Info o dzbankach.

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Info o dzbankach.

Postprzez mikolaj90 » 31 sie 2009 15:34

Od razu napiszę: Przepraszam jeżeli temat się powtórzył, ale szukałem i nie znalazłem takiego tematu, a jeżeli nie zauważyłem to jeszcze raz przepraszam :)

Mam kilka pytań do Was, związanymi z dzbanecznikiem: (zakładam temat, bo niedługo kupuję sobie dzbanecznika)

- Jakiego dzbanecznika wybrać sobie na początek ? Pytam się, ponieważ będzie to mój pierwszy dzbanecznik.

- Dzbanecznika podlewać od góry, ale tak, żeby nie miał za mokro ?

- Żeby zapewnić mu wilgotność, wziąć jakąś dużą podstawkę, wysypać na nią Keramzyt, zalać go wodą deminarelizowaną, na to wszystko położyć jakiś jeszcze podstawek, i na ten podstawek doniczkę, ale tak, żeby dzbanki zwisały nad keramzytem zalanym wodą ?

- Gdzie mam umieścić dzbanecznika ? tzn, na jakim parapecie ?

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś info, to niech mi je napiszę.

Pozdrawiam i dziękuje.
mikolaj90

Re: Info o dzbankach.

Postprzez rafals » 31 sie 2009 15:50

Chyba najpopularniejszym dzbanecznikiem na początek jest ventricosa x alata (ventrata), dzbanecznika podlewa się od góry jak już napisałeś jak zobaczysz że dołem doniczki wylewa się woda to wystarczy, następnie czekasz aż podłoże na powierzchni już nie będzie wilgotne (zrobi się suche). Kermezytu nie musisz zalewać wodą destylowaną wystarczy kranówka, natomiast dzbanecznika podlewasz tylko destylowaną. Dzbanecznik nie może stać w wodzie, czyli podstawka, która by gromadziła wodę odpada. Jeżeli będziesz dawał roślinę na parapet, to taki gdzie masz najdłużej słońce przy czym nie wystawiaj rośliny na bezpośrednie działanie słońca (osłoń firanką). Jeżeli kupisz dzbanecznika w jakimś hipermarkecie to znajądz życie będzie miał ładne dzbanki i sucho jak pieprz, podlej go dobrze i nie zdziw się, że straci dzbanki.
To chyba tyle co przychodzi mi do głowy tak na szybko. Szczeguły odnośnie hodowli danego rodzaju dzbanecznika znajdziesz na portalu http://www.owadozery.pl/dzbanecznik-k9.html tam masz podział na dzbaneczniki nizinne i górskie.
Pozdrawiam.
Rafał
Systemy alarmowe http://www.bb8.pl
rafals

Postprzez mikolaj90 » 31 sie 2009 16:00

Dzięki za info, a podłoże, to może być sam torf kwaśny ? I jeżeli kupię w OBI np, to przesadzić go od razu ? Bo wiecie też jak kto jest kupić w OBI :/
mikolaj90

Postprzez rafals » 31 sie 2009 16:16

Ja bym nie przesadzał od razu (przy czym zależy to też od tego co jest w tej doniczce), jak zobaczysz że coś jest nie tak z podłożem to przesadź, a torf możesz pomieszać z kermezytem w proporcji 1:1
Systemy alarmowe http://www.bb8.pl
rafals

Postprzez mikolaj90 » 09 wrz 2009 17:23

A mam jeszcze jedno pytanie. Dzbanecznika mogę zraszać też wodą przegotowaną, ale która odstała się tak 3-4 dni ? I co ile dni będę musiał zraszać dzbanka ? Zraszać mu całe liście ? Tzn, wszystko łącznie z dzbankami ? :cyrograf:
mikolaj90

Postprzez szamanka » 09 wrz 2009 17:31

Po takiej wodzie z reguły zostają białe plamy osadu na liściach.
Jeśli masz zamiar to robić co kilka dni to daj sobie spokój, zraszanie podnosi wilgotność na 3-5 minut jeśli dzbanek nie jest w terrarium.
Jak już zraszać to całego.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez mikolaj90 » 13 wrz 2009 10:38

A czy to prawda, że jeżeli dzbanecznik nie ma soku trawiennego w dzbanku, to do tego dzbanka należy wlać do połowy wodę ? Coś kiedyś słyszałem ?
mikolaj90

Postprzez szamanka » 13 wrz 2009 11:02

Nie ma takiej koniecznosci. Możesz wlać wody demineralizowanej do dzbanka, ale nic nim nie strawi już raczej, woda to nie soki trawienne.
I nie do połowy, 1/4 max 1/3
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez mikolaj90 » 14 wrz 2009 16:07

Jeszcze pytanko związane z podlewaniem. Podłoże jest jeszcze lekko wilgotne, ale nie mokre, podlać go ?
mikolaj90

Postprzez szamanka » 14 wrz 2009 16:12

Możesz podlać, ale nie za mocno. Dzbanków ani przelewać ani przesuszać nie należy.
szamanka
Administratorka

Powrót do Dzbanecznik