Górne/Dolne

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Górne/Dolne

Postprzez manys » 23 lip 2010 16:01

Chciałbym się spytac czym różnią się dzbanki dolne od górnych. Dodam, że od dawna mnie to nurtuje.
manys

Re: Górne/Dolne

Postprzez Tough » 23 lip 2010 16:24

Różnią się wyglądem ;] a konkretnie czym, to zależy od gatunku.
Tough

Postprzez hddk » 23 lip 2010 16:28

W przeważającej części gatunków górne dzbanki nie mają skrzydełek z przodu, poza tym wąs jest przymocowany na tylnej ścianie dzbanka a nie na przedniej. Do tego wąs jest raz lub dwa razy zawinięty, gdyż dzbaneczniki chwytają się nimi drzew, gdy są już w fazie pnącza.
Jedne gatunki mają mocno różniące się kształtem i ubarwieniem dzbanki górne i dolne, górne zwykle są bardziej lejkowate, u innych różnice bywają mniej wyraźne.
hddk

Postprzez manys » 24 lip 2010 08:55

A tak miej więcej kiedy dzbanecznik wchodzi w fazę pnącza ocb
manys

Postprzez szamanka » 24 lip 2010 09:10

Kiedy liść nie rośnie tuż nad starszym liściem tylko zaczyna byc widoczna łodyga, u pnącej wersji Ventraty odstępy między liśćmi na łodydze wynoszą 1,5-2cm u mnie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez maklerw » 27 lip 2010 17:44

Ja tylko przypomne że to co piszecie to są dzbanki pośrednie :) dolne to przeważnie kilk pierwszych u młodej rośliny.

A ja się z tym co pisze Agnieszka nie zgodze :) bo odległości międzywięźla jest czasem duża u niektórych gatunków odrazu tu patrz kerii dubia inermis, jamban, jaqulinea, flava, tenuis ... i jeszcze kilka inych :D Zawsze jednak górne dzbanki są niej wybarwione od pośrednich.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez hddk » 27 lip 2010 18:00

maklerw napisał(a):Ja tylko przypomne że to co piszecie to są dzbanki pośrednie :) dolne to przeważnie kilk pierwszych u młodej rośliny.

Jakoś nie wydaje mi się, żeby kilka pierwszych dzbanków u młodej rośliny dorastało do 28 cm (N. lingulata) czy 30 cm (N. attenboroughii). Niektóre opisy morfologiczne dzbaneczników dzielą dzbanki na "dzbanki rozetek", "dzbanki krótkich pędów" i "dzbanki pnączy". I właśnie te "dzbanki rozetek" wg innych opisów są nazywane "dzbankami dolnymi". No ale to nie kilka pierwszych.
hddk

Postprzez maklerw » 27 lip 2010 20:08

28 cm oczywiscie nie ale 18 zdecydowanie tak opieram sie na przykładzie N. eymae obecnie mógłbym pokazać jedynie dzbanki dolne i pośrednie na tym przykładzie.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez szamanka » 27 lip 2010 21:03

No to dawaj :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez fly guy » 28 lip 2010 14:25

Chwila, chwila, bo mylimy tu pewne kwestie. Większość dzbaneczników produkuje górne i dolne dzbanki. Są gatunki, które nie produkują dzbanków górnych. Natomiast część gatunków dzbaneczników produkuje również dzbanki pośrednie. Maklerw - u popularnej krzyżówki N. x ventrata najczęściej spotykane dzbanki, to dzbanki dolne, a nie pośrednie. Te kilka dzbanków, które na początku produkuje roślina, to nie są dzbanki dolne tylko dzbanki młodej rośliny. Dopiero w pełni wykształcone dzbanki, to dzbanki dolne. A dzbanki pośrednie to takie, które są stadium pośrednim między dolnymi a górnymi. Najczęściej z wyglądu są podobne do dolnych, ale są bardziej wyciągnięte, węższe i dłuższe niż dolne czy górne.

Podsumowując - większość tego co można kupić w popularnym markecie to krzyżówki, które posiadają dzbanki dolne. To również większość roślin, które posiadamy w naszych hodowlach. Żeby doczekać dzbanków pośrednich czy, jak pisze hddk, dzbanków pnączy, trzeba mieć już wyrośniętą roślinę.
fly guy

Postprzez neplew » 29 kwi 2011 09:25

a jakie dzbanki wypuszczają odrosty korzeniowe od dojrzałych dzbaneczników, takich już w fazie pnącza? Jest jakaś zasada, że są to np. zawsze najpierw dzbanki dolne?
neplew

Postprzez hddk » 29 kwi 2011 09:50

neplew napisał(a):a jakie dzbanki wypuszczają odrosty korzeniowe od dojrzałych dzbaneczników, takich już w fazie pnącza? Jest jakaś zasada, że są to np. zawsze najpierw dzbanki dolne?

Zwykle dzbanki pośrednie i dość szybko górne, bo to w końcu dorosła roślina, tylko niska :-) Tyle że w literaturze różnie się dzbanki określa. Np. u McPhersona dzbanki dolne i pośrednie traktowane są jako dolne. Gdzie indziej dzbanki są dzielone na "dzbanki rozet" (czyli te dolne, z wąsem z przodu dzbanka), "dzbanki łodyg dolnych" (czyli pośrednie, z wąsem zwykle z boku) i "dzbanki łodyg górnych" (czyli te górne, z wąsem z tyłu dzbanka).
hddk

Powrót do Dzbanecznik