Jak mocna swietlowka ?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Jak mocna swietlowka ?

Postprzez Husky » 09 wrz 2010 18:02

Siema. Chce kupic sobie lampe do naswietlania roslin i wlasnie tu pojawia sie pytanie. ile wat powinna miec swietlowka zeby nie bylo za malo ani za duzo ?
Husky

Re: Jak mocna swietlowka ?

Postprzez szamanka » 09 wrz 2010 18:09

Nie ma takiej wartości jak za dużo dla roślin owadożernych :)

Po pierwsze primo - jakie rosliny chcesz doświetlać?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Husky » 09 wrz 2010 18:13

posiadam 3 tlustosze tina 1 mucholowke amerykanska 1 mucholowke low giant 3 rosiczki capensis 1 kapturnice 1 dzbanecznika

mucholowki i kapturnica i tak zaraz beda zimować ale reszta pozostaje no i po zimowaniu te 3 tez mam zamiar doswietlac :)

no tak ale napewno jest jakas dolna granica bo jak bedzie malo wat to nic nie bedzie dawac dla tego pytam ile conajmniej powinno byc ?
Husky

Postprzez Tough » 09 wrz 2010 18:14

Dzbanecznik powinien dać radę bez doświetlania, a tłustosze na pewno dadzą radę.
Tough

Postprzez kumakum » 09 wrz 2010 18:15

Jak decydujesz się na doświetlanie to jakoś od 20W. Jaki to jest dzbanecznik?
Obrazek
kumakum

Postprzez Husky » 09 wrz 2010 18:17

no dac to wiem ze dadza rade. ale ja chce je doswietlac po to zeby lepiej rosly i sie ladnie wybarwialy :)

-- 09 wrz 2010 15:20 --

nie wiem jaki dostalem od kolegi. a polecacie jakies konkretne swietlowki ? i jeszcze chcialbym to nad parapetem powiesic, ma on 1,5m :)
Husky

Postprzez Tough » 09 wrz 2010 18:23

Husky napisał(a):no dac to wiem ze dadza rade. ale ja chce je doswietlac po to zeby lepiej rosly i sie ladnie wybarwialy :)

Proszę Cię, większość (stanowcza) tłustoszy się nie wybarwia, a na pewno nie te co Ty masz, a dzbanki przy takim świetle też raczej się nie będą wybarwiać. Moim zdaniem południowy parapet jak najbardziej im wystarczy.
Tough

Postprzez szamanka » 09 wrz 2010 18:26

Tylko teraz tak - w przypadku tak małej ilosci roślin sensowniejsza byłaby swietlówka kompaktowa, tzw zarówka energooszczedna. Swiatło z takiej wielkiej rury nad parapetem sie w wiekszości zmarnuje zwyczajnie przy takiej ilości roślin.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Husky » 09 wrz 2010 18:27

wiem ze tlustosz sie nie wybarwia... ale rosiczki nie maja lepu, mucholowki sie wybarwiaja, a poludniowego parapetu wlasnie nie posiadam ! dlatego mysl o swietlowce.

-- 09 wrz 2010 15:28 --

szamanka napisał(a):Tylko teraz tak - w przypadku tak małej ilosci roślin sensowniejsza byłaby swietlówka kompaktowa, tzw zarówka energooszczedna. Swiatło z takiej wielkiej rury nad parapetem sie w wiekszości zmarnuje zwyczajnie przy takiej ilości roślin.

ale po zimie zamierzam dokupic jeszcze mucholowki, rosiczki i inne. więc mysle przyszlosciowo.
Husky

Postprzez szamanka » 09 wrz 2010 18:33

Tak czy siak, energoosczędną mozesz sobie potem wkręcić do zyrandola, na chwile obecna nie uwazam zeby miało to sens.
szamanka
Administratorka

Postprzez Husky » 09 wrz 2010 18:38

dla mnie ma sens bo chce zeby rosiczki mialy wkoncu lep i wgl. a do zyrandola nie chce, chcialem nad parapet jakas podlozna.
Husky

Postprzez szamanka » 09 wrz 2010 18:41

Jedno ale - kompaktowa ma zwiniętą rurę, więc jej moc mnozy się razy kilka, rura bedzie dawała słabsze światło chyba ze zainstalujesz ich tam od razu ze 2-3.
szamanka
Administratorka

Postprzez Husky » 09 wrz 2010 18:51

a mozesz pokazac jakies zdjecia jak to mniej wiecej wyglada ?
Husky

Postprzez szamanka » 09 wrz 2010 19:27

Obrazek

Wszystkie sa zapalone i fotka jest robiona po jakichś 5 minutach, zeby nie było ze calkiem na zimno.

Dwa, widmo swietlówek sie zuzywa, to nie jest tak ze swieca non stop takim samym swiatłem. W przypadku specjalistycznych świetlówek dla roślin troche bez sensu zuzywac to swiecąc na goły parapet a w przyszłym roku wkładać rosliny pod już zuzyte nieco lampy. Może roznice nie są jakies bardzo drastyczne ale są.

-- Cz wrz 09, 2010 18:35 --

Aaa, nie napisałam - jest to pojedynek 15W kompakt vs. 18W liniowe.
szamanka
Administratorka

Postprzez Husky » 09 wrz 2010 21:45

dobra, przekonalas mnie, kupuje kompaktowe. tylko jeszcze mam pytanie o zarowki :) bo tam w jakims artykule o dzbanecznikach czytalem o zarowkach i nie wiem czy kupic byle jakie czy jakies specjalne :)
Husky

Następna strona

Powrót do Terraria i sprzęt