Helki po porzadkach - kilka fajnych egzemplarzy

Helki po porzadkach - kilka fajnych egzemplarzy

Postprzez carnipoland » 19 gru 2009 21:41

H. folliculata 'aparaman' ok 30 cm dzbanek i ogroomna paszcza:

Obrazek

dla porownania z moja dlonia:

Obrazek

H. heterodoxa "ptari' ( ????? ) tez niemala :D

Obrazek

Obrazek

H. chimantensis 'red clone' na razie nie taki red bo w cieniu stoi :)

Obrazek

H. minor 'auyan'

Obrazek

H. neblinae 'neblina' I

Obrazek

Grupowo

Obrazek
..doceniam kazdy wdech, celebruje kazdy wydech
--->good --->great <--------PROGRESSSSSSS
carnipoland

Re: Helki po porzadkach - kilka fajnych egzemplarzy

Postprzez szamanka » 19 gru 2009 22:05

Fantastyczne helki, długo je hodujesz?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez carnipoland » 19 gru 2009 22:09

zalezy które.

folliculate mam ze 3 lata. Ciekawe czy ktos w PL ma wyzsza :D:D
carnipoland

Postprzez ArturP » 19 gru 2009 23:15

Łał, pełen podziw, znakomite helki. A może masz malutką rączkę?
ArturP

Postprzez BlachaSk8 » 20 gru 2009 08:17

O SZIT :O! Jakie wielkie :O! Pełen podziw !!
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez Jaras » 20 gru 2009 09:29

Helki bardzo ładne ;) Mógłbyś napisać w jakich warunkach je trzymasz?
Obrazek
Jaras

Postprzez marrom » 20 gru 2009 10:35

Tylko pogratulować. Mnie też interesują warunki i mieszkanko tych helek.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez moof » 20 gru 2009 11:42

Piękne rośliny, i przyłączam się do pytania jak mieszkają?
moof
Redaktor

Postprzez carnipoland » 20 gru 2009 14:58

otoz tak: z perspektywy ok 3 lat hodowli heliamfor moge generalnie powiedziec ze podloze ma generalnie male znaczenie jezeli w ogole ma jakiekolwiek. na foto grupowym jedna hispida rosnie w torfie z piaskiem a druga praktycznie w samym perlicie. rosna rowno i pieknie :) najwazniejsze jest oswietlenie i temperatury. U mnie maja w dzien nie wiecej niz 23 C a w nocy maja 10C lub mniej. obecnie jest sezon kwitnienia co jak zwykle zaczyna heterodoxa ;) nastepna bedzie pewnie minor i folliculata.

btw kazda z tych helek mam od mlodocianych lisci. malo tego nie wszystkie helki lubia te same warunki co widac kiedy je poprzestawiamy pokombinujemy z oswietleniem lub temperatury sie zmienia :) np. H. nutanc 'CF clone roraima II' mam juz 2 lata i dalej nie ma doroslych lisci ;/ wszystkie pytania mile widziane - sluze rada :)

edit: dlon mam raczej srednich rozmiarow hehehe :) btw co sadzicie o heterodoxie? moim zdaniem jest to jakas krzyzowka ;/ ale pewien nie jestem bo zaleznie od pory roku puszcza dzbanki z roznymi lyzkami nektarowymi Oo

edit II : zachecam do powaznej dyskusji i wymiany pogladow oraz doswiadczen wszystkich ktorzy zajmuja sie heliamforami. lepiej sie wzajemnie czegos nauczyc niz potem uczyc sie na bledach wlasnych :) zamieszczajcie tez foty swoich roslin - bedzie ciekawiej :) imho heliamfory i gorskie plywacze to najwyzsza szkola jazdy i tyle technik hodowli ilu hodowcow więc moze byc ciekawie :)
carnipoland

Postprzez BlachaSk8 » 20 gru 2009 16:07

Chętnie zobaczę kwiaty Heliaphor więc jak będziesz miął zdjęcia to wstawiaj :D! A masz jakieś specjalistyczne terrarium i czy spadki temperatur są potrzebne do zakwitnięcia rośliny? Bo ja generalnie trzymam w pseudo terra H.heterodoxe w temp pokojowej(może trochę większą po pod świetlówką) i się zastanawiam czy by z perspektywy czasu(np za rok/dwa) dała by rade ;]. I zastanawia mnie jedno: Skoro H.heterodoxa to roślina która w naturalnym środowisku żyje na bagnach, czemu nie może stać we wodzie? Moja stoi w psudoterra(plastikowy kubek po piwie przykryty plastikowym wieczkiem podpartym plasteliną żeby był przewiew) tak, że ma wody prawie tyle co wysokość doniczki, i trzymam ją tak już od 2 miesięcy i doczekałem się dwóch dzbanków, a gdy teraz wstawłiem pod świetlówkę to zauważyłem dwa nowe stożki wzrostu.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez carnipoland » 20 gru 2009 16:13

heterodoxa jest jedna znajlatwiejszych więc sie jakos dostosuje ale nie zdziw sie kiedy po jakims czasie nagle zgnije poczawszy od srodka az po wierzcholki dzbankow- zgnija jej korzenie a nastepnie stozek wzrostu. one tak juz maja ze rosna ladnie dlugi czas a nagle "ciach"i po zawodach :) chcesz eksperymentowac- eksperymentuj ale najbezpieczniej jest podlewac od gory co jakis czas tak by podloze bylo wilgotne ale nie mokre. jezeli juz ma stac w wodzie to nie wiecej niz 1-2 cm ale STANOWCZO nie tyle ile ty masz :] to ze w naturze tak rosnie (i do tego raczej OKRESOWO) nie znaczy ze w chacie u ciebie da rade na dluzsza mete. w srod. nat. ma perfekcyjne warunki do ktorych jest przystosowana przez ewolucje więc wiesz...
carnipoland

Postprzez BlachaSk8 » 20 gru 2009 16:24

Mhm... no spoko, czyli tak jak podejrzewałem, chodzi o gnicie korzeni ;]... No to lepiej odleje trochę bo to moja pierwsza i jedyna helka :P...
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez carnipoland » 20 gru 2009 16:29

wszystko przyjdzie z czasem ;) zarzuc foto to obczaimy czy to heterodoxa czy fake jakis ;)

edit: czesto pierwszym objawem ze heli cos nie pasuje jest to ze puszcza nagle dzbanek "pol-mlodociany" lub mlodociany - wtedy trzeba zaczas myslec i kombinowac co jest nie tak :)
carnipoland

Postprzez BlachaSk8 » 20 gru 2009 16:34

No jakoś na święta wsadzę ;]. Czyli to że mi nagle puściła dwa nowe stożki to może coś znaczyć?
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez carnipoland » 20 gru 2009 16:36

moja hispida tak robila jak jej bylo cos nie tak ale czy heterodoxa ma tak samo to nie wiem :) btw hispida to NAJBARDZIEJ wymagajaca helka z jaka mialem do czynienia Oo pol roku z nia kombinowalem zanim znalazlem zloty srodek :) z 6 sadzonek zostalo 4 po tych eksperymentach :D
carnipoland

Następna strona

Powrót do Heliamfora