Karmnienie

Forum o najpopularniejszej roślinie owadożernej

Karmnienie

Postprzez Aguniaosw » 30 sie 2010 00:25

Witam ponownie ;)
Chciałabym się dowiedzieć coś o karmieniu, mianowicie co ile roślinka powinna otrzymywać pokarm, ponieważ słyszałam sprzeczne informacje na ten temat.
Aguniaosw

Re: Karmnienie

Postprzez Iskra » 30 sie 2010 01:38

Muchołówki do życia nie potrzebują owadów. Oczywiście małą zdobycz co jakiś czas pozytywnie na nią wpłynie ;)
Nie jest konieczne dokarmianie. A jak już to należy podać roślinie żywego owada. Chociaż muchołówka wystawiona na zewnątrz sama sobie coś złapie.
Iskra

Postprzez Ursus » 30 sie 2010 09:48

można też stosować "sztuczne" dokarmianie. mianowicie można roslinie podawać pyłek kwiatowy lub zmieloną suchą karmę dla psa lub kota.
... And Justice for all
Ursus

Postprzez kumakum » 30 sie 2010 12:10

Jak dla mnie najlepszym sposobem na karmienie muchołówki jest wystawienie jej na zewnątrz. Dzięki temu muchołówka nie będzie glodować, ani nie będzie przejedzona, ponieważ muchołówka może wytwarzać ilość nektaru zwabiającego zależnie od potrzeby.
Obrazek
kumakum

Postprzez Aguniaosw » 30 sie 2010 17:47

A nie wpłynie na nią zmiana temperatury? Bo obecnie na zewnątrz nie jest za ciepło;)
Aguniaosw

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 30 sie 2010 17:52

obecne temperatury na zewnątrz wraz ze spadkiemnasłonecznienia jedynie przygotuja ja do zimowania.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Aguniaosw » 30 sie 2010 17:55

Już ostatnie pytanie;)
W przypadku jakby nie złapała sama jakiejś muchy, gdy będę ją dokarmiać a nie będzie chciała zamknąć pułapki to mam powody do obaw?
Aguniaosw

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 30 sie 2010 18:03

nie zamykanie, albo wolne zamykanie pułapek jest znakiem osłabienia rośliny, lub własnie powolnego zapadania w stan ziomowania, ale to raczej na poczatku listopada.
"Jak długo trwa minuta, zależy od tego, po której stronie drzwi toalety się znajdujesz."
"Człowiek, który uśmiecha się, gdy sprawy idą źle, myśli o człowieku, na którego można zwalić winę"
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Aguniaosw » 30 sie 2010 18:14

To jak ją wzmocnić? Jest jeszcze mała, i martwię się że ma za mało miejsca, czy rozsadzenie roślinki dobrze na nią wpłynie?
Aguniaosw

Postprzez ObywatelkaKostnicy » 30 sie 2010 18:25

z rozsadzaniem poczekaj - najlepiej sie rozsadza muchołówki wczesna wiosną, zaraz po zimowaniu. a co do wzmocnienia to starczy dużo bezposredniego słoneczka ;)
ObywatelkaKostnicy

Postprzez Aguniaosw » 30 sie 2010 21:38

A czy młode roślinki mogą jeszcze nie chcieć much?
Aguniaosw

Postprzez Szponix » 30 sie 2010 21:49

Mlode to znaczy jakie? Z moich obserwacji wynika, ze bardzo mlode liscie czesto sa zdeformowane i niezdolne do zamykania sie. Aczkolwiek moge sie mylic, bowiem opieram ten wniosek na roslinkach, które nie mialem od samego poczatku.
Obrazek
Szponix

Postprzez Aguniaosw » 30 sie 2010 22:11

Właśnie u mojej włoski są tak jakby suche, i pułapki nie są do końca otwarte. Mam ją od wczoraj więc nie wiem co mogło być przyczyną.
Aguniaosw

Postprzez kumakum » 30 sie 2010 23:34

Pułapki muchołówki najczęściej zamykaja się przy transporcie i pewnie dlatego nie są do końca otwarte. Gdzie ją kupiłaś? Jak rośliny są z tego roku to raczej nie bardzo są chętne do łapania zdobyczy.
Obrazek
kumakum

Postprzez Aguniaosw » 31 sie 2010 18:14

To przez kuzynkę, także trudno mi określić skąd ją sprowadziła..
Aguniaosw

Następna strona

Powrót do Muchołówka