Jaki najłatwiejszy w hodowli

Forum o roślinach wilgotnych/mokrych środowisk

Jaki najłatwiejszy w hodowli

Postprzez pokerface » 16 paź 2011 14:54

Jaki jest najłatwiejszy w hodowli i w miarę ładnie kwitnący pływacz.
pokerface

Re: Jaki najłatwiejszy w hodowli

Postprzez szamanka » 16 paź 2011 18:07

Sandersonii, bisquamata, biloba, calcyfida, uniflora

Generalnie w samej hodowli większość jest raczej prosta, gorzej z zakwitnięciem, to co wypisałam kwitnie raczej łatwo i chętnie.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez wojtek0018 » 16 paź 2011 18:09

Teoretycznie najłatwiejsze lądowe pływacze to :Longifolia, Sandersonii oraz livida niektórzy polecają Ulginosę a ja osobiśie Subulata. Pływacze epifityczne - calycifida, alpina. Pływacze wodne - vulgaris, gibba.

EDIT:
Tak jak szamanka napisała prawie wszystkie pływacze są w miarę proste w hodowli - gorzej z zakwitnięciem :)
Obrazek
wojtek0018

Postprzez pokerface » 16 paź 2011 20:21

Inne pytanie czy pływacze są samopylne ?????
pokerface

Postprzez szamanka » 16 paź 2011 20:41

Nie, ale rozmnażają się bardzo łatwo wegetatywnie, za to bardzo ciężko kiełkują z nasion.

No ja miałam z tego zestawu longifolię 5 lat i ani razu nie kwitła, livida też nie ale mam nieco krócej.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Tough » 16 paź 2011 20:51

Pływacze nie są samopylne? Może nie samozapylizujące, ale samopylne to większość jest. Ja lądowym muszę ucinać pędy kwiatowe po przekwitnięciu, żeby mi się nie porozsiewały do sąsiednich doniczek.
Szamanko, ależ zapomniałaś dodać, że masz wybitnie upierdliwą lokację longifolii (Chapada Diamantina), która z reguły trudno kwitnie, ja mam ją od Ciebie od ponad roku i też mi nie zakwitła, a dwa inne osobniki tak, chociaż również mam tyle samo czasu.
Tough

Powrót do Pływacz