Jakie DOświetlenie polecicie na początek

Chcesz się pochwalić swoim terrarium? Zapytać o świetlówkę lub filtr do wody? Napisz tutaj!

Jakie DOświetlenie polecicie na początek

Postprzez konoppo » 16 sty 2012 01:37

Witam

Hoduję sobie na parapecie dwie rosiczki (Drosera capensis i Drosera) i dwie muchołówki (Dionaea muscipula - jedna o dłuższych czerwonych liściach). . Chciałbym je doświetlać - głównie jesienią i zimą, ale może też w lecie. Parapet wprawdzie południowy, ale drzewo rosnące przed budynkiem daje sporo cienia... .
Generalnie nie chodzi o główne oświetlenie lecz tylko o dodatkowe. Posiadam obecnie 4 małe doniczki (średnica ok 7cm) ułożone w okrągłej podstawce (średnica ok. 22cm). Chciałbym postawić obok jakąś lampkę biurkową z założoną świetlówką. Powiedzcie mi proszę, czy wystarczy zwykła świetlówka, czy taka nic nie da i trzeba kupić "specjalną"? Jeśli tak, to jaką? I przede wszystkim - jakiej mocy? Bo jeśli chodzi o moc, to właśnie nie mam zielonego pojęcia. Wiadomo, że lampa nie będzie profesjonalna, będzie świecić też na boki i głównie z tego względu wolałbym dać tam jak najsłabszą świetlówkę. Z drugiej strony - za słaba też być nie może. Dlatego proszę o poradę :).

Pozdrawiam
Konoppo
konoppo

Re: Jakie DOświetlenie polecicie na początek

Postprzez hddk » 16 sty 2012 01:59

Muchołówki zimą nie wymagają doświetlania, bo powinny być zimowane i przejść stan spoczynku. Do tego wystarczy im tyle światła ile jest zimą plus niska temperatura. Zostają dwie rosiczki ;)

Jak masz lampkę na duży gwint E27, to możesz wkręcić świetlówkę kompaktową o barwie zimnej białej (6400 K). Poszukaj na forum postów np. o żarówkach Philips Tornado. Moc generalnie im większa tym lepsza, poniżej 20W nie ma co schodzić, ale dla kilku roślin nie ma też co inwestować w niewiadomo ile lamp :) Tornada są chyba do 23W, mocniejsze żarówki zimnobiałe (40W i więcej) można kupić np. na Allegro w dziale Fotografia, jako oświetlenie studyjne.

Na gwint E27 możesz też kupić żarówkę do roślin Megaman Plant. Na forum też o nich było sporo, a na portalu jest artykuł z porównaniem żarówek: http://www.owadozery.pl/oswietlenie-za- ... -ar45.html
Nic innego na zwykły gwint raczej się nie wymyśli, ale lepsze jakiekolwiek doświetlenie niż żadne.

Jak lampka rozprasza światło na boki, możesz przedłużyć klosz dorabiając osłonkę z kartonu i aluminiowej folii spożywczej. Żarówkę możesz umieścić stosunkowo nisko, ze 20 cm nad czubkami roślin.
hddk

Postprzez konoppo » 16 sty 2012 22:09

hddk napisał(a):Na gwint E27 możesz też kupić żarówkę do roślin Megaman Plant. Na forum też o nich było sporo, a na portalu jest artykuł z porównaniem żarówek: http://www.owadozery.pl/oswietlenie-za- ... -ar45.html

Dzięki za odpowiedź. O tych Megaman Plant też sporo pozytywnych opinii czytałem, ale niestety, są obecnie ciężko dostępne. Znajduje na forach linki do Allegro, ale podobnych aukcji obecnie brak. W dwóch sklepach znalazłem, ale w jednym koszt wysyłki przewyższa koszt żarówki, a w drugim - koszt wysyłki jest nieznany, a na maile nie odpowiadają ;). Nie wiecie, gdzie można je kupić? Bo z linka powyżej wynika, że jednak byłyby najlepsze ;). Druga rzecz, która mnie w nich niepokoi, to moc - 15W, czyli trochę mało z tego, co piszesz, a na dwie lampki pozwolić sobie nie mogę... . Pytanie, co więc lepsze, jakaś mocniejsza, ale zwykła świetlówka, czy słabsza ale "dla roślin"?

Pozdrawiam
Konoppo
konoppo

Postprzez szamanka » 16 sty 2012 22:55

Jest na allegro ale cenowo też niefajnie wygląda
http://allegro.pl/plant-lamp-15w-swietl ... 45670.html

Jak dla mnie dla prostych rosiczek tropikalnych wystarczy ci jakakolwiek energooszczędna.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez konoppo » 17 sty 2012 20:55

szamanka napisał(a):Jest na allegro ale cenowo też niefajnie wygląda
http://allegro.pl/plant-lamp-15w-swietl ... 45670.html

Jak dla mnie dla prostych rosiczek tropikalnych wystarczy ci jakakolwiek energooszczędna.

Cena samej w sobie świetlówki nie zabija - ale po dodaniu wysyłki niestety już tak :(. Chyba faktycznie kupię zwyklejszą świetlówkę ;).

Dzięki!

Pozdrawiam
Konoppo
konoppo

Powrót do Terraria i sprzęt