Szczerze mówiąc ja bym mu 12 cm nie dała, ale co to za radocha hodowac takie coś? 9 lat i nadal młodociane dzbanki (nie mylić z dolnymi!)
N. bellii (previously described as N. globamphora), may be found in marshy lowland forest on the island of Mindanao in The Philippines. It bears the smallest pitchers in the genus, but the plants can climb up to 10m high.
przeze mnie N. eymae.
międzywęźla 10cm wcześniejsze 3 cm wynikały z wielkości liści i myślę ze nie można tego nazywać fazą pnącza, bo roślina przy liściach po 50-70cm musi mieć zaczepienie na pnączu inaczej liście tej wielkości po prostu by się obłamywały od rośliny. Niestety, ale zdjęć na razie wciąż nie podam, bo nie mam na razie czasu. Co jeszcze odemnie
ode mnie roślina rosła przy 100W i uważam, ze do wysokości 70-80cm nie była w fazie pnącza, a w ta fazę weszła dopiero po osiągnięciu 80cm.
maklerw napisał(a):Odświeżę temat bo teraz mam zdecydowane dowody czy tez przemyślenia własne i emipryczne, nie książkowe. Na przykładzie podawanego wczesniej przezemnieprzeze mnie
N. eymae.
Dla mnie faza pnącza to obecna faza mojego dzbanecznika czyli miedzywiezlamiędzywęźla 10cm wcześniejsze 3 cm wynikały z wielkości liści i myślę ze nie można tego nazywać fazą pnącza, bo roślina przy liściach po 50-70cm musi mieć zaczepienie na pnączu inaczej liście tej wielkości po prostu by się obłamywały od rośliny. Niestety, ale zdjęć na razie wciąż nie podam, bo nie mam na razie czasu. Co jeszcze odemnie
ode mnie roślina rosła przy 100W i uważam, ze do wysokości 70-80cm nie była w fazie pnącza, a w ta fazę weszła dopiero po osiągnięciu 80cm.
Nie wiem czy faza pnącza jest powiązana z występowaniem dzbanków górnych czy też nie, jeśli tak to za jakiś czas będe mógł mam nadziej pokazać zdjęcia zarówno rośliny jak i dzbanków górnych.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość