Jak powstrzymać przemiane dzbanka w pnącze, wpływ środowiska

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Re: Jak powstrzymać przemiane dzbanka w pnącze, wpływ środow

Postprzez szamanka » 14 sie 2010 17:16

N. macrophylla i 9 lat nie 11 :)

Szczerze mówiąc ja bym mu 12 cm nie dała, ale co to za radocha hodowac takie coś? 9 lat i nadal młodociane dzbanki (nie mylić z dolnymi!)
Załączniki
Nepenthes macrophylla (9 years old from wild seeds!).jpg
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hddk » 14 sie 2010 17:17

N. bellii wg opisu osiąga 1-2,5 m, ale spotkałem się też w innych źródłach z 10 m :)
hddk

Postprzez moof » 14 sie 2010 18:24

O, fajnie że znalazłaś:) Faktycznie nie wygląda nawet na te 12cm...

Co do N.bellii nie sądziłem że tak duży, przeważnie czytałem że to mały gatunek:) a tu się okazuje że podobny do innych.
moof
Redaktor

Postprzez fly guy » 14 sie 2010 22:20

N. bellii - też miałem o nim napisać, ale w Pitcher Plants of the Old World natrafiłem na info, że osiąga do 10 metrów. Jak zobaczyłem fotki a potem spojrzałem na hodowany przez mnie od 4 lat okaz, to stwierdziłem, że mam jakiś inny gatunek. Dopiero CPPfinder mnie uspokoił
:)

Mam wrażenie, że N. belli został w PPotOW niepoprawnie zidentyfikowany.
Gdzie wg. mnie leży problem. N. bellii wywodzi się z południowego Mindanao. To obszar walk i konfliktów, występowanie tego gatunku w naturze jest słabo udokumentowane. Stwierdzono natomiast, że rośnie często razem z N. mindanaoensis i N. merrilliana i z nimi się też w naturze krzyżuje.
Właśnie - krzyżuje. Jak patrze na zdjęcia N. bellii u McPhersona, to mam wrażenie, że opisuje on krzyżówkę N. belli z N.merrilliana. Moja roślina wygląda bardziej jak te z Cppfinder. Dlatego nie wiem czy wierzyć jego twierdzeniom, że w naturze osiąga do 10 metrów.

Cóż, pewnie nie mam racji, ale można sobie podywagować. Kiedyś Sockhom tez miał ten problem na CPUK, bo jakoś ten N. bellii mu się za szybko rosnący wydał.

Ale może to tylko ja nie umiem go hodować i doczekałem dopiero centymetrowych dzbanków. W każdym razie - jak dla mnie (na razie), to też dzbanecznik miniaturka.
fly guy

Postprzez moof » 14 sie 2010 23:09

W BE twierdzą również że to miniaturka, piszą "miniature, vigorous lowland species similar to giant N.merrilliana". Wynikałoby, że to co opisujesz jest prawdopodobne.
moof
Redaktor

Postprzez hddk » 14 sie 2010 23:30

A na swojej stronie piszą tak:
N. bellii (previously described as N. globamphora), may be found in marshy lowland forest on the island of Mindanao in The Philippines. It bears the smallest pitchers in the genus, but the plants can climb up to 10m high.
hddk

Postprzez moof » 14 sie 2010 23:40

Hah nieźle, to co ja podałem to opis z cennika... ciekawa sprawa
moof
Redaktor

Postprzez fly guy » 15 sie 2010 00:50

Jeśli miałbym bazować na PPotOW, to jednak argentii ma mniejsze dzbanki (do 6 cm, bellii do 8,5 cm). Ale bellii jako całość ma mniejsze rozmiary.

Ciężko znaleźć inne źródło, w którym byłyby opisane obydwa gatunki. Danser nie kojarzył argentii. Może w Jebb&Cheek, ale nie posiadam tej pozycji.

Tak czy siak N. bellii do terrarium się nadaje - przynajmniej na kilka lat ;)
fly guy

Postprzez hddk » 15 sie 2010 01:27

Katsuhiko Kondo w oficjalnym opisie dzbanecznika z 1969 r. podaje rozmiary Nepenthes bellii jako 1-2,5 m. Niestety z opisami dzbaneczników jest ten problem, że im późniejszy opis tym większe rozmiary. Każda kolejna ekspedycja odkrywa coraz to większe rośliny...

W wielu przypadkach 1 Danser = 1/2 McPhersona ;)
hddk

Postprzez maklerw » 14 lis 2010 20:24

Odświeżę temat bo teraz mam zdecydowane dowody czy tez przemyślenia własne i emipryczne, nie książkowe. Na przykładzie podawanego wczesniej przezemnieObrazek przeze mnie N. eymae.

Dla mnie faza pnącza to obecna faza mojego dzbanecznika czyli miedzywiezla Obrazek międzywęźla 10cm wcześniejsze 3 cm wynikały z wielkości liści i myślę ze nie można tego nazywać fazą pnącza, bo roślina przy liściach po 50-70cm musi mieć zaczepienie na pnączu inaczej liście tej wielkości po prostu by się obłamywały od rośliny. Niestety, ale zdjęć na razie wciąż nie podam, bo nie mam na razie czasu. Co jeszcze odemnie Obrazek ode mnie roślina rosła przy 100W i uważam, ze do wysokości 70-80cm nie była w fazie pnącza, a w ta fazę weszła dopiero po osiągnięciu 80cm.

Nie wiem czy faza pnącza jest powiązana z występowaniem dzbanków górnych czy też nie, jeśli tak to za jakiś czas będe mógł mam nadziej pokazać zdjęcia zarówno rośliny jak i dzbanków górnych.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez Vening-Golden » 14 lis 2010 21:53

Super, czekam na fotki, jestem ciekawy rośliny pewnie inni też ^_^
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez szamanka » 15 lis 2010 13:07

Uprzejmie uprasza się o zainstalowanie sobie przeglądarki z opcja sprawdzania błędów przez autora postu.
maklerw napisał(a):Odświeżę temat bo teraz mam zdecydowane dowody czy tez przemyślenia własne i emipryczne, nie książkowe. Na przykładzie podawanego wczesniej przezemnieObrazek przeze mnie
N. eymae.

Dla mnie faza pnącza to obecna faza mojego dzbanecznika czyli miedzywiezla Obrazek międzywęźla 10cm wcześniejsze 3 cm wynikały z wielkości liści i myślę ze nie można tego nazywać fazą pnącza, bo roślina przy liściach po 50-70cm musi mieć zaczepienie na pnączu inaczej liście tej wielkości po prostu by się obłamywały od rośliny. Niestety, ale zdjęć na razie wciąż nie podam, bo nie mam na razie czasu. Co jeszcze odemnie Obrazek ode mnie roślina rosła przy 100W i uważam, ze do wysokości 70-80cm nie była w fazie pnącza, a w ta fazę weszła dopiero po osiągnięciu 80cm.

Nie wiem czy faza pnącza jest powiązana z występowaniem dzbanków górnych czy też nie, jeśli tak to za jakiś czas będe mógł mam nadziej pokazać zdjęcia zarówno rośliny jak i dzbanków górnych.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez fly guy » 15 lis 2010 15:48

Chyba nie da się określić konkretnych wielkości między liśćmi, od których można powiedzieć że roślina weszła w fazę pnącza. To zależy od zbyt wielu czynników. Np. przy bardzo silnym oświetleniu międzywęźla będą mniejsze niż przy słabym świetle ale jedno i drugie może już być w fazie pnącza.

Fazę pnącza po prostu widać. Roślina zaczyna bardzo szybko nabierać długości/wysokości.

I chyba nie ma co skupiać się na odróżnianiu okazów w zależności od tego, czy pnącze da radę utrzymać dzbanki czy nie. Po pierwsze - nie tylko dzbaneczniki to pnącza. Po drugie, bardzo wiele gatunków dzbaneczników jeśli nie jest w stanie się o coś zaczepić jako pnącze, to wówczas płoży się po ziemi. I to też jest pnącze.
fly guy

Poprzednia strona

Powrót do Dzbanecznik