Jak ważna jest ilość lumenów ?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Re: Jak ważna jest ilość lumenów ?

Postprzez maklerw » 05 lut 2010 15:41

Ale czy któryś sprzedawca określa długośc fal ?? Bo z tym się nie spotkałem. Więc długości które podałeś chyba bardziej są teoretyczne niż potwierdzone ?? Oczywiście moge się mylić
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez rafals » 05 lut 2010 15:49

Jak najbardziej podają, kwestia od kogo kupujemy, jeżeli kupujemy na allegro od przypadkowego sprzedawcy to zazwyczaj on sam nie wiem co sprzedaje, ale kupując już w sklepie elektronicznym z prawdziwego zdarzenia sprzedawcy wiedzą jaki mają towar od jakiego producenta i są nam w stanie podać praktycznie wszystkie parametry, ja mam taki sklep w swoim mieście, który prowadzi mój znajomy, ale nie robiąc nikomu reklamy tutaj jest link do sklepu w którym widzę, że również podają http://www.diody-ledsmd.impelshop.com/
Systemy alarmowe http://www.bb8.pl
rafals

Postprzez maklerw » 05 lut 2010 16:19

Jak mowa o poważnych sklepach to raczej http://www.tme.eu/pl/index.html u nich nie wiedziałem podanej długości fal. Do tego te co podałeś to SMD :)
i teraz żeby uzyskać 5000 lm potrzeba .... około 400 diod ... lutowanie zasilanie i wychodzi koszt conajmniej 500zł ... Ale jakoś i tak nie chce mi się wieżyć że te diody mają po kilka lm ... Ja jestem zdania że się to nie przyjmie i nie uda pod czymś takim trzymać roślin. Już na CPUK ludzi robili panele ale bez efektów.
... Więc kimże w końcu jesteś ?

-Jam jest częścią tej siły,
która wiecznie zła pragnąc,
wiecznie czyni dobro.
maklerw

Postprzez Twargor » 05 lut 2010 17:23

jak przetestuje to dam znac w razie gdyby to nie wypalilo nic nie strace bo sobie te zarowki przeloze na oswietlenie pokoju. jezeli rosliny beda ladnie rosly i sie wybarwialy to mi to wystarczy ;)
Twargor

Postprzez rafals » 05 lut 2010 17:38

No właśnie i znowu sprawa sprowadza się do lumenów i pytania z pierwszego postu, tutaj maklerw masz całkowitą rację. Jak rozmawiałem z kumplem to aby zapewnić około 5000lm musiałbym użyć jakieś 900 diod, koszt takiego oświetlenia wyszedłby bagatela około 600 zł a te zaś zużywałyby 72W. Wniosek w przypadku liczenia lumenów jest prosty, bardziej opłaca się zainwestować w oświetlenie T5.
Systemy alarmowe http://www.bb8.pl
rafals

Postprzez chemik74 » 06 lut 2010 03:25

Jeżeli chodzi o rozkład długości fal emitowanych przez Power LED można odszukać wykresy pod adresem podanym w poprzednim poście. Szczególnie polecam obejrzenie wykresów dla tych świecących na biało określanych jako "natural white" (4000K). Jeżeli chodzi o ilość lm emitowanych przez LEDy tego producenta nie są one najmocniejsze. Dużo mocniejsze są Luxeon Rebel (philips) gdzie emisja sięga 100 lm/wat lub diody firmy cree.
Zastanawia mnie również jak odnieść ilość lm do powierzchni którą oświetla dane źródło światła. Diody oświetlają małą powierzchnię.
chemik74

Postprzez Never101 » 07 lut 2010 23:17

a czy dobra będzie żarówka 54 LED barwa zimnobiała 6000k 120 stopni??
Ostatnio edytowano 08 lut 2010 23:27 przez Never101, łącznie edytowano 1 raz
"Nie jeździsz - to nie żyjesz :-)"
Never101

Postprzez Zbyszek » 07 lut 2010 23:20

osiem razem wziętych-to będą dobre, ale jedna nie
Zbyszek :)
Zbyszek

Poprzednia strona

Powrót do Terraria i sprzęt