Jak zadbać o roślinkę tuż po dostawie?

Forum poświęcone rosiczkom

Jak zadbać o roślinkę tuż po dostawie?

Postprzez nerka99 » 15 cze 2011 20:08

Jak w temacie zamówiłem rosiczke i muchołówkę przez allegro i zastanawiam się czy powinienem zrobić coś konkretnego odrazu po otrzymaniu?

Roślinki wyglądają tak (miniaturki kliknij aby powiększyć, zdjęcia robione telefonem więc przepraszam za jakość)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy powinienem próbować oczyścić rosiczkę i pułapki muchołówki z torfu (jeśli tak to jak)? Widać jakieś inne rzeczy wymagające interwencji?
Do tego nie dostrzegam na rosiczce charakterystycznych kropelek na czułkach, mam się tym martwić?

Z góry dziękuje

[edit] PS torf z góry jest tak mokry że mogę go wyciskać, jak rozumiem było to zabezpieczenie sprzedającego na wypadek długiej podróży... dać roślinkom przez 1 dzień obeschnąć?
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Re: Jak zadbać o roślinkę tuż po dostawie?

Postprzez mati-pl » 16 cze 2011 14:47

Na moje daj im troszke przeschnac :) Daj je na słońce i nie oczyszczaj z torfu to nic :)

Pozdrawiam!
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez nerka99 » 16 cze 2011 15:05

Czyli jednak dobrze myślałem że mają za mokro? Wyjąłem je własnie z podstawek z woda i dam muchołówce jakąś dobę półtora na obeschnięcie a rosiczkę i tak będe przesadzał jak tylko dojdzie do mnie torf więc wilgoć "rozejdzie się" po nowym podłozu
nerka99

Postprzez mati-pl » 16 cze 2011 16:51

hmm maja troszke za mokro tak na moje oko :) mysle ze jak ich nie podlejesz jeden dzien nic sie nie stanie :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez sivuha » 25 cze 2011 22:25

hmm... nie do końca się zgodzę- rosiczki nie lubią przeschniętego podłoża, kochają za to mieć mokro. Tak więc na moje oko- nie powinny przeschnąć... Z tego co widać- mają wodę w podstawce- i gites:) niech tak będzie. Teraz tylko postaw na słoneczko (tzn: najlepiej- południowy parapet). Wg mnie rosiczka jest w dobrej kondycji, a te kawałeczki torfu łatwo możesz zebrać wykałaczkami:) (w hodowli rosiczek to przydatna rzecz, przynajmniej dla mnie)
sivuha

Postprzez szamanka » 27 cze 2011 12:30

Ja bym je przesadziła do większych doniczek, jakos straciłam przekonanie do takich małych bo podłoże w takich szybko przesycha i mocno namaka do samej góry po podlaniu.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez nerka99 » 27 cze 2011 15:08

Rosiczka już przesadzona, z muchołówką zapewne zaczekam do wiosny bo wydaje mi się że nieco już późnawo na przesadzanie.
Nie będe zakładał nowego tematu, może ktoś to przeczyta ;). Czy to normalne, że moja rosiczka ma 2 pędy kwiatowe?
nerka99

Postprzez mati-pl » 27 cze 2011 15:27

Tak :) wiele rosiczek ma 2 pedy :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez nerka99 » 27 cze 2011 17:09

Idąc za radą szamanki użyłem resztę torfu który mi pozostał i przesadziłem muchołówkę do doniczki o 12cm średnicy (mniejszej nie miałem) i w sumie jestem zadowolony z tej podpowiedzi (dzięki szamanka) bo w większej doniczce roślinka prezentuje się o wiele ładniej wizualnie (wygląda na większą niż jest)

[edit] PS powinienem amputować ten żółknący liść w prawym górnym rogu? Pułapka jest cały czas zamknieta (nic w środku nie ma) a liść zdaje się tracić wigor z każdym dniem.

Klik by powiększyć
Obrazek
nerka99

Postprzez mati-pl » 27 cze 2011 18:03

Zostaw ten lisc ;) ja bym nie ucinal
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez sivuha » 28 cze 2011 00:01

Ja też bym go nie ucinała. Traci wigor, ale nie jest jeszcze "padnięty" ;)
sivuha

Powrót do Rosiczka