Kapturnica - zwisające, śliskie liście

Tutaj piszemy o wspaniałych owadożernych kapturnicach

Kapturnica - zwisające, śliskie liście

Postprzez adamek_17 » 21 kwi 2010 15:20

Mam problem z kapturnicą purpurową... Przezimowała ona dobrze, gdyż wypuszczała ładnie nowe listki. Dzisiaj praktycznie zauważyłem że coś z nimi jest nie tak: nowe liście zwisają w dół, oraz są na dodatek śliskie, giętkie że tak powiem, niektóre mi czernieją... niestety ale nie mogę zrobić zdjęcie...Co do stanowiska to trzymam ją na parapecie wschodnim.

Może to rezultat podlewania od góry ? Nie sądzę by miała za mokro... albo może tylko to moje przypuszczenia...

Sądzicie że dojdzie do siebie ? :(
adamek_17

Re: Kapturnica - zwisające, śliskie liście

Postprzez jan » 21 kwi 2010 19:23

jeśli są śliskie to pewnie znaczy że gniją, przypuszczalnie efekt przelania, ale pewien nie jestem,

1. jak wysoko jest poziom wody? jak wysoka jest doniczka?
2. Czy zimowanie spędziła na podwórku?
3. jak duża jest kapturnica?
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez adamek_17 » 21 kwi 2010 20:16

wysokość doniczki 10 cm, zimowanie spędziła w piwnicy, jest to już większa roślinka aktualnie jej średnica wynosi ok 10 cm (po zimowaniu), co do poziomu wody nie jestem pewien, wydawało mi się, że miała wilgotno głębiej Sądzę ze na pewno efekt przelania. Przesadziłem ją szybko do innej doniczki , nie potrzebnie tą samą wcześniej podlałem. Troszkę przetrzepałem korzenie, usuwając (po podlaniu) mokrą ziemię.
Teraz wystarczy na razie nie podlewać ? Mam czekać aż ziemia trochę przeschnie ?

Mam nadzieję że da się ją uratować...
adamek_17

Postprzez jan » 21 kwi 2010 22:04

szkoda że z przesadzeniem nas wyprzedziłęś, kazalibyśmy ci oglądnąć dokładnie części podziemne rośliny. być może zostały naruszone, ale teraz już lepiej nie komplikować sprawy zostaw ją w spokoju.

jeśli stożek wzrostu (najświeższe liście ) wyglądają zdrowo to raczej nic im nie będzie. Postaw w miare jasnym miejscu. (np za firanką) i podlewaj usuwając nadmiar wody z podstawki (jeśli po 10 minutach woda w podstawce nadal jest to warto ją gdzieś odlać).
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez adamek_17 » 22 kwi 2010 04:45

stożek jest czerwonawy, dodatkowo jest "twardy" więc jest nadzieja :)
adamek_17

Postprzez pasztet1996 » 22 kwi 2010 13:43

Ja bym powiedział ze ma za mało światła.
So hail up king Selassie I - RasTafarI is the only way.
pasztet1996

Powrót do Kapturnica