hodowla

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

hodowla

Postprzez Ursus » 27 kwi 2010 12:36

takie pytanie. na forum szukałem ale nie bardzo umiałem znaleźć. mianowicie co do hodowli tłustoszy europejskich i meksykańskich czym się różni hodowla tj. jakie podlewanie, oświetlanie i ogólne uwagi co do hodowli.
... And Justice for all
Ursus

Re: hodowla

Postprzez Matrix » 27 kwi 2010 15:06

Z mojego doświadczenia nie różni się prawie niczym. Pomijam oczywiście takie fakty jak okres spoczynku ;) P. vulgaris i bicolor bez problemu zimują na zewnątrz, P. alpina radzę zimować w domu bo straciłem na zewnątrz wszystkie ;] Umiarkowanego trochę cieplejszego (w sensie średnich temperatur)zimuje się w domu, a nawet nie trzeba szukać specjalnego miejsca (mi grandiflora i vallisneriifolia przezimowały stojąc zaraz przy szybie).
Trzeba uważać jeśli chodzi o światło z tymi mającymi "delikatne" liście np. lusitanica bo bardzo łatwo je spalić.
Jeśli chodzi o podlewanie to jedynie na WYCZUCIE.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez Ursus » 27 kwi 2010 18:21

a jeśli chodzi o grandiflore to co z światłem. no i czy mogą one stać w wodzie (wszystkie) czy trzeba czekac pomiędzy podlewaniem żeby przeschła?
... And Justice for all
Ursus

Postprzez Matrix » 27 kwi 2010 19:03

Trzeba odczekać bo mogą gnić. Grandiflora może stać na balkonie na słońcu przez całe lato.
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Powrót do Tłustosz