Języcznik zwyczajny

Jest to forum poświęcone wszelkiej innej tematyce niż rośliny owadożerne

Języcznik zwyczajny

Postprzez Tough » 26 wrz 2009 18:37

Mam zarodniki języcznika zwyczajnego, który rośnie w moim ogródku, jest to bardzo ładna paproć i dlatego chciałbym go rozmnożyć. Może wie ktoś jakiej gleby, podlewania i w ogóle czego potrzebują żeby wyrosły. Oczekuję licznych postów. xD
Tough

Re: Języcznik zwyczajny

Postprzez szamanka » 26 wrz 2009 18:48

Jeśli rośnie w twoim ogródku znaczy ze warunki są ok, u mnie paprocie w ogrodzie same się mnożą.

Troche nie ta tematyka forum zeby było nie wiadomo ile tych postów.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Tough » 26 wrz 2009 18:53

No tak, ale prawie każdy tutaj jakaś wiedzę na temat roślin posiada. Chciałbym się dowiedzieć jaki odczyn gleby, czy mysi być bardziej piaszczysta czy jakaś na bazie torfu, podlewanie destylką czy kranówka może być. A tak po za tym ten języcznik jest u mnie już coś koło 4 lat i się nie rozrósł w przeciwieństwie do innych paproci, bo chyba nie tworzy kłączy, a jeśli nawet to robi to baaaardzo wolno.
Tough

Postprzez szamanka » 26 wrz 2009 20:02

Roślina roślinie nie równa, ty też powinienieś jakąś wiedzę na temat roslin posiadać.

Tyle co moge ci pomóc to odesłac do wujka google
http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zycznik_zwyczajny
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Phyl ... ndrium.htm
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Jaras » 26 wrz 2009 20:30

Języcznik w przeciwieństwie do innych paproci lubi gleby zasadowe. Co do wody, to kranówka nie powinna być dla niego uciążliwa. Dodatkowo roślina preferuje półcień.
Jaras

Postprzez Tough » 26 wrz 2009 20:33

Dziękuję... takie odpowiedzi lubię najbardziej. :]
Tough

Powrót do Pub