HELP! (rośliny zimujące)

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

HELP! (rośliny zimujące)

Postprzez BlachaSk8 » 20 gru 2009 12:08

Witam!
Nie dawno byłem zobaczyć na moje rośliny jak się mają. Nie zaglądałem do nich od dłuższego czasu xD... Ale dzisiaj patrze i ziemia stwardniałą, zapewne zamarzła. Przestawiłem je do cieplejszej piwnicy gdzie temperatura jest około zera, może trochę na plusie. Czy dobrze zrobiłem? czy przeżyją?? Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi!Zaznaczam że jest to moje pierwsze zimowanie.
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: HELP! (rośliny zimujące)

Postprzez ArturP » 20 gru 2009 12:26

Myślę, że przeżyją. Miałem tak kilka razy i nic im nie było. Daj w miejsce z temp. na +, zeby powoli się ziemia rozmroziła.
ArturP

Postprzez marrom » 20 gru 2009 13:34

Przy zerze też się rozmrozi. Najważniejsze aby nie przesadzić z tą plusową temperaturą. Roślina powinna rozmarzać po woli.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez moof » 20 gru 2009 14:43

Wahania takie mniej więcej od -8 do +8 nie zaszkodzą roślinom, przynajmniej muchołówkom hehe
moof
Redaktor

Postprzez Misiek » 20 gru 2009 14:52

Jak już jest temat to napisze tu. Przed paroma chwilami byłem na strychu zobaczyć jak roślinki i mało zawalu nie dostałem. ziemia zamarzła muchołówką i kapturnicą zeschły się liście i chyba zamarzły na amen stożki wzrostu. Na strychu jest parę stopnie cieplej niż na dworze ale nadal coś kolo - 10*C przenieść je do cieplejszego miejsca bo mam piwnice tylko tam jest chyba 13*c powyżej zera, ale moge je postawic kolo okna to bedzie chlosniej. na ziemi widac krysztalki lodu.
Misiek

Postprzez moof » 20 gru 2009 14:58

Muchołówkom nic nie powinno być, kapturnice nie wiem. Muchołówki można czymś przykryć na tym strychu, może jakiś styropian albo coś lub dać na to okno w piwnicy, okno możesz uchylić lekko może
moof
Redaktor

Postprzez Zbyszek » 20 gru 2009 15:03

jak on uchyli okno to będzie jak na strychu, postaw rośliny przy oknie (zamkniętym) w piwnicy, powinno być ok
Zbyszek :)
Zbyszek

Postprzez Misiek » 20 gru 2009 15:12

juz postawilem przy oknie w piwnicy. okna nie musialem uchylac poniewaz jest ono bardzo stare więc jest kolo niego tak jak by bylo uchylone. kapturnicą nic sie chyba nie stalo bo papuzia ma nadal zelony ztozek a u mniora nie widac stożku wzrostu ale liscie sa nadal zielona ale takie zwiotczałe. gorzej z mucholowkai bo krysztalki lodu byly na stozku wzrostu i liscie cale obmarzly
Misiek

Powrót do Ogólnie