Jakie oświetlenie wybrać?

Część poświęcona dekoracyjnym dzbanecznikom

Jakie oświetlenie wybrać?

Postprzez Rin Okumura » 03 wrz 2011 01:05

Witam!

Posiadam terrarium o poj. 50L. Aktualnie jest wystawiane na balkon lecz słonce do terra nie dociera więc potrzebuję sztucznego oświetlenia. Zastanawiałem się nad dwoma typami, aktualnie posiadam jedną lampę metalohalogenową, lecz nie wiem czy jest odpowiednia. I teraz tak: planowałem ją zawiesić 0.5m nad terra razem z jedną świetlówką 15W o barwie zbliżonej do fioletu (taki pobudzacz ;) ), ale z czasem jak wyczytałem w necie że średnio się nadają. Druga opcja to zastosowanie dwóch lub trzech świetlówek 15W w odległości 20cm nad terra, ale nie wiem jakie świetlówki zastosować. Terrarium ma być głównie dla dzbaneczników i innych roślin wymagających wys. wilgoci.
Załączniki
IMG123.jpg
Żarnik
IMG122.jpg
Cała lampa
IMG121.jpg
Tabliczka znamionowa
Z góry dziękuję.
Pozdro!
Obrazek
Rin Okumura

Re: Jakie oświetlenie wybrać?

Postprzez manys » 03 wrz 2011 09:51

Podaj wymiary terra- po objętości nic nam nie przyjdzie.
manys

Postprzez Rin Okumura » 03 wrz 2011 21:01

Wysokość: 30cm
Szerokość: 30cm
Długość: 50cm
Z góry dziękuję.
Pozdro!
Obrazek
Rin Okumura

Postprzez manys » 04 wrz 2011 10:42

Ja do takiego zastosowałbym 2 świetlówki liniowe o mocy jakiś 18W każda, ewent. 2 kompakty świetlówek Megaman Plant, każda świetlówka o mocy 15W. Na markach świetlówek liniowych sie nie znam, jedyne co moge polecić to te Megaman Plant- u mnie się świetnie sprawdziły w zimę.
Do takiego terra nie polecam dzbanków- szybko Ci z niego wyrosną, ew. nadają się wolno rosnące.
manys

Postprzez Rin Okumura » 16 wrz 2011 22:04

Wybór padł na 3 świetlówki liniowe 18W każda. Aktualnie wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek

A będzie w przyszłości zamontowane tak:
Obrazek
Terra będzie postawione na półce przykręconej do ściany jakimiś kątownikami. Tak samo świetlówki, będą przykręcone do deski. Obok terrarium postawię jakieś rośliny nie wymagające wysokiej wilgotności np. Capensisy. Nie mam zamiaru robić oddzielnego miejsca dla takich roślin, mam nadzieję że świetlówki nad terra dadzą na nie trochę światła. W terra będą głównie rośliny wymagające.
Z góry dziękuję.
Pozdro!
Obrazek
Rin Okumura

Postprzez manys » 17 wrz 2011 11:05

Przydałyby się odbłyśniki od góry- dzięki temu więcej światła będzie padać na Twoje rośliny, mogą być zrobione choćby ze zwykłej folii aluminiowej.
manys

Postprzez Rin Okumura » 17 wrz 2011 22:21

No właśnie kurcze zapomniałem napisać że będą odbłyśniki. Mam je już nawet w piwnicy.
Ale jeszcze niech roślinki postoją na balkonie. Niech korzystają z lepszego światła.

-- 20 wrz 2011 21:39 --

A jak już będą stały w terra to czy wystarczy im jedna 18W świetlówka? Mój ojciec mi każe resztę zdemontować :(
Z góry dziękuję.
Pozdro!
Obrazek
Rin Okumura

Powrót do Dzbanecznik