Witajcie, czy jest możliwość powstrzymania dzbanecznika by nie zaczął przemieniać się z rozety przyziemnej liść za liściem, w pnącze liść łodyżka 2cm liść?
Czy warunki środowiskowe hamują bądź przyśpieszają ten proces jeżeli tak to jakie warunki?
Zauważyłem po niektórych fotkach forumowiczów np. dzbanka ventrate jedni mają dość wysokie dzbanki w formie pnącza a inni wysokie dzbanki ale nie mają wysuniętych pustych łodyżek bez liści tylko liść za liściem.
Tak się zastanawiałem u mnie jak na razie żaden dzbanek nie wszedł w fazę pnącza ale mam młode to się nie mam co dziwić ale, czy np. dzbanki wchodzą w formę pnącza pod wpływem niedostatku światła, wtedy pną się w górę by uzyskać jak najlepsze dojście do promieni słonecznych?
Zauważyłem, że wielu hodowców pod sztucznym oświetleniem na dzbanki w formie właśnie pnączy a hodowcy trzymający bezpośrednio na parapecie przy oknach mają wysokie dzbanki w formie rozetek przyziemnych liść za liściem, czy nie np. ilość wody i jakość jej a także jakość podłoża lub typ mają coś do znaczenia w tej kwestii?
Czy jedynie wiek rośliny ma na to wpływ i jej gatunek?