jaka roślina do pokoju

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

jaka roślina do pokoju

Postprzez pokerface » 04 lut 2012 00:51

Witam po namyśle ocb postanowiłem w pokoju mięć jakieś drzewko, ok 2 m jakie bu wybrać aby było nie kłopotliwe, ładne, szybko rosło i nie potrzebowała zimowania. Może jakieś propozycje ;]
pokerface

Re: jaka roślina do pokoju

Postprzez VanDreyer » 04 lut 2012 00:57

Wszeslkie draceny i fikusy, polecam też mango i awokado. Może to nie drzewo, ale ładnie, i szybko rośnie, chodzi mi o męczennice. Wystarczy jakaś podpórka, i tylko czekać aż zakwitnie :)
Pozdrawiam,
Kamil Lis
VanDreyer

Postprzez szamanka » 04 lut 2012 01:19

Generalnie drzewko do 2m i szybko rosnące to trochę oksymoron. To co szybko rośnie zazwyczaj rośnie dużo większe, a to co rośnie małe właśnie dlatego jest małe bo rośnie powoli.

Mi się zawsze marzyły cytrusy, typu mandarynka, pomarańcza.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez bartosz » 04 lut 2012 13:45

Cytryny tak i pomarańcze też, ale jeśli oprócz zajmowania miejsca miałyby też mieć owoce to trzeba kupić szczepione (cytryna skierniewicka). Może też kawa fajny krzaczek :)
bartosz

Postprzez szamanka » 04 lut 2012 13:48

Wszystkie cytrusy owocują, szczepione róznią się tylko tym że owocują mając 1 rok a z nasion po 10-15 latach.

Dzieje się tak dlatego, że drzewa też mają swoje dzieciństwo kiedy się nie rozmnażają, natomiast kiedy weźmiesz młodą gałązkę ze starszego drzewa to mimo że żadna część nie ma więcej niż kilka lat gałązka ma wiek całego drzewa, czyli np 30lat.

Co do kawy kiedyś ktoś się na forum przyznał że ma i że ma z kawą duży problem bo rośnie za szybko i za wysoko, z tego co pamiętam z małej, słodkiej sadzoneczki dobiła do sufitu w 2-3 lata.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez bartosz » 04 lut 2012 13:54

To może ja źle hoduję bo moje mają prawie 9msc i mają 30cm średnio, jedna ma trochę więcej :) W sumie teraz zima okaże się na wiosne do ilu dobiją :D
bartosz

Postprzez pokerface » 05 lut 2012 00:55

ja się tam że za szybko urośnie nie boje bo można przycinać ciach ]:-> apropo cytrusów jako jedyne mogą ich nasiona być wielozarodkowe wtedy kwitnie po 6-7 latach i z jednego nasiona są trzy lub dwie roślinki (największa jest dominująca)

-- 07 lut 2012 20:16 --

dzięki za propozycje, coś sobie dobiere. ;)
pokerface

Postprzez Elazet » 18 lut 2012 15:16

Pomyśl o dracenie. To jeden z tych,który pochłania najwięcej szkodliwych substancji :trójchloroetylen,formaldehyd,benzen.Bardzo polecam i uważam,ze dracena choćby z tego powodu powinna być w każdym domu.Może mieć temp. jaka panuje w pomieszczeniu,a cytruski lubią trochę chłodniej.
Elazet

Powrót do Pub