Idzie WIOSNA-LATO 2011

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Idzie WIOSNA-LATO 2011

Postprzez Vening-Golden » 02 mar 2011 00:07

No i właśnie, wiosna, życie budzi się z zimowego snu, bądź zacznie się budzić już niedługo, roślinki owadożerne kończą okres spoczynku, oczywiście te co zimowały, a na forum próżno szukać przejawów wiosennych ba o lecie to już nie wspomnę, prawda co jakiś czas ktoś coś napisze "jak wybudzić z zimowego snu" lub "kiedy moje roślinki przerwą stan zimowego spoczynku" itp. ale WIOSNA to nie tylko nasze roślinki parapetowe bądź uprawiane w terrariach, ha niektórzy mają nawet całe plantacje ;]
To także nowe odkrycia w świecie roślin owadożernych, nowe opisy, nowe techniki uprawy, nowe akcesoria potrzebne do utrzymania ich przy życiu, to także czas porządków domowych, wymiany starych podłoży torfowych bądź mieszanek, przesadzania, rozsadzania, zasiewania, podróży plenerowych, wystaw botanicznych, zjazdów, wycieczek i wiele innych o których chciałbym poczytać i myślę, że nie tylko ja mam ten głód wiedzy.

Taki mały wstęp by wszystkich zachęcić do dzielenia się prawdziwymi WIOSENNYMI ŚWIEŻAKAMI, no i oczywiście też mnie ma zmobilizować by w końcu podzielić się z wami różnymi ciekawostkami. ^_^
Tak więc czekam z niecierpliwością na wszystko co nowe w świecie tych wspaniałych i ciekawych roślin ;)
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Re: Idzie WIOSNA-LATO 2011

Postprzez kumakum » 02 mar 2011 00:44

Zgadzam się z tobą całkowicie. Nic dodać, nic ująć.
Obrazek
kumakum

Postprzez MiłośnikRosiczek » 03 mar 2011 23:42

Ja dopiero od wakacji hoduję te cudne rośliny i muszę się pochwalić ,że wybudziłem moje rośliny pomyślnie (sarracenia leucophylla i dionea muscipula)
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Postprzez Vening-Golden » 04 mar 2011 19:21

Wiosna, no właśnie... a więc czas zacząć przesadzanie :D w większe doniczki, nosiłem się z tym zamiarem od pierwszych dni marca, czyli niezbyt długo a ze znalazłem dłuższą chwilę czasu zabrałem się do rzeczy na pierwszy ogień poszła Sarracenia 'Farnhamii', która chyba wybudziła się ze snu bo zaczęła szybko osuszać podłoże, dostała należycie ogromniastą doniczkę która zresztą powinna już dostać rok temu bo dość znacznie poszybowała w górę a i korzenie cała doniczkę oplotły szkoda że fotek nie zrobiłem, zostawiłem na razie ją jeszcze w piwnicy, oczywiście należycie podlałem, następnie Nepenthes x hookeriana, następnie Nepenthes sanguinea red hybride (palemka), tak szybko mi to poszło, że przed przystąpieniem do przesadzania Nepenthes sanguinea ostatniego dzbanecznika na dziś postanowiłem trochę zrobić fotek stąd taka mini mini mini foto relacja z mojego przesadzania a więc do rzeczy:

DSC00169.JPG
Cel namierzony, stoi samotnie w kącie, dwa pierwsze dzbaneczniki przesadzone.
DSC00170.JPG
Mam cie!!!

DSC00173.JPG
Nowa doniczka z podstawkiem. Już w piwnicy.
DSC00177.JPG
Przygotowany świeżutki torf z najnowszej dostawy wczoraj przywiozłem, jeszcze wilgotny, dzięki czemu mieszany z perlitem, perlit się nie pyli i nie dusi, proporcje na oko :P

DSC00178.JPG
Nie chce wylesić z tej swojej ciasnej doniczki, rozlałem płyny z dzbanków, a więc trudno doigrał się, nożem go nożem :)
DSC00179.JPG
No i przy takich argumentach musiał ulec. Teraz zdejmiemy to co zbędne, brzydkie, stare czyli...

DSC00188.JPG
... wszystko, normalnie zostawiłbym małą kępkę "ziemi" by się lepiej przesadzało ale no cóż ciekawość...
DSC00191.JPG
Posiedzi chwilkę grzecznie w dawnym mieszkanku, a ja zaczynam usypywać podłoże w nowej doniczce.

DSC00193.JPG
Budowa trwa, spód utwardzony teraz buduję na około mur, w środku zostanie dołek by móc tam wsadzić potwora i zasypać go.
DSC00197.JPG
Potwór umieszczony w dołku teraz zacznę burzyć mur i jednocześnie przysypywać korzonki.

DSC00200.JPG
Holera, wszystko nie tak, za słabo ubite i przekrzywił się przy ubijaniu ziemi, dlatego zawsze zostawiam małą kępkę torfu.... A więc od nowa budowa....
DSC00204.JPG
Prosto, bardziej tak niż nie? Ujdzie dobrze ubite, z każdej strony opatrzone, ups ubrudził się...

DSC00206.JPG
Trzech wspaniałych gotowych na kąpiel, przy użyciu spryskiwacza z wodą destylowaną. Stare małe doniczki już umyte zwykłą wodą bez detergentów, przydadzą się już niedługo.
DSC00207.JPG
Pierwszy czyścioszek to Nepenthes x hookeriana

DSC00208.JPG
Drugi czyścioszek to "PALEMKA" red hybride :D
DSC00209.JPG
No i ostatni z Sanguineaninów

DSC00218.JPG
Przymiarka a może by tak wrócić do starej już wyczyszczonej opcji z podstawkiem i keramzytem zalanym wodą... hmm trochę za małe te podstawki pod doniczki, trzeba poszukać szerszych, a więc na razie trójca na parapet solo, dla starych małych 5,5cm doniczek było ok, teraz już jest zbyt niestabilnie.
DSC00222.JPG
Na koniec składniki, podłoża perlit i świeżutki torf.

No i tyle, z mojej minix3 foto relacji przesadzania która postanowiłem zaprezentować jako jedno z ciekawostek.

Sprostowanie: Zostałbym rzucony na pożarcie hordzie muchołówek i rosiczek na jednej z plantacji doświadczonych plantatorów tych roślin jak bym tego nie napisał, a więc to nie jest poradnik jak przesadza się dzbaneczniki ogólnie bo wiele rzeczy zostało pominiętych, a inne zrobione według moich uproszczeń, mojej niewiedzy bądź celowych działań bo tak było łatwiej prościej itp. Do tego przy bardziej wymagających dzbanecznikach stosowane są róże mieszanki podłoży, dlatego moja mieszanka torfu z perlitem może być wręcz nie wskazana innym rodzajom, dlatego przed przystąpieniem do przesadzania, przeczytaj dokładnie opis i warunki hodowli swojej rośliny inaczej możesz doprowadzić ją do śmierci a ja nie biorę za to żadnej odpowiedzialności ;)

Jeszcze słowo na koniec, każdą czynność wykonywałem bardzo delikatnie bo jak dobrze wiemy dzbaneczniki maja bardzo słabo rozbudowany system korzeniowy przy tym bardzo delikatny, więc łatwo urwać i połamać korzonki, nożem po merdałem przy ściankach lekko bo ściskanie doniczki nic nie dawało, poza wylaniem płynów jak za bardzo przechyliłem doniczkę, a ciągnięcie za łodyżkę nie wchodzi w grę.
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez MiłośnikRosiczek » 14 mar 2011 20:28

Ładne roślinki.I zegar ;)
BREAKDANCE
MiłośnikRosiczek

Powrót do Ogólnie