Jak powstrzymać przemiane dzbanka w pnącze, wpływ środowiska

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Jak powstrzymać przemiane dzbanka w pnącze, wpływ środowiska

Postprzez Vening-Golden » 11 sie 2010 13:58

Witajcie, czy jest możliwość powstrzymania dzbanecznika by nie zaczął przemieniać się z rozety przyziemnej liść za liściem, w pnącze liść łodyżka 2cm liść?
Czy warunki środowiskowe hamują bądź przyśpieszają ten proces jeżeli tak to jakie warunki?

Zauważyłem po niektórych fotkach forumowiczów np. dzbanka ventrate jedni mają dość wysokie dzbanki w formie pnącza a inni wysokie dzbanki ale nie mają wysuniętych pustych łodyżek bez liści tylko liść za liściem.

Tak się zastanawiałem u mnie jak na razie żaden dzbanek nie wszedł w fazę pnącza ale mam młode to się nie mam co dziwić ale, czy np. dzbanki wchodzą w formę pnącza pod wpływem niedostatku światła, wtedy pną się w górę by uzyskać jak najlepsze dojście do promieni słonecznych?
Zauważyłem, że wielu hodowców pod sztucznym oświetleniem na dzbanki w formie właśnie pnączy a hodowcy trzymający bezpośrednio na parapecie przy oknach mają wysokie dzbanki w formie rozetek przyziemnych liść za liściem, czy nie np. ilość wody i jakość jej a także jakość podłoża lub typ mają coś do znaczenia w tej kwestii?
Czy jedynie wiek rośliny ma na to wpływ i jej gatunek?
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Re: Jak powstrzymać przemiane dzbanka w pnącze, wpływ środow

Postprzez szamanka » 11 sie 2010 14:04

Nie da się, to jest po porostu nowy etap życia, dorosłość. To tak jakbys pytał co zrobic aby pozostac zawsze dzieckiem. U jednych gatunków trwa to krócej u innych dłużej, ale w końcu roślina zawsze stanie się pnączem. Mojej Ventracie hodowanej od niewielkiej sadzonki zajeło to około 2- 3 lat, natomiast są gatunki które potrafią pozostać i 8 w fazie 'niemowlęcej'
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Vening-Golden » 11 sie 2010 14:57

W takim razie jestem zawiedziony, liczyłem, że być może się da przynajmniej w jakiś sposób ograniczyć przechodzenie w stan pnącza, a czy w opisach o roślinach nie powinna się pojawić taka wzmianka po ilu latach od sadzonki dany gatunek dzbanecznika przechodzi w stan pnącza i uzupełnić opisy nie których dzbaneczników o podanie dokładnych rozmiarów dorosłych osobników do jakiej wysokości dorastają bo nie wszystkie są...
Cały czas na sprzedaż mam świeży torf od firmy Hollas, bardzo dobrej jakości, najbardziej ceniony ze wszystkich torfów oczywiście jest to torf kwaśny powstały z wysokiego mchu Sphagnum o PH 3,5 bez zanieczyszczeń, dodatków, chemii, nawozów, idealnie nadający się do podłoża pod owadożerne rośliny ceniony na tym jak i innych forach przez większość hodowców roślin, mam dostęp do większych ilości torfu wprost od producenta, pisać na priv, słać maile naprawdę polecam!!!
Vening-Golden

Postprzez 1w0na » 11 sie 2010 15:16

To o czym mówisz że mocno zależne od warunków hodowlanych jak i od konkretnej rośliny. Dlatego nie da się sprecyzować takich informacji. :)
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez moof » 11 sie 2010 17:00

Jest parę dzbanków osiągających mniejsze rozmiary, musiałbyś popytać hodowców. Przykładowo N.ampullaria 'Basal rosette' ma się trzymać cały czas ziemi.
moof
Redaktor

Postprzez szamanka » 11 sie 2010 17:18

Z tego co ja wiem nawet basal rosette po pewnym czasie wybijaja się ponad ziemię i tworzą pnącze.

http://www.necps.org/images/20040121-IA ... Reilly.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v140/ ... shoots.jpg
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hddk » 11 sie 2010 18:22

Nie wiem, skąd się wzięło to "basal rosette" :| Płożące się pnącze i tworzenie "dywanu" dzbanków na odrostach pozbawionych liści jest podawane jako cecha gatunku N. ampullaria, a nie jakiejś konkretnej odmiany. Dorasta przeciętnie do 7-10 metrów, tyle że nie wspina się po otaczającej roślinności.

Zauważyłem po niektórych fotkach forumowiczów np. dzbanka ventrate jedni mają dość wysokie dzbanki w formie pnącza a inni wysokie dzbanki ale nie mają wysuniętych pustych łodyżek bez liści tylko liść za liściem.

Niektórzy hodowcy mają rośliny z ukorzenionych odrostów od dorosłej rośliny, a nie sadzonki z nasion. Takie osobniki od razu mają większe liście, wytwarzają zwykle dość spore dzbanki pośrednie, a jednocześnie nie mają jeszcze takich długich międzywęźli.
hddk

Postprzez moof » 11 sie 2010 19:54

To basal rosette to rzekomo wyselekcjonowany przez BE klon (nie wiem jak to nazwać) który ma płożyć się po ziemi jeszcze wyraźniej niż "zwykła" ampullaria
moof
Redaktor

Postprzez Vening-Golden » 11 sie 2010 22:29

Śmieszne te dzbanki z takimi małymi daszkami, a czy przypadkiem ten dzbanecznik to nie jest spokrewniony z hookerianą bo podobne ubarwienie i dzbanki w kształcie jajek...

EDIT: Przypomniało mi się, że gdzieś na forum czytałem, że ktoś proponował odcinanie górnej części dzbanecznika wtedy dzbanecznik z powrotem wraca do formy rozetowej ale niestety wypuszcza kilka odrostów przy odciętej części... tak czytałem czy to prawda ?? ?? ?? ??

Druga sprawa posiadam sadzonkę dzbanecznika Sanguinea red hybride i ona jest w pewnej w dolnej części jak by formą pnącza ale górna cześć jest już formą rozetową zamieszczę jutro fotkę. :)
Ostatnio edytowano 12 sie 2010 01:20 przez Vening-Golden, łącznie edytowano 3 razy
Vening-Golden

Postprzez szamanka » 11 sie 2010 22:31

Tak,ampullaria to jeden z rodziców Hookeriany, drugim jest rafflesiana.
szamanka
Administratorka

Postprzez Vening-Golden » 12 sie 2010 13:26

Dodaje zdjęcia dzbanecznika Sanguinea red hybride, jak widać widoczna jest na samym dole forma rozetowa, dalej się zaczyna łodyżka pnącza i na samej górze powrót do formy rozetowej... Co jest grane? A może nikt nie próbował z was powstrzymywać tego procesu, może jednak da się to w jakiś sposób dzbanecznika ukształtować tak by nie rozwijał się w pnącze i zachowywał zwartą rozetę liściową!!!!????!!!! Roślinka z mojej hodowli czy tylko ja mam takie coś a może wy też mieliście podobne dzbanki które przybrały formę pnącza na 2 lub 3 słupki i zaraz z powrotem puszczały liść przy liściu???
Załączniki
DSC09461.JPG
DSC09460.JPG
DSC09454.JPG
Vening-Golden

Postprzez hddk » 12 sie 2010 13:36

U takiej młodej rośliny to jeszcze nie pnącze. Mi to wygląda bardziej na niedoświetloną w pewnym okresie i wyciągniętą do światła rozetkę. Ilość światła ma wpływ na długość międzywęźli.
hddk

Postprzez fly guy » 12 sie 2010 15:14

Dokładnie tak jak pisze hddk (hddk, czy ja się kiedyś z Tobą nie zgodziłem? :) ).
Faza pnącza jest zupełnie inna. Nie jesteś w stanie jej powstrzymać w ten sposób w jaki piszesz. Roślina nie jest w stanie ponownie produkować rozety z pnącza.

Jest natomiast jeden sposób aby osiągnąć to o czym piszesz w pierwszym poście - wystarczy robić sadzonki wierzchołkowe, tzn. ucinać co jakiś czas wierzchołek. Pobudzi to puszczanie pędów bocznych. Roślina będzie bardziej krzewem niż jednym długim pnączem.

Edit: Są gatunki, które nie wchodzą w fazę pnącza lub czynią to bardzo rzadko.
Proponuję poszukać w wyszukiwarce:
http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/
te, które są określone jako "rozeta liści".
Ostatnio edytowano 15 lis 2010 15:39 przez fly guy, łącznie edytowano 1 raz
fly guy

Postprzez Vening-Golden » 12 sie 2010 15:25

Dzięki za odpowiedzi,w większości umocniły moja wiedzę na ten temat ale i obaliły mity które gdzieś wyczytałem, czyli w sumie jedyne wyjście, gdy dzbanek wejdzie w fazę pnącza i będzie za duży to robić nowe sadzonki z wierzchołka i znowu hodować kilka lat aż znowu wyrośnie i tak od nowa, bo raczej nie widzi mi się na parapecie trzymać pnącza oplatającego cały pokój i mierzącego kilka lub kilkanaście metrów dzbanecznika... a dzbanki wielkości sedesu i tylko czekające by przez pomyłkę usiąść i wpaść do nich hihi <lol2>
Vening-Golden

Postprzez szamanka » 12 sie 2010 15:35

Nie lat. Kiedy roślina wejdzie już w fazę pnącza wszystkie szczepki i odrosty dużo szybciej też stają sie pnączami niż rośliny z nasion. Odrostom od korzenia Ventraty zajmuje to parę miesięcy.

Edit: Są gatunki, które nie wchodzą w fazę pnącza lub czynią to bardzo rzadko.
Proponuję poszukać w wyszukiwarce:
http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/
te, które są określone jako "płożący".

Yyy, chyba nie bardzo, to że coś się nie wspina po gałęziach nie znaczy że nie rośnie wielkie i długie.
http://www.necps.org/images/20041009-CP ... potted.jpg
szamanka
Administratorka

Następna strona

Powrót do Dzbanecznik