Jakie gatunki do kompozycji w jednej doniczce

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Jakie gatunki do kompozycji w jednej doniczce

Postprzez hubertus » 15 kwi 2010 13:15

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć czy macie jakieś ciekawe propozycje dotyczące hodowli w jednej większej doniczce kilku gatunków owadożerów. Czy ktoś z was praktykuje coś takiego? Wiadomo, że wymagania hodowli muszą być zbliżone. Wiem też, że mógłby być większy problem z zimowaniem, dlatego prosiłbym o propozycję roślin nie wymagających zimowania albo wymagających niewielkiej różnicy temperatur.

Pytam bo marzy mi się takie cudo, jeszcze jakby ładnie mchem zarosło to byłoby już w ogóle super ;)

Pozdrawiam!
hubertus

Re: Jakie gatunki do kompozycji w jednej doniczce

Postprzez jan » 15 kwi 2010 13:33

hubertus napisał(a):(...) jeszcze jakby ładnie mchem zarosło to byłoby już w ogóle super ;)

to akurat nie byłoby super ;)

Proponuję spróbować z nasionami D. rotundifolia, D. intermedia i może D. anglica (czy cokolwiek to jest). ewentualnie możesz jeszcze razem z nimi posadzić jakąs kapturnice. Z nimi nie byłoby problemu pod kątem zimowania. Generalnie wystawiasz na balkon przy ścianie chroniąc od wiatru i będzie ok

Jeśli z kolei musisz używać tropikalnych to proponowałbym D. capensis, jakaś niezimująca D. binata. I jescze coś różniącego się rozmiarem od nich. Czyli generalnie gatunki które w miare prosto kupić i są relatywnie tanie.

W razie czego ktoś mnie poprawi
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez hubertus » 15 kwi 2010 13:39

to akurat nie byłoby super ;)

Czy ja wiem?? :D Według mnie elegancko to wygląda :D Ale dziękuje za propozycje na pewno wezmę je pod uwagę :) I liczę, że temat się rozrośnie ;]
hubertus

Postprzez cefars » 15 kwi 2010 14:48

w jednej doniczce polecam ci trzymać kilka tłustoszy meksykańskich np. weser albo tinę (są łatwe w hodowli i nie zimują)
cefars

Postprzez neo_s » 15 kwi 2010 16:53

Jeżeli zaczynasz hodowlę to zasadź D. aliciae, capensis, spatulata i nidiformis - to tanie i ogólnodostępne rosiczki a dodatkowo proste w hodowli. Ja swojego czasu miałem je w jednej doniczce i wyglądało fajnie. Pamiętaj aby capensis i nidiformis nie były obok siebie bo będą się "bić" o światło.
neo_s

Postprzez BlachaSk8 » 18 kwi 2010 13:49

Ja chce zrobić kombinacje capensisów- typical, red, alba, board leaf ;]. Brakuje mi dwóch ostatnich :/... Chce zrobić również kompozycje z kapturnicami- flava, leucophylla, minor. Albo zrób kompozycje miniaturowych np. D.roseana i D.omissa. Albo jeżeli chcesz coś trudniejszego to siostry z queensland tak jak też chce zrobić ;].
Skateboard & Plants
BlachaSk8

Postprzez pasztet1996 » 18 kwi 2010 14:33

Ja mam dwie takie kompozycje. Jeśli chcesz moge ci pokazać zdjęcia może cię to nadchnie i pomoże w robieniu swojej. latem będe miał kolejną.
So hail up king Selassie I - RasTafarI is the only way.
pasztet1996

Postprzez hubertus » 18 kwi 2010 14:43

Bardzo chętnie zobaczyłbym te zdjęcia. Mogę prosić o wiadomość na pw albo tutaj? :)
hubertus

Postprzez pasztet1996 » 19 kwi 2010 08:14

So hail up king Selassie I - RasTafarI is the only way.
pasztet1996

Powrót do Ogólnie