Grupy dzbaneczników

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Grupy dzbaneczników

Postprzez rob-242 » 03 mar 2009 21:13

Witam.

Mam takie pytanko odnosnie grupy dzbaneczników - z tego co widziałem dzieli sie ona na Górskie i Nizinne
CZym sie róznie jedna grupa od drugiej ?

Sam sie zastanawiam nad hodowla dzbanecznika Nepenthes copelandii lub Nepenthes hookeriana / ciezkie sa w hodowli dla poczatkującego hodowcy ?

Z góry dziekuje za odp.
....... Aby to co najlepsze było najgorszym co mogło nas spotkać .......
rob-242

Re: Grupy dzbaneczników

Postprzez erhas » 03 mar 2009 21:50

Mogę ci powiedzieć na pewno, że dla początkującego hodowcy najlepszy będzie Hookeriana/Ventrata/Krwisty
'Lepiej siedzieć cicho i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.'
erhas

Postprzez szamanka » 03 mar 2009 22:22

Tym ze nizinne wolą bardziej stałą temperature i zazwyczaj są bardziej tolerancyjne względem wilgotności powietrza.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez jan » 03 mar 2009 22:30

generalnie podział jest ustanowiony na miejsce występowania w naturze. co za tym idzie wymagają innych warunków zaórwno względem oświetlenia, wilgotności jak i temperatury. jeśli chcesz się dowiedzieć szczegółów odwiedź portal i obejrzyj niektóre opisy. Rafał odwalił kawał dobrej roboty i dzięki temu mamy tam trochę informacji którymi możesz się wesprzeć :)
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Powrót do Dzbanecznik