Jaka roślina najlepiej łapie muchy ?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Jaka roślina najlepiej łapie muchy ?

Postprzez Barticf » 18 wrz 2011 16:27

Witam kupiłem na allegro zestaw muchołówek i rosiczek lecz ani jedno ani drugie nie radzi sobie z łapaniem much ... Po muchołówce mucha chodzi a ona i tak się nie zamyka (jedyny przypadek gdzie mucha się nią interesowała). Zastanawiam się nad kupnem tłustosza, dzbanecznika czy też kapturnicy tylko która z tych roślin najlepiej wabi i radzi sobie z muchami ?

Swoją drogą po jakim czasie muszę przesadzić swoje rośliny do większych doniczek (aktualne o średnicy 7 cm) ?
Barticf

Re: Jaka roślina najlepiej łapie muchy ?

Postprzez mati-pl » 18 wrz 2011 17:04

Poczekaj troche nim rosliny wytworza swoje krople wtedy lepiej zaczna lapac muchy. Zalezy jakie wielkie sa rosiczki i jaka wielka mucha one moga nie utrzymac takiej muchy lepiej probowac z muszkami
Ah i jeszcze jedno :D nie mysl ze po kupieniu 1-2 kwiatkow wszystkie muchy ci znikna :D bys musial miec ich mase zeby ci zjadaly wszystkie owady z domu ;D
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez allgreen » 18 wrz 2011 17:20

Generalnie uważam że najlepszymi muchołapami są kapturnice i muchołówki ale u mnie nawet capensisy dają rade ze średnimi muchami.
natomiast tłustosze dają radę z małymi owadami
jak np. Muszki owocówki. ale z łatwo dostępnych to na pewno kapturnice zdają egzamin w swoim fachu ^_^ .
allgreen

Postprzez szamanka » 18 wrz 2011 18:08

Jeśli zamierzałeś użyć roślin owadożernych jako czegoś co zlikwiduje ci owady w pokoju to niestety, zła wiadomość. Mogą troszkę ograniczyć ilość, ale na pewno ich wszystkich nie zlikwidują, to nie jest w ich interesie, gdyby wyłapały wszystkie rosnąc w naturze później byłyby głodne. Ich mechanizmy łapania owadów nie mogą być za bardzo skuteczne, bo rosnąc na dużych obszarach w naturze zlikwidowałyby wszystkie owady przy okazji rozwalając ekosystemy, zabrakłoby owadów zapylających kwiaty itd..

Lepiej kup sobie lep.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Barticf » 18 wrz 2011 22:14

Nie chce żeby mi wyłapały wszystkich ale żeby przynajmniej jakieś łapały bo jak na razie to ja im łapie ...
Barticf

Postprzez nerka99 » 19 wrz 2011 11:09

Barticf napisał(a):Nie chce żeby mi wyłapały wszystkich ale żeby przynajmniej jakieś łapały bo jak na razie to ja im łapie ...

Hmm wiesz mam nadzieję, że one nie muszą codziennie "jeść" :)?
Obrazek Leksykon gier RPG
nerka99

Postprzez pokerface » 20 wrz 2011 20:52

owady to tylko taki dopalacz nawet bez owadów sobie rośliny poradzą ;)
pokerface

Postprzez VanDreyer » 20 wrz 2011 22:22

Ja bym bardziej powiedział, że taka mucha czy coś to coś jak nawóz tyle że dolistny :D
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Powrót do Ogólnie