co jest mojej muchołówce?

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

co jest mojej muchołówce?

Postprzez Gitarowa » 27 lip 2011 19:08

Zostawiłam rodzicom pod opieka muchołówkę na czas wyjazdu. Po powrocie zastałam obraz nędzy i rozpaczy... Nie umiem rozpoznać- czy to poparzenie słoneczne czy przelanie, czy może coś jeszcze innego? Stoi ona na południowym parapecie, w spodeczku cały czas ma wodę destylowaną.
Jak jej pomóc? Strasznie lubię tą roślinkę i nie chciałabym żeby umarła...
Załączniki
IMAG0060.jpg
IMAG0059.jpg
IMAG0058.jpg
Gitarowa

Re: co jest mojej muchołówce?

Postprzez mati-pl » 27 lip 2011 21:42

za malo swiatla ma bo pedy sa bardzo dlugie
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez Alchemik » 27 lip 2011 21:45

Nie za mało na zdjęciu tej wody w spodeczku? Rodzice czasem nie podlewali od góry? Radzę sprawdzić czy torf nie jest zgniły (wąchając doniczkę od spodu przy dziurkach) oraz wlać więcej wody do spodeczka. Sam wygląd powierzchni torfu nie za bardzo mi się podoba. Jeżeli rzeczywiście torf jest zgniły to radzę natychmiast przesadzić roślinę do innej doniczki.
Alchemik

Postprzez Gitarowa » 27 lip 2011 22:41

twierdzą że podlewali do spodeczka... Światła chyba nie ma za mało, wręcz sądziłam że za dużo i że to może być poparzenie, bo było sporo słonecznych dni...
Powąchałam torf...nie czuję kompletnie żadnego zapachu.
A czy ziemiórki w torfie mogą być przyczyną...?
Gitarowa

Postprzez sivuha » 28 lip 2011 10:52

a może być tak: zwykle ma średnią ilość światła więc jak mocniej przygrzało ją słonce a poziom wody w spodku był niewielki to ją poparzyło? U mnie (po zakupie muchołówki) było podobnie...
sivuha

Postprzez Iskra » 28 lip 2011 23:22

Alchemik napisał(a):Rodzice czasem nie podlewali od góry?

Według moich obserwacji podlewanie od góry nie jest szkodliwe ale może powodować szybszy rozwój glonu na powierzchni podłoża. Mimo wszystko powinno podlewać się do podstawki a operację "od góry" stosować w ostateczności gdy podłoże za bardzo przeschło i podsiąkanie jest niemożliwe.

Co do głównego wątku...
Stawiałbym na przelanie. Na zdjęciach widać jakby podłoże było zbyt mokre (mogę się mylić). Powinno być cały czas wilgotne, nie należny przesadzać z wodą przy muchołówkach.
Liście są dosyć długie. Może to być spowodowane zbyt małą ilością słońca (radzę wystawić na zewnątrz jeśli jest taka możliwość) lub oczywiście może być to cecha osobnicza. Stawiałbym na to pierwsze.
Poza tym czy to w ogóle torf? Wygląda jak ziemia do iglaków ;)
Robaczki chodzące po torfie które dodatkowo sobie skaczą nie stanowią zagrożenia dla rośliny.
Niepraktyczna doniczka... Radzę zaopatrzyć się w dobry torfik kwaśny, wysoki i posadzić w plastikowej.
Poza tym nie wygląda tak tragicznie, przeżyje ;)
Iskra

Postprzez winuszka » 31 lip 2011 21:05

Tak się wcinam w temat, ale z mojej strony też pytanie o czernienie pułapek. ; D
Otóż do tej pory sczerniały (albo uschły) mi 3 pułapki. W dwóch na pewno były owady, które sama złapała. Dodam, że jedna była młoda (tj. pułapka). Oczywiście, już te pułapki odcięłam, jednak chciałam się dowiedzieć, jaka była tego przyczyna. Może uda mi się uniknąć tego w przyszłości.

. . . http://imageshack.us/photo/my-images/96/p1070946.jpg/
dziękuję!
winuszka

Postprzez mati-pl » 31 lip 2011 21:42

Wiesz wydaje mi sie ze sie najadla i poprostu spelnila swoja role dlatego uschla :)

PS Torf jest chyba ciut suchy??
Never say Never ! :)
mati-pl
Opiekun Konkursów

Postprzez winuszka » 02 sie 2011 14:00

Też tak pomyślałam. ^^

Bo się jeszcze wtedy nie namoczył po przesadzeniu do większej doniczki.
dziękuję!
winuszka

Postprzez Iskra » 03 sie 2011 09:37

Zanim się włoży torf do doniczki trzeba go namoczyć. Usychającymi pułapkami się nie przejmuj tym bardziej, ze w środku były owady więc po prostu nie są już dłużej potrzebne roślinie.
Iskra

Powrót do Muchołówka