osiadają w strukturze doniczki. Mikrofalówka tutaj na nic się nie zda.

mikrofalówki możesz użyć do wyprażania podłoża jeśli już, ale nie znam kogokolwiek kto by próbował ;)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez whitefrog » 17 lip 2008 11:58

aha! Czyli zmywarka! Kilka razy program "płukanie" :)
Jestem leń i idę na łatwiznę :)
whitefrog

Postprzez szamanka » 17 lip 2008 12:13

A nie możesz wziąc i powkładac plastikowych w ładne oprawki po prostu? Albo wziąć emaliowanych? Pod pojeciem emaliowane rozumiem takie pokryte czymś śliskim i gładkim, w to sole nie wlezą.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez whitefrog » 17 lip 2008 16:37

Poszukam jakiejś plastikowej i spróbuję włożyć do ładnej. Ten pomysł może wypalić.
Dzięki.
whitefrog

Powrót do Ogólnie