Gotowanie wody

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Gotowanie wody

Postprzez DeZee » 08 gru 2009 01:40

Wszyscy wiemy, że "ostatnią ostatecznością" jest gotowanie, a następnie odstanie wody do delikatniejszych roślin. Ale nie lepiej było by tylko odstawiać ?? - przecież gotowanie jest złe ponieważ zwiększa twardość, a co daje dobrego ?? - jałowi wodę i to na krótko, a tego nie potrzebujemy, wiadomo, że w samym torfie żyją rozmaite bakterie, a co do chlorowanej lub ozonowanej wody przecież wystarczy na parę godzin odstawić.
DeZee

Re: Gotowanie wody

Postprzez marrom » 08 gru 2009 01:46

Dlaczego gotowanie miało by zwiększać twardość?

Na temat gotowania jest konkretnie tutaj: http://solniczka.friko.pl/artykuly/twar ... 0gotowanie
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez Jaras » 08 gru 2009 10:11

DeZee - Coś kolego bzdury pleciesz. Sam niedawno robiłem eksperyment z przegotowaną wodą i napiszę to co zauważyłem. Moja kranówa ma twardość GH 12°n. Po zagotowaniu jej w czajniku i ostudzeniu, miała 8°n, czyli było o 4°n mniej, więc twoja teoria mija się z prawdą. Być może po dłuższym gotowaniu miała by jeszcze mniejszą twardość, lecz tego niestety już nie sprawdzałem. Zresztą żadna to różnica, bo wg. mnie taka woda nadawała by się tylko na te pospolitsze gatunki roślin typu capensis itp, chociaż i tak po pewnym czasie rośliny by to odczuły.

Proste pytanie: skoro wg. ciebie gotowanie zwiększa twardość wody, to skąd bierze się kamień kotłowy?
Jaras

Postprzez DeZee » 08 gru 2009 11:17

Według mnie po odparowaniu czystej wody, stężenie się zwiększa, no ale nie wziąłem pod uwagę rozkładu termicznego (nie myślałem, że może być aż tak efektywny) :D Ok, wieże w wyniki twojego testu Jaras, ja miałem tylko jeden tester, więc nie miałem możliwości sprawdzić. :)
Dzięki wam za odpowiedzi i sory za zawracanie głowy głupotami ;)
Temat do zamknięcia :)
DeZee

Powrót do Ogólnie