Jakie Rośliny Proponujecie Do Mojego Małego Terra?

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Jakie Rośliny Proponujecie Do Mojego Małego Terra?

Postprzez Bialy_92 » 23 sty 2008 15:49

Witam kupiłem sobie małą szklarenkę i chcę zrobić z niej małe terra. Ma ono wymiary szer. 22cm dł. 35cm wys. 18cm. I jak myślicie jakie roślinki tam dać sobie? I jakie wybrać rozwiązanie dać tam torfu i posadzić jakieś roślinki czy zalać destylką i kermazyt(proszę o poprawienie jeśli źle napisałem mam z tym problem tongue.gif ). Jeśli możecie zaproponujcie mi coś.
Bialy_92

Re: Jakie Rośliny Proponujecie Do Mojego Małego Terra?

Postprzez szamanka » 23 sty 2008 21:53

Keramzyt możesz zalać zwykłą wodą

Ja bym wsadziła tam jakieś dzbanuszki, tylko podstawowe pytanie - będzie duzo światła? Jeśli tak to skąd?
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Bialy_92 » 23 sty 2008 22:02

Mam świetlówkę 18w 10000k ma 61cm i to by stało obok tej świetlówki. Może być tak? A jakie dzbanki żeby długo rosły. I czy jak kupie jakiegoś to za ile mi wyrośnie z takiego terra?
Bialy_92

Postprzez szamanka » 23 sty 2008 22:16

Najlepiej górskie, rosną powoli. Ramispina, sibuyanensis - te mi ładnie rosną a powoli.Myślę, że w sam raz bedzie też np. ventricosa, lowii, ephippiata, Gentle
Na pewno nie Ventrata

Możesz też tam wrzucić jakąś rosiczkę z Queensland, np. D. adelae
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Bialy_92 » 23 sty 2008 23:06

No a czy ta wysokość 18 cm starczy?? nie będzie to za mało?
Bialy_92

Postprzez jan » 24 sty 2008 22:10

po jakims czasie bedzie za mało zwłascza dla ventraty i gentle. dzbaneczniki generalnie rosną duże po jakimś czasie więc nie obejdzie się bez zmiany im po jakimś czasei terrarium lub cięcia i robienia sadzonek.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Bialy_92 » 24 sty 2008 22:20

Ja myślałem żeby sobie je tam dać z 2 a później jak urosną to na parapet co myślicie? i zraszać regularnie. Widziałem jak inni mają na parapecie dzbanki i też im rosną :)
Bialy_92

Powrót do Ogólnie