Jaka obsada?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Jaka obsada?

Postprzez Oregano » 28 gru 2008 18:09

Witam! Jestem początkujący w hodowli owadożerców i proszę o pomoc w doborze obsady do terrarium o wymiarach 75cm x 35cm x 50cm wys. gdzie wysokość pomiędzy świetlówkami (4x18W T8 elektroniczne stateczniki) a podstawą terra wynosi ok 40cm. Zastanawiałem się nad umieszczeniem pod jednym dachem kapturnic, muchołówek, tłustoszy i rosiczek. Jeśli istnieje taki zestaw roślin aby mogły żyć w jednakowych warunkach to będzie świetnie:). Proszę o pomoc i ewentualne sugestie co do wielkości terrarium. Wielkie dzięki!
Oregano

Re: Jaka obsada?

Postprzez szamanka » 28 gru 2008 18:28

Czemu wybierasz do terrarium grupy roślin które się tam najgorzej czują? W dodatku część bedzie potrzebowała zimowania a część nie.

Roślinami terraryjnymi są dzbaneczniki, heliamfory, jakieś 10 gatunków rosiczek, ale raczej ciężkodostępne w większości, pływacze, bromelie, ewentualnie część tłustoszy.

Muchołowki gniją od zbyt duzej wilgotnosci, w dodatku tak jak kapturnice wymagają zimowania. Większość rosiczek od zbyt wysokiej wilgotności traci rosę i nie zimuje.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez jan » 28 gru 2008 18:34

szamanka ma racje, lepiej zdecyduj się na dzbaneczniki, dzbaneczniki będą potrzebować tylko 2x18. wiem bo sam tak swoje trzymałem i dzbankowały liśc po lisciu.

muchołówki/kapturnice lepiej trzymać na parapecie lub na zewnątrz. jeśli już chcesz hodować rosiczki, zdecyduj się na petiolaris, są niestety drogie ale w gruncie rzeczy w terrarium będą rosnąć świetnie. No, i nie wymagają zimowania ;]
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Oregano » 28 gru 2008 19:16

Zapomniałem dodać, że terrarium to ma głównie na celu nie zapewnienie wilgotności(a może też tak posłużyć) ale ustabilizowaniu warunków hodowli ponieważ u mnie na parapecie dochodzi do dużych wahań temperatury za dnia jak i w nocy. Dlatego też zastanawiałem się nad roślinami wymienionymi w pierwszym poście. Mam nadzieje, że to sporsotwanie rozjaśni wam mój wątek;).
Oregano

Postprzez szamanka » 28 gru 2008 19:36

Mam identyczny parapet i muchołowki i kapturnice swietnie się na nim czują.

Btw 40cm to duzo za mało dla większości kapturnic, 80cm to optymalna wysokość w tym przypadku jakbys się dalej upierał. Rośliny nie mogą byc zbyt blisko swietlówki.

Dwa jesli dalej obstajesz przy swojej wersji nie ma mowy o sadzeniu roslin bezposrednio w torfie, bo połowe będziesz musiał wysadzac na zime a wsadzać spowrotem na wiosnę, a to im na zdrowie nie wyjdzie.

Terrarium mozesz miec swoją droga dla delikatniejszych rosiczek i na zime dla większości tropikalnych, muchołowki, kapturnice i tłustosze swietnie się bedą czuły na parapecie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Oregano » 28 gru 2008 20:18

Muszę tu jeszcze dodać, że mój parapet jest chyba za ekstremalny jednak, ponieważ temperatura w zimie jest w stanie obniżyć się z ok 25 do ok 0 w przeciągu zaledwie paru minut!!! Ale nie będziemy się tutaj rozwodzić na temat parapetu;) Ujmę to tak: musze mieć to terrarium w takich wymiarach jak podałem choćby ze względu na estetykę zamatowania oświetlenia (północne okno i bardzo mało światła) i okazję zrobienia go za darmo. Więc proszę abyście podali kilka różnorakich gatunków roślin z którymi mógłbym zacząć swą przygodę w tym terrarium:). Z góry dzięki.
Oregano

Postprzez szamanka » 28 gru 2008 22:41

Więc hoduj dzbaneczniki i inne wyzej wymienione, muchołowki szkoda mordować, kapturnice są za duze, purpurea nie rośnie az tak bardzo na wysokość, ale jest za to bardzo szeroka, jak będzie ładna to zajmie ci pół terra, rosiczki te co Janek wymienił + D. adelae i D. prolifera, tropikalne w zamkniętym terra a takie chyba planujesz odpadają raczej.

Z dzbaneczników Ventrata, ventricosa, ampullaria, hookeriana itd itd sa w miare proste w hodowli i niewymagające.
szamanka
Administratorka

Postprzez Oregano » 28 gru 2008 23:03

Dzięki za wszelakie informacje na pewno się przydadzą! Będę na bieżąco informował o postępach w zakładaniu hodowli i zadawał mnóstwo pytań;). Pozdrawiam.
Oregano

Postprzez Waleń » 29 gru 2008 00:28

w pytania nie wątpię :P
"Uczymy się całe życie a i tak umieramy pozostając głupcami"
Obrazek
Obrazek
http://starszyszatan.boo.pl
Waleń

Powrót do Ogólnie