Kawa jako nawóz

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Kawa jako nawóz

Postprzez rafals » 05 lis 2009 21:56

Witam.
W newsach na portalu możemy przeczytać taki oto news zamieszczony przez ArturP:
Temat istnieje już od jakiegoś czasu, myślę jednak, że dla wielu z hodowców jest to coś zupełnie nowego i zaskakującego. Dave Evans podlewając swoje rośliny kawą zauważył znaczne przyspieszenie wzrostu i brak negatywnego wpływu na nie. Zaznaczył, że kawa musi być łagodna

Efekty możemy zaobserwować chociażby na przykładzie jego dzbanecznika Nepenthes Rajah - zdjęcia TUTAJ

Na temat skuteczności jego metody rozgorzała dyskusja, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej i ją śledzić zajrzyjcie TUTAJ (strona anglojęzyczna)

Ciekaw jestem czy kiedyś próbowaliście tej metody, bo przyznam szczerze, że ja o niej słyszę po raz pierwszy i postanowiłem spróbować na małej ventracie. Ciekawe co z tego wyjdzie :)
Systemy alarmowe http://www.bb8.pl
rafals

Re: Kawa jako nawóz

Postprzez michcup » 05 lis 2009 22:23

mnie ciekawi jaką kawę rośliny najbardziej lubią :D
michcup

Postprzez marrom » 05 lis 2009 23:17

Tutaj co nie co w tym temacie: http://icps.proboards.com/index.cgi?boa ... hread=2097

Niestety po angielsku.
Pozdrawiam, Roman.
marrom

Postprzez ArturP » 05 lis 2009 23:26

No właśnie do tego tematu dałem link w news'ie. :)
ArturP

Postprzez Zbyszek » 06 lis 2009 00:07

ja też słysze o tym pierwszy raz, czy to działa na muchołówki ??
Zbyszek :)
Zbyszek

Postprzez Matrix » 06 lis 2009 00:56

Jedyną metodą jest przeprowadzenie doświadczenia. Głównie chyba chodzi o to, żeby nie była to żadna aromatyzowana (same substancje czynne). Z drugiej strony nie rozumiem jak to ma wpływać na roślinę. Kofeina (jako główny składnik w takim nawozie) to alkaloid, a wszystkie metabolity wtórne roślina gromadzi w wakuoli i nic z tego sama nie ma (przynajmniej ja nie spotkałem się ze stwierdzeniem, żeby metabolity były jeszcze wykorzystywane przez roślinę w jakichś procesach). Wg. mnie niestety to jest tylko i wyłącznie przypadek. Swej myśli nie narzucam nikomu innemu ;)
"Tak długo lice ziemi naszej zachowa w pełni urok i piękno, jak długo w chmurach nad Tatrami, krążyć będzie orzeł, nad wodami wznosić się będzie szafirowy zimorodek, nad łąką górską motyl apollo, a w lesie polskim królować będą żubry, łoś i niedźwiedź."
Władysław Szafer
Matrix

Postprzez ArturP » 06 lis 2009 00:59

Ale zadziałało na kilka dzbanków tego Pana. Co do muchołówki, to pisali, że stosował tak w konkretniejszych ilościach tylko na dzbankach, bo są bardziej podatne(?) na nawozy..
ArturP

Postprzez rafals » 06 lis 2009 01:03

Ja z ciekawości jak już pisałem przeprowadzę eksperyment na małej ventracie zobaczymy czy faktycznie zacznie lepiej rosnąć :)
Systemy alarmowe http://www.bb8.pl
rafals

Postprzez Zielony » 06 lis 2009 20:56

Mam kawę w postaci ziaren sprzed prawie 30 lat. Jak sporządzić z niej roztwór, używając do tego demineralizowanej wody?
Żyję — nie każdemu się zdarza — a we krwi mam chlorofil.
Zielony

Postprzez szamanka » 06 lis 2009 21:05

Zmielić i zalać gorącą wodą.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Sloma » 06 lis 2009 21:22

Zaraz zrobie kawe i wstawie doniczke z siewkami canpensow. Siewki maja 2-3mm(zasiane we wakacje)
Sloma

Postprzez Tough » 06 lis 2009 23:21

Ja tam sceptyczny do tej metody jestem, nie sądzę żeby kawa coś dawała.Jestem tego samego zdania co Matrix.
Tough

Postprzez Twargor » 07 lis 2009 13:38

czyli mam rozumiec ze nalezy zmielic ziarna kawy i zalac goraca deminaralizowana woda a po ostudzeniu normalnie podlewac? ile lyzeczek takiej kawy dac na 1 litr wody aby nie przesadzic? sorry jezeli gdzies o tym pisze ale z angielskkim u mnie bardzo zle
Twargor

Postprzez 1w0na » 07 lis 2009 14:39

Ja nie pijam kawy więc nie odpowiem na to pytanie. Ale o ile sobie przypominam to 2 łyżeczki na szklankę. ;P
Ale nie sądzę, aby polubiły taką kawę :D
Obrazek
Psy do adopcji || Strony Adopcyjne Psów Rasowych || Bazarki
"Czasami trzeba jako dobro oceniać mniejsze zło." - Niccolo Machiavelli

- Moje aukcje na allegro
1w0na

Postprzez Twargor » 07 lis 2009 14:49

nie chce ich uzaleznic ;) sprobuje 2 lyzeczki na litr i zobacze co bedzie
Twargor

Następna strona

Powrót do Ogólnie