Jaki to gatunek tlustosza?

Forum owadożerów o pięknych kwiatach

Jaki to gatunek tlustosza?

Postprzez Gitarowa » 12 lis 2011 22:02

Witam, nie jestem pewna jakiego gatunku jest tłustosz jakiego posiadam. Nie wiem też czy powinnam go zimować? Stoi obecnie na parapecie i dolne listki zaczęły usychać, ogólnie zrobił się taki marny...więc uznalam ze ma ochotę na odpoczynek, ale nie jestem pewna jaki to gatunek więc nie wiem czy lubi on zimowanie czy nie... Podejrzewam że to Tina, ale pewna nie jestem, Bardzo proszę o stwierdzenie jakiego gatunku jest ten ślicznotek :)
Załączniki
IMAG0183.jpg
Gitarowa

Re: Jaki to gatunek tlustosza?

Postprzez manys » 12 lis 2011 22:46

Bez kwiatu ciężko będzie, chociaż też przypomina mi 'Tina'. Jeśli kupiłaś go w Obi lub podobnym sklepie, to najprawdopodobniej jest to to.
A tak poza tym na moje oko ma trochę za mokrą ziemię- tłustosze lubią rosnąć w wilgotnym podłożu, nie lubią, kiedy sie je przelewa :)
manys

Re: Jaki to gatunek tlustosza?

Postprzez szamanka » 12 lis 2011 23:02

Także jestem za teorią mówiącą, że za obumarcie dolnych liści opdpwiada zbyt mokre podłoże.

Nie mam pojęcia co to za gatunek, ale jest minimalna szansa żebyś nieświadomie weszła w posiadanie jakiegoś zimującego gdyż są zwyczajnie rzadkie w hodowlach.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Powrót do Tłustosz