Co to jest roślina pseudoowadożerna

Co to jest roślina pseudoowadożerna

Postprzez rosiczka07 » 17 sty 2010 17:43

co to jest roslina pseudowadozerna? ( z ciekawosci pytam )
rosiczka07

Re: mozecie za chwile zamknac

Postprzez szamanka » 17 sty 2010 17:45

Roślina pseudoowadożerna to taka która teoretycznie mogłaby sie 'pozywiać' owadami, ale czegoś jej brak, np enzymów trawiennych.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Re: Co to jest roślina pseudoowadożerna

Postprzez rosiczka07 » 17 sty 2010 17:49

dasz jakies przyklady?
rosiczka07

Postprzez szamanka » 17 sty 2010 17:51

Wystarczy przejrzeć tematy w tym dziale.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Naruto_Uzumaki » 17 sty 2010 18:08

Na http://www.flytrap.pl/ znalazłem jeszcze 3 inne przykłady roślin pseudoowadożernych. Są to:
- Capsella bursa pastoris (tasznik pospolity) http://www.flytrap.pl/rosliny-pseudoowa ... sznik.html
- Dipsacus (szczeć) http://www.flytrap.pl/rosliny-pseudoowa ... zczec.html
- Passiflora (męczennica) foetida http://www.flytrap.pl/rosliny-pseudoowa ... etida.html
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Naruto_Uzumaki

Postprzez marrom » 17 sty 2010 23:18

Tam są trzy opisane. Pozostałe to Stylidium, Drymocallis, Geranium, Ibicella, Proboscidea, Paepalanthus, Ołownik ( Plumbago) niektóre grzyby...

Edit.

Grzyby oczywiście nie jako organizmy roślinne ale jako odrębna ciekawa grupa systematyczna potrafiąca łowić inne organizmy na swoje potrzeby żywieniowe.
Ostatnio edytowano 18 sty 2010 10:44 przez marrom, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez szamanka » 18 sty 2010 07:24

No grzyby to nie są rośliny, bez przesady :)
Do pseudoowadożernych na upartego mozna zaliczyć niezliczone ilości gatunków np na tej podstawie że woda zbiera się w lejkach liściowych tudzież nasadach liści jak u heliamfor czy bromelii.
szamanka
Administratorka

Postprzez Zielony » 18 sty 2010 08:36

Co do geranium, to nie wszystkie gatunki, lecz tylko Geranium viscosissimum: http://en.wikipedia.org/wiki/Geranium_viscosissimum
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez marrom » 18 sty 2010 09:07

szamanka napisał(a):No grzyby to nie są rośliny, bez przesady :)

Racja - pytanie brzmiało "Co to jest roślina pseudoowadożerna" :) W sumie te grzyby określa się jako grzyby drapieżne o ile się nie mylę.

Co do pseudoowadożerności. Wiele zależny od definicji. Ale najczęściej są to rośliny u których jest spore prawdopodobieństwo pełnej owadożerności jednak z powodu braku odpowiednich badań lub z powodu niejasności nie są do nich w pełni nominowane.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez szamanka » 18 sty 2010 09:42

Przede wszystkim co mi uparcie wbijają do głowy na uczelni grzyby mają tyle wspólnego z roślinami co ze zwierzętami :)

Grzyby nigdy nie były samożywne a to jest głownym wyznacznikiem roślin, jeśli rośliny bywają cudzożywne to wtórnie. Zaliczanie grzybów do roślin to relikt pokutujący nadal w szkołach, jak zresztą parę innych :)
szamanka
Administratorka

Postprzez marrom » 18 sty 2010 10:41

szamanka napisał(a):Przede wszystkim co mi uparcie wbijają do głowy na uczelni grzyby mają tyle wspólnego z roślinami co ze zwierzętami :)

Grzyby nigdy nie były samożywne a to jest głownym wyznacznikiem roślin, jeśli rośliny bywają cudzożywne to wtórnie. Zaliczanie grzybów do roślin to relikt pokutujący nadal w szkołach, jak zresztą parę innych :)

Ech no przecież pisałem, że masz rację. Pytanie było o rośliny więc teoretycznie powinienem pominąć grzyby czego nie uczyniłem. Grzyby zostały dopisane na końcu spisu jako grzyby jako grzyby a nie rośliny. Zdanie brzmi dwuznacznie i sugeruje przynależność grzybów do roślin co oczywiście nie jest prawdą. (dopisałem sprostowanie)

szamanka napisał(a):Zaliczanie grzybów do roślin to relikt pokutujący nadal w szkołach, jak zresztą parę innych :)

Generalizujesz :) . Ten podział systematyczny zmienił się o ile się nie mylę w 2002r. Ale już wcześniej wskazywano niesłuszność przypisywania grzybów do roślin. Chciał czy nie chciał nadal grzyby znajdziemy w podręcznikach od botaniki...co mocno sugeruje ich przynależność do roślin (tak zwana klasyczna definicja botaniki). Fakt w środku jest wyjaśnienie, że nie było gdzie ich dać więc opisywane są w botanice ale, tak jak piszesz, to powoduje, że utrwala się pewne przekonanie (również w szkołach) ale nie jest tak źle jak piszesz. Problemem są skróty myślowe które i mnie czasem prowadzą w dwuznaczności (Twoje sprostowanie jak najbardziej było tu potrzebne).

Co do grzybów jako grzybów. Cudzożywne owszem ale nie wszystkie potrafią aktywnie łowić inne zwierzęta na swoje potrzeby żywieniowe.
http://vyoma108.blogspot.com/2007/12/ca ... amber.html
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez Tough » 18 mar 2010 16:28

Pozwolę sobie się wtrącić w dyskusję. U mnie w podstawówce i gimnazjum też jakoś nie oddzielano tych linii rozwojowych, jednak teraz w liceum mam rozszerzoną biologię i przerabialiśmy linie rozwojowe: Prokarioty, Wirusy, Protisty*, Grzyby, Rośliny, Zwierzęta.

* Z protistami jest podobny problem w klasyfikacji, bo w szkołach podstawowych i gimnazjach uczą, że pantofelek, ameba, algi morskie, glony itd. to rośliny/zwierzęta/grzyby, jednak teraz są klasyfikowane jako oddzielne królestwo.

A co do drapieżnych grzybów to:
Żyjące w ziemi zwierzomorkowce (zaliczane do sprzężniowych) wytwarzają w strzępkach małe trójkomórkowe pierścionki , które się zaciskają kiedy się w nie coś dostanie, ofiarami padają nicienie, w które następnie wrastają strzępki i zwierzątko zostaje strawione
Jakby ktoś miał nadwyżki roślin/nasion do oddania to proszę pisać, chętnie przyjmę. :)

http://www.owadozery.pl/Tough/lista-roslin.html
Tough
Rysownik

Powrót do Pseudoowadożerne