Jak wysiać?

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Jak wysiać?

Postprzez BlachaSk8 » 14 lut 2009 10:09

Witam!
Szykują mi się nie długo nasionka u mojej kapturnicy ^^... Zapoznałem się już z poradnikiem odnośnie zapylania, ile stratyfikować, itp. Przeczytałem, że nasiona najlepiej wysiać gdy się stratyfikuje w podłożu. Moje pytanie brzmi czy mam je wsadzić do torfu, w sensie zakopać je lekko czy tak jak np. w przypadku rosiczki tylko na nim położyć?? I jeszcze jedno pytanie- czy jak mi dojrzeje zalążnia i pęknie to nasiona z niej wylecą??
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Re: Jak wysiać?

Postprzez szamanka » 14 lut 2009 11:35

Tylko położyć.

Na odpowiedź na drugie pytanie musisz poczekac aż przyjdzie marrom, chyba jedyna kompetentna osoba :)
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 14 lut 2009 15:01

jestem ;)

Kiedy doszło do zapylenia, że niedługo pojawią się nasiona?

Co do torebki nasiennej. Tak może pęknąć ale nie jest to taki szybki proces. Bez większego problemu można przypilnować ten proces. Czy ściąć wcześniej? Ale tylko wtedy gdy zacznie wyraźnie brązowieć.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez BlachaSk8 » 18 lut 2009 12:28

Znaczy się, myślałem, że ten proces będziesz szybszy ale dopiero co się ledwo otworzył kwiatek xD... Dzięki za info;]. Czyli jak torbka zacznie brązowieć to odciąć ja po prostu czy cały pęd?
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez szamanka » 18 lut 2009 17:24

Cały pęd, ale spokojnie jeszcze z pol roku minie nim nasiona dojrzeją.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Tomek333 » 07 mar 2009 12:46

Możeż dać jakąś drobną siateczkę żeby ci se nasiona nie rozsiały: http://flytrap.pl/content/view/109/56/
Cokolwiek czynisz,czyń mądrze i oczekuj końca
Tomek333

Postprzez marrom » 08 mar 2009 13:13

Ta siatka pokazana na fotografiach ma zabezpieczyć przed niekontrowanym zapyleniem. Jeśli chodzi o wysypywanie się nasion - bez obaw. Dojrzała torebka nasienna musi jeszcze sporo postać by pękła. Swoją drogą początki jej pękania spokojnie zauważysz. Tak jak pisała Szamanka - do jesieni i zbiorów jeszcze daleko.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez Ogi » 09 mar 2009 00:20

Czytałem właśnie poradnik zamieszczony w linku i niepokoi mnie jedna sprawa-mianowicie, tylko jedna kapturnica mi kwitnie. Czy mogę zapylić pyłkiem tego samego kwiatu? Czy cokolwiek z tego będzie?
Ogi

Postprzez Tomek333 » 11 mar 2009 18:17

może się udać ale będziesz musiał przechowywać pyłek
Tomek333

Postprzez owadożerka » 11 mar 2009 18:27

Tomek333 napisał(a):może się udać ale będziesz musiał przechowywać pyłek

Jak to przechowywać?
Kapturnica może byc zapylona własnym pyłkiem.
owadożerka

Postprzez Ogi » 11 mar 2009 23:24

Czyli występuje przedprętność? A ile czasu mniej wiecej powinienem przechować pyłek, i w jakich warunkach?
Ogi

Postprzez szamanka » 11 mar 2009 23:42

Nie ma żadnej przedprątności, Tomek widać nie ma pojęcia o zapylaniu kapturnic.

Jak już się kwiatek rozwinie to dobierasz się do pręcików i zapylasz, tyle. Ochroną przed samozapyleniem u kapturnic jest bardzo dobre ukrycie pręcików w kwiecie, dopiero gdy kwiat zostanie zapylony płatki odpadają odsłaniając pręciki. Dla owadów to przeszkoda, dla nas nie, można uciąć jeden czy dwa płatki by się dostać do pręcików.

Pyłek nie jest wytwarzany tak od razu jak kwiat się otworzy, ale pojawia się w ciągu paru dni, a kapturnica kwitnie 2-3 tygodnie i jest to raczej związane z dojrzewaniem kwiatu.

W kazdym razie nie trzeba nic kombinowac z przechowywaniem pyłku.
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 12 mar 2009 00:09

U kapturnicy prawdopodobnie (nie pamiętam gdzie to czytałem) szybciej dojrzewają pylniki. Dlatego najlepiej zapylenie dokonywać kilkukrotnie w odstępach 2-3 dniowych. Przesunięcie w dojrzewania części żeńskiej kwiatu nie jest jednak olbrzymie - 2-3 dni od pierwszego wysypania pyłku.

Jest inny problem - samozapylenie. Nie wiem czy jest ono możliwe. Nawet jeśli tak to nasion z pewnością będzie mniej, a ich zdolność kiełkowania będzie znikoma.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez szamanka » 12 mar 2009 00:23

Da się, zrobiłam tak kiedyś, niestety nasion nie doczekałam bo rodzinka złamała mi pęd, ale trzymał się przez dobre 4 miesiące do czasu złamania, czyli zapylony był.
szamanka
Administratorka

Postprzez Tomek333 » 14 mar 2009 16:10

Tomek333 napisał(a):może się udać ale będziesz musiał przechowywać pyłek

ups moja gafa
pisałem w pośpiechu i nie popatrzyłem co napisałem :(
wybaczcie :(
Tomek333

Powrót do Kapturnica