Jak robić zdjęcia

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Jak robić zdjęcia

Postprzez Rosiczka Capensis » 13 maja 2009 15:47

Zastanawia mnie fakt jak robić zdjęcia roślin. chciałbym uzyskać podobny efekt do tych na zdjęciach:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

(źródło google.pl)

Chodzi mi o ciemne tło. Na 100% są to zdjęcia MACRO, ale jak uzyskać takie czarne tło? Przyglądając się zdjęcią widać jednolite czarne tło, a robiąc zdjęcie mimo tego, że mamy "coś" czarnego na tle, to i tak to tło nie jest jednolite. Widać, że zdjęcia sa robione z lampą, pierwszy plan (roślina) jest mocno oświetlony, zaś tło jednolite, nieoświetlone lampą.

A może to zasługa programów graficznych? Dość dobrze posługuje się photoshopem, ale powyższego efektu nie mogę uzyskać, ponieważ kropelki cieczy są przeźroczyste i jeśli nawet do koła kropelki zamarzę tło, to i tak przez kropelkę widać inne :/

Pomyślałem, że może Wy kiedyś robiliście podobne zdjęcia i w miarę się orientujecie :)
Rosiczka Capensis

Re: Jak robić zdjęcia

Postprzez szamanka » 13 maja 2009 16:09

Wywieszajac z tyłu czarny worek, koc, koszulkę, prześcieradło albo cokolwiek czarnego.
Niejednolite dlatego że tło jest za rośliną, a roślina ma liści więcej niż jeden i gdzieś brzegami włażą.

Do zdjęcia tego typu jak pierwsze dodatkowo mega wypasiony aparat za parę tysięcy zapewne,
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez hddk » 13 maja 2009 17:58

1. Czarne tło rozwieszone najlepiej dalej od rośliny niż aparat, np. pomalowany karton lub matowy materiał bez wyraźnej faktury.
2. Mała głębia ostrości, czyli:
  • tryb makro lub super makro
  • obiektyw/konwerter/nasadka/soczewka do makro nakręcane/nakładane na główny obiektyw aparatu
  • stary obiektyw od Zenitha (np. Helios 44M-4) przykręcony do głównego obiektywu tyłem do przodu przez tzw. pierścień odwrotnego mocowania
3. Zdjęcia robione bez lampy, za to z dobrym oświetleniem zewnętrznym (np. blisko okna, a z drugiej strony rośliny lustro, żeby doświetlić drugą stronę rośliny, ewentualnie oświetlenie fotograficzne, czyli żarówki/blendy/parasolki)
4. Jeśli zdjęcia robione z lampą, to z większej odległości, ze zmniejszoną mocą lampy i obowiązkowo z nałożonym na lampę dyfuzorem, który zmiękczy światło.

Cena aparatu i klasa to rzecz drugorzędna. Poniżej fotka robiona zabytkowym Canonem A40 2 Mpix, który teraz kosztuje poniżej 100 zł. Oczywiście to nie ta klasa zdjęć ;) ale daje jakieś porównanie o możliwościach innych aparatów. Niemniej nie da się ukryć że lustrzanką + obiektyw makro zrobi się wiele, wiele więcej :)
Załączniki
IMG_8657.jpg
(56.95 KiB) Pobrane 947 razy
hddk

Postprzez marrom » 13 maja 2009 18:03

Jak robi się takie zdjęcia?
To za leży czym dysponujesz.

Najprościej - czarne tło za fotografowanym obiektem nie oświetlane niczym (ani z boku, ani z góry...) w pewnej odległości od fotografowanego obiektu (czasem starcza 50cm przy fotkach z mocnym zbliżeniem) do nawet 1,5 metra.

Aparat na statyw, jedna lub dwie lampki świecące punktowo i skierowane wyłącznie na fotografowany obiekt, lampa błyskowa z dyfuzorem lub przykryta kalką techniczną, chusteczką higieniczną itp. Idealnie były by jedna lub dwie odpinane od korpusu lampy błyskowe.

Tryb półmanualny "A" w aparacie (patrz instrukcja obsługi aparatu), przesłona ustawiona na wartość powyżej 5,6 , aparat na statywie, najlepiej gdyby można było ustawić ostrość manualnie. To tyle. Reszta to eksperymenty. Nie muszę mówić chyba, że takie fotki trzeba robić raczej wieczorem lub zacienionym pokoju.

Jeśli chodzi o foto 1. Nic rewelacyjnego. Okulary plusy przed obiektyw lub jakaś soczewka "plusowa" i manualne ustawianie ostrości. Można użyć konwertera macro (osobiście polecam zamiast pojedyńczych soczewek). Polecam Raynox DCR 250 (lub pokrewne) http://raynox.co.jp/comparison/digital/ ... tm#dcr-150 (ostatnie przykłady z tego linku). Chyba, że zależy nam na jakości i głębi ostrości. Wówczas rzeczywiście dobry obiektyw lub mikroskop z przystawką.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez brayan » 13 maja 2009 20:53

Hddk jeśli robiłeś tę fotkę Canonem A40 to ja chyba uwierzę w mojego A300, a już spisałem go na straty.
brayan

Postprzez marrom » 13 maja 2009 23:56

Nie sprzęt robi zdjęcia tylko operator tegoż sprzętu. Nawet z prostego aparatu da się wycisnąć sporo. trzeba tylko ćwiczyć, próbować, ćwiczyć, czytać, próbować...
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 01 sie 2009 23:14

Najprostszym sposobem jest właśnie kurtyna z czegoś za roślinka, a potem aby polepszyć walory estetyczne ew obróbka w jakimś programiku. jezeli photoshop zbyt problemowy polecam picassę. darmowy, prosty jak budowa cepa, a mimo niewielkiego zasobu narzędzi jakie ma można uzyskać świetne efekty. Nie mam aparatu normalnego, tylko w komórce, a odpowiednio operując picassą potrafie udane zdiecie (bo z niektórymi nic sie nie da zrobić, jak sie jest średnim fotografem)potrafie je przerobić tak by wyglądało jak z reki moze nie profesjonalisty, ale dobrego znawcy migawki z średnim sprzetem.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Powrót do Pub