Kapturnica zahamowała rozwój.

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Kapturnica zahamowała rozwój.

Postprzez yaro918 » 06 sie 2011 21:41

Witam.
Mój problem jest następujący. Mam kapturnicę białolistną, rosła sobie pięknie aż jakieś 2 tygodnie temu przestała się rozwijać. Wypuściła liśc który osiągnał jakieś 10 cm i... no właśnie nic. Od tamtego czasu nie urósł choćby 1 cm. Wcześniej do pełnej krasy liśc rozwijał sie w ok. tydzień.
Dodam tylko, że liście nie są uschnięte, zwiędłe itp., itd.
No i na koniec jeszcze jeden fakt. Wydaje mi się iż zahamowała wzrost tuż po tym jak mój wszędobylski pies zrzucił ją ze stołu i wypadła z doniczki. Poza doniczką nie leżała zbyt długo gdyż ziemia rozsypana nie zdązyła wyschnąć.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną zahamowania wzrostu proszę o pomoc. Pozdrawiam.
yaro918

Re: Kapturnica zahamowała rozwój.

Postprzez szamanka » 06 sie 2011 22:54

Naruszenie bryły korzeniowej.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez yaro918 » 06 sie 2011 23:29

Aha. Dzięki.
Ale po zimowaniu wznowi rozwój czy to będzie już jej koniec?? ;(
Bo jak mniemam w tym sezonie pewnie już się nie otrząśnie po szoku?
yaro918

Postprzez szamanka » 08 sie 2011 15:10

To zależy jak bardzo oberwała, jak lekko to może skończy sie tylko na kilkutygodniowym przyhamowaniu wzrostu, po zimowaniu powinno juz być wszystko na 100% okej, nawet jak oberwała mocno.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez yaro918 » 08 sie 2011 17:34

To dobrze bo już się wystraszyłem ;] . Jeszce raz wielkie dzięki. Pozdrawiam.
Temat można zamknąć.
yaro918

Powrót do Kapturnica