Jakich świetlówek używacie?

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Jakich świetlówek używacie?

Postprzez Gringo » 13 sie 2009 18:18

Witam

Wiem, że było już mnóstwo postów o podobnej tematyce, jednak chciałbym zapytać jak w tytule. Zbierzmy wszystko do kupy, innym będzie łatwiej. Piszcie tak:
1. model(e) świetlówki(ek), jakie używacie
2. ich moc
3. Barwa (podać numer barwy lub wyrazić ją w K)
4. jakie rośliny pod nimi hodujecie

No więc ja zacznę. W jednym terrarium mam:
Philips Tornado (moc 23W, barwa 865) + Philips Master (23W, 840), w terrarium hoduję dzbaneczniki górskie i pływacze epifityczne

Planuje teraz dokupić kilka OSRAM FQ Lumilux (moc ok. 20W, barwy 840 i 860) i skombinować coś jakby prowizoryczne terrarium z metalowego regału, który leży w piwnicy.

Pozdrwiam
Gringo
Are you sad? Are you depressed? Do you feel, that nobody loves you? If so, we can help:
SMITH & WESSON HANDGUNS
Gringo

Re: Jakich świetlówek używacie?

Postprzez tomislav1ster » 22 sie 2009 21:49

terra nizinne :
1 Lumix cool daylight (21W) + 2x18W (narva oceanic nature+ narva colour )
2. 6500, 6500, nie wiem ale świeci na czerwono ;)
3. Dzbanki nizinne oraz adele

terra górskie :
1 4x24W (2x narva cool dayligt, 1x sylvania growlux, 1xsylvania aquastar)
2 6500, nie wiem ale świeci na czerwono, 10 000)
3 dzbanki górskie, cefale, helki

To wszystko co mogę dodać od siebie. Dodam iż ten drugi zestaw w terra górskim jest o niebo lepszy. Technologia T5, pewniejszy zapłon (w t8 nie zawsze chce mi się zaświecić pomimo zmiany startera).

Pytania ? Napisz.
Nepenthes - Dzbanecznik - Z greckiego ne - nie, penthos - troska, smutek; a więc beztroski - aluzja do ustępu Dyssei, w którym Helena miesza "czar taki do wina, że gniewów, smutków i zgryzot przeszłych zapomina każdy, kto posmakuje z zaprawionego kruża "
tomislav1ster

Powrót do Terraria i sprzęt