Help! Jakiś grzyb!

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Help! Jakiś grzyb!

Postprzez gabik » 30 sie 2009 21:43

Witam nie wiedziałam za bardzo gdzie to napisać ale ma to związek z dzbankami więc piszę tutaj. A teraz przejdę do rzeczy więc przed chwila zauważyłam w ziemi swojego terrarium jakiegoś ''grzyba'' poniżej załączone foty.Proszę o szybką pomoc co z nim zrobić wiem że go usunąć ale czy należy czymś spryskać torf czy coś?Dodam tyle że w tym torfie rosną takie pływacze jak liviada i rosiczka d.prolifera oraz wywiane rosiczki<nie pamiętam jakie> oraz kapturnicę.
Załączniki
P1040331.JPG
P1040331.JPG (112.52 KiB) Przeglądane 315 razy
P1040330.JPG
P1040330.JPG (123.22 KiB) Przeglądane 315 razy
gabik

Re: Help! Jakiś grzyb!

Postprzez Gringo » 30 sie 2009 21:47

Nie wiem, czy tylko mi się zdaje, ale na całym torfie jest chyba nalot pleśni... Skąd masz ten torf? Przeciw grzybom jest chyba topsin (nie wiem, czy dokładnie taka nazwa), ale ja zalecałbym wymianę torfu, bo wygląda na tandetny. No i na przyszłośc dobra wentylacja ;)
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez gabik » 30 sie 2009 22:13

Pleśni na torfie nie ma,wentylacja jest aż za dobra bo mi trudno utrzymać wilgotność powietrza są 2wiatraczki PC + dodatkowo szpary na 3cm w łączeniu drzwiczek ze ścianom.Torf dostałam razem z terrarium w którym były wcześniej również dzbanki.
gabik

Postprzez Gringo » 30 sie 2009 22:26

Torf może być juz przestarzały albo felerny. Może byc i tak, że poprzedni właściciel podlewał go kranówą albo nawet nawoził, jeśli nie był zbyt doświadczony w hodowli. Czy takie cos może wchodzić w grę, czy raczej pochodzi z zaufanego źródła?
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez gabik » 30 sie 2009 22:32

torf i całe akwarium mam od RobinCook więc raczej nie jest felerny...
gabik

Postprzez Gringo » 30 sie 2009 23:05

Aha, to zmienia postać rzeczy... zastosuj Topsin, może pomóc, ale nie wiem jak wpływa na rośliny - sam nigdy nie używałem
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Postprzez 1w0na » 30 sie 2009 23:35

Wyglądem przypomina mi coś z muchomorowatych. Ale to tylko gdybanie :P
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Powrót do Ogólnie