Keramzyt

Forum dotyczące wszystkich roślin owadożernych. Jeśli twój temat dotyczy większej ilości grup roślin niż jedna, to tu jest na niego miejsce!

Keramzyt

Postprzez Azureus » 02 kwi 2009 23:25

Pytanie może głupie ale myjecie pod bieżącą wodą świeży keramzyt żeby z tego pyłu umyć?
Życie jest od lat + 18 ;)
Azureus

Re: Keramzyt

Postprzez jan » 02 kwi 2009 23:29

ten pył to chyba po prostu glinka która sie starła z keramzytu. wielkiego problemu chyba nie będzie. Aczkolwiek keramzyt ma odczyn zasadowy (czego owadożery nie lubią) i taki pył może (choć nie musi) źle na nie wpłynąć.

ja tam nie myłem ale dzbaneczników też nie zalewałem tak żeby non stop stały w wodzie, bo woda nei dochodziła do doniczek.

to takie moje dwa grosze, chyba nie ma większego znaczenia.
"Nie proś, tylko zdobywaj. Postępuj tak a twe marzenia się spełnią"
jan

Postprzez Azureus » 03 kwi 2009 00:45

Dzięki tylko u mnie jest ten problem że mam taką wielką tace na której mam keramzyt wysypany i doniczki różnych roślin owadożernych, dzbanek stoi na a reszt jest obsypana keramzytem i stoi w wodzie. Jak myślisz wylać tą wodę i dodać świeżej? Jak by nie patrząc tego pyłu jest minimalna ilość i jeszcze się unosi na wodzie.

PS. Mogę dodać jakiegoś odczynnika żeby zrobić bardziej kwaśną tą wodę? Ale to chyba głupie :P
Azureus

Postprzez hddk » 03 kwi 2009 00:56

U mnie w terra ten pył produkuje się z keramzytu cały czas :) Wypłukałem keramzyt przed wsypaniem, zalałem wodą, a za jakiś czas jak znowu dno było tym pyłem lekko pokryte. Za niedługo znów będę zlewał wodę i wyciągał wszystko i pewnie znowu na dnie będzie ten sam osad. U Ciebie pewnie po każdym dolaniu wody granulki będą się lekko ścierać i produkować osad. Aczkolwiek u mnie nie jest on taki drobny żeby pływać.

W terra mam dzbanki w podstawkach, ale też D. adelae bezpośrednio w wodzie i nic jej nie jest, rośnie i kropelkuje jak szalona.
hddk

Postprzez Azureus » 03 kwi 2009 01:01

To fajnie bo ja mam na podstawce kapturnice papuzią (chyba tak się zwie) którą dzisiaj kupiłem w castoramie za jedyne 8 zł a jest super jak od hodowcy i na dodatek duża ^^, cefalotusa mam też tam + dam jeszcze resztę z mojego terra. Martwię się o tego cefalotusa tylko ;)

-- 04 kwi 2009 12:23 --

Czyli nic nie powinno się dziać?

-- 09 kwi 2009 22:50 --

Czytałem że fusy z kawy zakwaszają podłoże więc i może trochę tych fusów do tego keramzytu wrzucić?
Azureus

Postprzez hddk » 10 kwi 2009 17:48

Czytałem że fusy z kawy zakwaszają podłoże więc i może trochę tych fusów do tego keramzytu wrzucić?

Nie kombinuj na siłę :) Po to masz kwaśny torf w podłożu, żeby wody już nie zakwaszać.
hddk

Postprzez Azureus » 10 kwi 2009 22:19

Wiem wiem ale niby ten keramzyt ma zasadowy odczyn czy sam torf sobie poradzi :D
Albo wysypać trochę torfu do tego keramzytu?
Azureus

Postprzez hddk » 10 kwi 2009 22:27

No ale po co sypać torf do wody, skoro woda i tak podsiąkając przechodzi przez torf?
hddk

Postprzez Azureus » 10 kwi 2009 23:49

Dla pewności ;) nie chce po prostu stracić np cefalotusa bo tam sobie stoi ale oki masz rację.
Azureus

Postprzez hddk » 10 kwi 2009 23:57

Taaa... a jak padnie za pół roku, to zwalisz winę na mnie? :P

Poza tym wg mnie keramzyt ma neutralne pH, tak jak woda destylowana, czyli około 7.
hddk

Postprzez szamanka » 11 kwi 2009 00:05

A nie lekko zasadowe? To jakas wypalana glinka.
Proszę nie pisac do mnie na pw i gg pytań czy mam na sprzedaż rośliny, będę miała i będę chciała sprzedać to wystawię na forum.
szamanka
Administratorka

Postprzez Azureus » 11 kwi 2009 00:12

Ja mam w domu fenoloftaleinę i jak badałem to nie zmieniła barwy więc nie jest na bank zasadowa, ale głowy nie dam bo odczynnik jest dość stary ;P
więc dalej nie wiem czy ryzykować tego kwiatka, niezbyt miejsce na niego jest :|
Z tego co widzę narazie rośnie jak szalony ^^ z resztą jak inne moje owadożery na keramzycie ;)
Azureus

Postprzez hddk » 11 kwi 2009 00:24

Wypalana glina ilasta. Dla iłów ogólnie znalazłem pH 5,5-6,5, gdzie indziej maks. 8. A taki kaolinit, będący pospolitym minerałem ilastym ma wręcz pH 3,5-5,5. Więc chyba i tak nie jest to jakiś znaczący czynnik w podwyższaniu pH podłoża. Tak mi się wydaje, zaznaczam :)

Tak na marginesie, za Wikipedią, pod hasłem "keramzyt": "Bardzo często stosowany przy hodowli roślin owadożernych." :D
hddk

Postprzez Azureus » 11 kwi 2009 00:29

Jak będę mieć możliwość dokładniej zbadania pH to podam ;) jak narazie to nie widzę przeszkód ^^

-- 11 kwi 2009 16:26 --

Keramzyt ma pH równe 7,4 :P to innym też nie zaszkodzi ;) badałem osobiście
Azureus

Powrót do Ogólnie